ΥΠΕΞ προς Ερντογάν: Μπορεί και η Ελλάδα να κάνει ιστορικές αναφορές
Για την Ελλάδα ο σεβασμό της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας όλων των κρατών της περιοχής των Βαλκανίων «είναι μια θεμελιώδης, αυτονόητη και απαράβατη θέση», απάντησε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Κ.Κούτρας, κληθείς να σχολιάσει τις νέες προκλητικές δηλώσεις του Ερντογάν. Πρόσθεσε δε με νόημα ότι και η Ελλάδα «θα μπορούσε, προφανώς, να κάνει πάρα πολλές ιστορικές αναφορές».
Για την Ελλάδα ο σεβασμό της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας όλων των κρατών της περιοχής των Βαλκανίων «είναι μια θεμελιώδης, αυτονόητη και απαράβατη θέση», απάντησε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Κωνσταντίνος Κούτρας, κληθείς να σχολιάσει τις νέες προκλητικές δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν.
Πρόσθεσε, δε, με νόημα ότι και η Ελλάδα «θα μπορούσε, προφανώς, να κάνει πάρα πολλές ιστορικές αναφορές».
Αναλυτικά, η απάντηση του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών έχει ως εξής:
«Οι ιστορικές και γεωγραφικές αναφορές, ιδίως σε μια περιοχή με έντονη ιστορική φόρτιση, όπως τα Βαλκάνια, πρέπει να γίνονται πάντοτε με ιδιαίτερη προσοχή. Σήμερα πλέον το μόνο κριτήριο είναι η τήρηση του διεθνούς δικαίου και άρα των κανόνων που διέπουν τις σχέσεις καλής γειτονίας, οι οποίες βασίζονται στο σεβασμό της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας όλων των κρατών της περιοχής.
»Για την Ελλάδα -που θα μπορούσε, προφανώς, να κάνει πάρα πολλές ιστορικές αναφορές- αυτή είναι μια θεμελιώδης, αυτονόητη και απαράβατη θέση».
Μιλώντας τη Δευτέρα στην Κεσάνη της Ανατολικής Θράκης, κοντά στα ελληνικά σύνορα, ο Τούρκος πρωθυουργός συμπεριέλαβε τη… Θεσσαλονίκη στην γεωγραφική ενότητα της Θράκης, όπως την αντιλαμβάνεται η Αγκυρα.
Ο Ταγίπ Ερντογάν στην ομιλία του είπε ότι η Θράκη έχει ξεχωριστή σημασία για την Τουρκία και πρόσθεσε πως όταν λέει για την Τουρκία, Θράκη εννοεί και την Κομοτηνή, την Θεσσαλονίκη, το Κιρτζαλί και την περιοχή του Νόβι Παζάρ της Βουλγαρίας, ακόμα και περιοχές έως τα Σκόπια και την Βοσνία.
Οι προκλητικές δηλώσεις έρχονται λίγες ημέρες πριν από την -προγραμματισμένη για την Παρασκευή- επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου στην Αθήνα.
Α.Α.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Γκολ ο Γιακουμάκης για τον ΠΑΟΚ και απόλυτος σεβασμός στα θύματα – Η αφιέρωση των παικτών (vid)
- Θεσσαλονίκη: Τι εξετάζουν οι αρχές για τις δύο νεκρές γυναίκες – Πότε θα απολογηθούν στην ανακρίτρια οι δύο κατηγορούμενοι
- Βιολάντα: Νέα ντοκουμέντα – Οι τρύπες στο υπόγειο και η στιγμή που εντοπίζεται η διαρροή προπανίου από τη ΔΑΕΕ
- Γκουτέρες εναντίον Τραμπ: Τα παγκόσμια προβλήματα δεν θα λυθούν από μια δύναμη που θα έχει τον τελευταίο λόγο
- Ξανά στο χείλος του shutdown οι ΗΠΑ – Στον «πάγο» το πακέτο δαπανών στη Γερουσία
- Συγκλονιστικές στιγμές στο «Groupama Stadium»: Οι Γάλλοι τίμησαν τους οπαδούς του ΠΑΟΚ (vid, pics)
