Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Συγκράτηση των ασθενών εκτός νοσοκομείου για λειτουργική πρωτοβάθμια περίθαλψη

Συγκράτηση των ασθενών εκτός νοσοκομείου για λειτουργική πρωτοβάθμια περίθαλψη

Βασικός στόχος ενός νέου συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας θα πρέπει να είναι η συγκράτηση των ασθενών εκτός νοσοκομείου, σύμφωνα με τα όσα ειπώθηκαν κατά τη διάρκεια συζήτησης στρογγυλής τραπέζης στο πλαίσιο του Χειμερινού Σεμιναρίου για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας της Ελληνικής Εταιρείας Έρευνας και Εκπαίδευσης στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Βασικός στόχος ενός νέου συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) θα πρέπει να είναι η συγκράτηση των ασθενών εκτός νοσοκομείου, σύμφωνα με τα όσα ειπώθηκαν κατά τη διάρκεια συζήτησης στρογγυλής τραπέζης στο πλαίσιο του Χειμερινού Σεμιναρίου για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας της Ελληνικής Εταιρείας Έρευνας και Εκπαίδευσης στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Ο επίκουρος καθηγητής, Κ. Σουλιώτης, και ο γενικός ιατρός, πρόεδρος της Επιτροπής Π.Φ.Υ. του υπουργείου Υγείας και Εθνικός Αντιπρόσωπος στον ΠΟΥ για την Ψυχική Υγεία, Π. Θεοδωράκης, παρουσίασαν τις διεθνείς τάσεις για την ΠΦΥ και η ανάπτυξη του συστήματος στη βάση του οικογενειακού ιατρού και της ολοκληρωμένης ΠΦΥ με σκοπό τη μείωση των δαπανών υγείας και της αποδοτικότερης λειτουργίας του συστήματος υγείας.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Θεοδωράκης αναφέρθηκε στην διεθνή εμπειρία και τον σημαντικό ρόλο του οικογενειακού ιατρού στην ανάπτυξη της ΠΦΥ στα συστήματα του εξωτερικού και την συγκράτηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία, ενώ ο κ. Σουλιώτης υπογράμμισε ότι «τα προβλήματα πρόσβασης των πολιτών στις δομές ΠΦΥ και τις υπό ασφαλιστική κάλυψη παρεχόμενες φροντίδες, ενοχοποιούνται αφ’ ενός για την οικονομική επιβάρυνση των νοικοκυριών και αφ’ ετέρου για την αύξηση των εισαγωγών σε νοσοκομεία».

Ο κ.Σουλιώτης, έθεσε ως βασικό στόχο ενός νέου συστήματος ΠΦΥ τη συγκράτηση των ασθενών εκτός νοσοκομείου και παρουσίασε τους βασικούς άξονες της πρότασης της Επιστημονικής Επιτροπής για την ΠΦΥ τα οποία είναι:

  • Ο περιφερειακός σχεδιασμός και η διαμόρφωση ενός ενιαίου δημόσιου συστήματος ΠΦΥ.
  • Η διοικητική αυτονομία σε επίπεδο δομής ΠΦΥ, η βασική δέσμη υπηρεσιών που θα παρέχεται ανεξάρτητα από το αν έχει απολεσθεί το ασφαλιστικό δικαίωμα.
  • Η 24ωρη λειτουργία, η ομάδα διαχείρισης χρόνιων νοσημάτων.
  • Ο οικογενειακός ιατρός ως υποχρέωση ως προς τη δήλωσή του αλλά χωρίς αποκλεισμούς για την πρόσβαση σε υπηρεσίες ειδικών, ιδίως για χρονίως πάσχοντες.
  • Ο προσωπικός ιατρός, η κατ’ οίκον φροντίδα με την ενεργοποίηση του ρόλου του νοσηλευτή στην ΠΦΥ, και η πιστοποίηση της ποιότητας.
  • Ο ιατρικός φάκελος.

Στη συνέχεια, επεσήμανε τη συμβολή και την αναγκαιότητα κάποιων ειδικοτήτων στην ΠΦΥ (πέραν αυτών που αναλαμβάνουν ρόλο οικογενειακού ιατρού) και έθεσε ως αναγκαία συνθήκη για τη μεταρρύθμιση στην ΠΦΥ τον επαναπροσδιορισμό των απαιτούμενων πόρων.

Τέλος, τόνισε την αναγκαιότητα αξιοποίησης όλων των υφιστάμενων δομών καταλήγοντας ότι «η ενδυνάμωση της ΠΦΥ συνιστά επένδυση και συμβάλει στη βελτίωση της αποδοτικότητας του συστήματος υγείας».

health.in.gr

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024