Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Επόμενος στόχος η πρωθυπουργία

Επόμενος στόχος η πρωθυπουργία

Ο Ματέο Ρέντσι θριάμβευσε στις εκλογές του Δημοκρατικού Κόμματος και θέλει να αντικαταστήσει τον Ενρίκο Λέτα. Αρχίζει η άσκηση πίεσης με στόχο την αλλαγή φρουράς στην πρωθυπουργία της Ιταλίας.

Ο Ματέο Ρέντσι θριάμβευσε στις εκλογές του Δημοκρατικού Κόμματος και θέλει να αντικαταστήσει τον Ενρίκο Λέτα. Αρχίζει η άσκηση πίεσης με στόχο την αλλαγή φρουράς στην πρωθυπουργία της Ιταλίας.

Ο Ματέο Ρέντσι πέτυχε τον στόχο του: θριαμβευτής των ανοικτών εκλογών του Δημοκρατικού Κόμματος για την ανάδειξη του νέου γραμματέα με τελικό ποσοστό 68%. Ψήφισαν σχεδόν τρία εκατομμύρια Ιταλοί.

Τα μηνύματα που έστειλε ο τριανταοκτάχρονος μεταρρυθμιστής, νέος γραμματέας των «Δημοκρατικών» στην πρώτη του ομιλία, ήταν σαφή: χρειάζονται αλλαγές στα συνδικάτα -για να μην προστατεύονται αποκλειστικά όσοι έχουν μόνιμη εργασία-, η ανανέωση της ηγετικής ομάδας της αριστεράς θα είναι ριζική και η Ευρώπη δεν μπορεί να κωφεύει μπροστά στις μεγάλες ανάγκες των πολιτών της.


Στόχος το «Παλάτσο Κίτζι»

Ο Ματέο Ρέντσι θέλει να γίνει πρωθυπουργός. Σύμφωνα με πολλούς αναλυτές, η εκλογή στην γραμματεία των Δημοκρατικών είναι ένας υποχρεωτικός συμβιβασμός -τον οποίο ο ίδιος δεν επεδίωξε- για να μπορέσει να αντικαταστήσει τον Ενρίκο Λέτα.

Το θέμα είναι πώς και πότε θα πραγματοποιηθεί η αλλαγή φρουράς στο κυβερνητικό μέγαρο της Ρώμης Παλάτσο Κίτζι. Αύριο το πρωί, οι Λέτα και Ρέντσι έχουν ορίσει μια πρώτη συνάντηση για να συζητήσουν τις μελλοντικές στρατηγικές τους. «Ζητώ να μείνω στην πρωθυπουργία τουλάχιστον μέχρι το τέλος της ιταλικής προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2014», αναμένεται να υπογραμμίσει ο Ενρίκο Λέτα. «Εγώ δεν θέλω να φθαρώ. Oι καινοτόμες προτάσεις μου δεν πρέπει να παλιώσουν», θα απαντήσει πιθανότατα ο Ρέντσι.

Ένα «μπρα ντε φερ» που ξεκινά σήμερα και θα τελειώσει μόνο με τις επόμενες βουλευτικές εκλογές.

Αθανασία Συγγελλάκη, Ρώμη
Υπεύθ. σύνταξης: Δήμητρα Κυρανούδη

Deutsche Welle

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024