Τα ελλείμματα των ασφαλιστικών ταμείων το 2014 και οι δαπάνες για καταβολή συντάξεων το επόμενο έτος θα απασχολήσουν τη συνάντηση που θα έχει το απόγευμα με την τρόικα ο υπουργός Εργασίας Γ.Βρούτσης. Η τρόικα εμφανίζεται να θεωρεί μη επαρκή τα μέτρα που ψηφίσθηκαν από τη Βουλή στο νομοσχέδιο για την πάταξη της εισφοροδιαφυγής, καθώς υπολογίζει πως αυτά θα έχουν δημοσιονομικό όφελος 300 εκατ. ευρώ όταν το υπουργείο κάνει λόγο για 600 εκατ. ευρώ.

Τα ελλείμματα των ασφαλιστικών ταμείων το 2014 και οι δαπάνες για καταβολή συντάξεων το επόμενο έτος θα απασχολήσουν τη συνάντηση που θα έχει σήμερα το απόγευμα με τους επικεφαλής της τρόικας ο υπουργός Εργασίας κ. Γ.Βρούτσης  στο υπουργείο Οικονομικών.

Η τρόικα εμφανίζεται να θεωρεί μη επαρκή τα μέτρα που ψηφίσθηκαν χθες από τη Βουλή και περιλαμβάνονταν στο νομοσχέδιο για την πάταξη της εισφοροδιαφυγής, καθώς υπολογίζει πως αυτά θα έχουν δημοσιονομικό όφελος 300 εκατ. ευρώ όταν το υπουργείο κάνει λόγο για 600 εκατ. ευρώ.

Μάλιστα, η σημερινή συνάντηση Βρούτση – τρόικας θα διεξαχθεί στον απόηχο των ανακοινώσεων για το οργανικό έλλειμμα του ΙΚΑ που μόνον το 2013 θα ανέλθει στα 3,7 δισ. ευρώ, ήτοι θα ξεπεράσει κατά 1 δισ. ευρώ την κρατική χρηματοδότηση που λαμβάνει το Ταμείο  (2,7 δισ. ευρώ).

Καθώς το έλλειμμα αυτό το 2013 θα καλυφθεί από τον προϋπολογισμό η τρόικα πιέζει να μην επαναληφθεί κάτι αντίστοιχο το 2014 και για τον λόγο αυτό ζητά από την κυβέρνηση να λάβει μέτρα αρχής γενομένης από τον δραστικό περιορισμό των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων.

Στο πλαίσιο αυτό το υπουργείο εστιάζει στην αύξηση εσόδων από την αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής, αλλά και από την ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Έτσι, δέσμη διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που σχεδιάζονται με εντατικό ρυθμό και θα ξεκινήσουν το 2014 αφορούν στα κάτωθι:

  • Σχεδιάζεται η ριζική αναδιοργάνωση της Επιθεώρησης Εργασίας και η ενοποίηση των ελεγκτικών μηχανισμών του υπουργείου Εργασίας.
  • Δημιουργείται Μητρώο Παραβατικότητας μέσω του πληροφοριακού συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ», ενώ προωθείται η διαλειτουργικότητα των πληροφοριακών συστημάτων του υπουργείου, του ΙΚΑ και του ΟΑΕΔ.
  • Θα εμπλουτισθεί η λειτουργία του μηχανισμού αυτόματης διασταύρωσης των υποβληθεισών μηνιαίων εισφορών στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ μέσω Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης (ΑΠΔ) σε σχέση με τις καταβληθείσες, ώστε να κλείσουν οριστικά διαχειριστικά και λειτουργικά κενά που επιτρέπουν τη μεγέθυνση των φαινομένων εισφοροδιαφυγής και εισφοροαποφυγής.
  • Θα επεκταθεί η λειτουργία του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών από ασφαλιστικές εισφορές για το σύνολο των ασφαλιστικών ταμείων.

    Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

    Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
    Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr