Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o

Απεργία ώς τις 13 Δεκεμβρίου αποφάσισαν οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ

Την παράταση των κινητοποιήσεών τους ώς και τις 13 Δεκεμβρίου αποφάσισαν οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ, μετά την άκαρπη συνάντηση που είχαν με τον υφυπουργό Υγείας Αντώνη Μπέζα και τον πρόεδρο του Οργανισμού Δημήτρη Κοντό. Πάντως, ο υπουργός Υγείας δηλώνει αμετακίνητος στο θέμα της εφαρμογής του μέτρου της κινητικότητας, ενώ ήδη έχουν σταλεί σε 700 γιατρούς-υπαλλήλους του οργανισμού, που διατηρούν ιδιωτικά απογευματινά ιατρεία, ειδοποιητήρια για τη λήξη της σύμβασής τους.

Στα άκρα οδηγείται η κόντρα των γιατρών του ΕΟΠΥΥ με το υπουργείο Υγείας. Την Τετάρτη, μία ημέρα μετά την άκαρπη συνάντηση με τον υφυπουργό Υγείας Αντώνη Μπέζα και τον πρόεδρο του Οργανισμού Δημήτρη Κοντό, η Εκτελεστική Γραμματεία της ΠΟΣΕΥΠ-ΕΟΠΥΥ αποφάσισε την παράταση των απεργιακών κινητοποιήσεων του κλάδου ώς και τις 13 Δεκεμβρίου 2013.

    Να σημειωθεί ότι ήδη έχουν σταλεί σε 700 γιατρούς-υπαλλήλους του ΕΟΠΥΥ, που διατηρούν ιδιωτικά απογευματινά ιατρεία, ειδοποιητήρια για τη λήξη της σύμβασής τους, ενώ την Παρασκευή αναμένεται να παραδοθεί στον υπουργό Υγείας το πόρισμα της αξιολόγησης για τις ειδικότητες που χρειάζονται στην πρωτοβάθμια περίθαλψη.

    Σε ανακοίνωση που εξέδωσε την Τετάρτη, οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ αναφέρουν ότι ο αγώνας τους θα συνεχιστεί και θα κλιμακωθεί μέχρι την τελική νίκη, καλούν τον υπουργό Υγείας «να εγκαταλείψει την εμμονή για ανθρωποθυσίες» και ζητούν την έναρξη αξιόπιστου διαλόγου.

    «Είχαμε την ελπίδα ότι αντί για απειλές και εκφοβισμούς, στο τραπέζι της διαμεσολάβησης θα υπήρχαν αναλυτικά τα βήματα της επονομαζόμενης μεταρρύθμισης -‘βλέπε απορρύθμισης’- που θα διασφάλιζε εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Πρότειναν ένα μήνα παράταση, αν λύσουμε την απεργία χωρίς φυσικά να παίρνουν πίσω δηλώσεις για τις απολύσεις των συναδέλφων μας» τονίζει στην ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Γιατρών ΕΟΠΥΥ και προσθέτει:

    «Ποιον κοροϊδεύουν τελικά; Ας παρουσιάσουν ξεκάθαρα στους Έλληνες ασφαλισμένους την περίφημη μεταρρύθμιση. Τι θα κοστίσει, τι θα πληρώσουν από την τσέπη τους, θα λειτουργήσουν εργαστήρια και μηχανήματα που έχουν πληρώσει με το υψηλότατο ασφάλιστρό τους διαχρονικά; Για την ταμπακιέρα ούτε λέξη. Και επιτέλους ποια η κοινωνική αναφορά και κοστολόγηση στο σχέδιό του; Εμείς απαντάμε ότι πρέπει να δείξει καλή διαγωγή στην τρόικα συμπληρώνοντας τον αριθμό των απολύσεων».

    Και καταλήγει η ανακοίνωση: «Είναι θλιβερή η εικόνα και προκλητική για όλους μας οι μεταλλάξεις του υπουργού, οι αντιφάσεις σε μια προσπάθεια να συμπληρώσει την επιταγή προς τους δανειστές».

    «Εμείς προτείναμε έναν μήνα μορατόριουμ» είπε το πρωί της Τετάρτης ο Αδ.Γεωργιάδης, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, επισημαίνοντας:

    «Η απάντηση είναι όχι και, μάλιστα, τους ζητήσαμε ως ένδειξη καλής θέλησης εκ μέρους τους, να μας δώσουν γιατρούς μόνο για τα ΚΕΠΑ, για να μην ταλαιπωρείται ο κόσμος με τις Επιτροπές του υπουργείου Εργασίας και αρνήθηκαν να τους αφήσουν να πάνε στα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ). Δεν είχαν την ευαισθησία να πούνε ότι σε αυτούς τους ανθρώπους που είναι οι πιο αδύναμοι της κοινωνίας μας δεν πειράζει, δεν θα ηττηθεί το συνδικαλιστικό κίνημα, αν άφηναν πέντε γιατρούς την ημέρα να πηγαίνουν εκεί, για να μην ταλαιπωρείται ο κόσμος στις ουρές. Σας πληροφορώ ότι ούτε αυτό δέχτηκαν».

    Ο υπουργός Υγείας επανέλαβε ότι το υπουργείο «θα βρει τη λύση» εάν συνεχιστεί η απεργία. «Ως υπουργείο τους καλέσαμε σε διάλογο, δώσαμε έναν μήνα μορατόριουμ για να γίνει ο διάλογος με καθαρά χαρτιά, τους είπαμε αυτοί που είναι πάνω από κάποια ηλικία να τους κρατήσουμε για να μην βρεθούν οι άνθρωποι ξαφνικά σε δυσκολίες. Όλα αυτά απερρίφθησαν» είπε και πρόσθεσε: «Εγώ χαρτί που θα υπογράψω για να πω ο τάδε εξαιρείται του νόμου δεν υπάρχει περίπτωση».

    Επισήμανε, τέλος, πως οι προτάσεις του υπουργείου είχαν ως προϋπόθεση να λυθεί η απεργία, οπότε μετά τη συνέχισή της δεν ισχύουν.

    Αντιδράσεις από την ΟΕΝΓΕ

    Πάντως, την έντονη αντίδραση των νοσοκομειακών γιατρών προκάλεσε η δήλωση του Αδ.Γεωργιάδη ότι λόγω της απεργίας εξετάζεται να δοθεί στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ πρόσβαση για συνταγογράφηση στα εξωτερικά ιατρεία των δημόσιων νοσοκομείων.

    Ο πρόεδρος της ομοσπονδίας τους (ΟΕΝΓΕ) Δημήτρης Βαρνάβας χαρακτήρισε, σύμφωνα με το Έθνος, ανεφάρμοστη και απεργοσπαστική την πρόταση του υπουργού Υγείας. Σύμφωνα με τον κ. Βαρνάβα, η εξέταση στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων γίνεται κατόπιν ραντεβού που, λόγω των κενών σε γιατρούς, ορίζεται έπειτα από αρκετούς μήνες, μερικές φορές μάλιστα ορίζεται έπειτα από έναν ολόκληρο χρόνο. Κατά συνέπεια, όπως ανέφερε, δεν υπάρχει καμιά δυνατότητα να αναπληρώσουν τα νοσοκομεία τα προβλήματα που προκαλούνται τώρα από την απεργία των γιατρών του ΕΟΠΥΥ.

    «Εάν πάλι ο κ. Γεωργιάδης πιστεύει πως οι νοσοκομειακοί γιατροί θα γίνουν απεργοσπαστικός μηχανισμός στην απεργία των συναδέλφων μας του ΕΟΠΥΥ, τον πληροφορούμε πως πλανάται οικτρά» ξεκαθάρισε.

    Κινητοποιήσεις στην Καλαμάτα

    Σε κινητοποιήσεις, με τρίωρες στάσεις εργασίας από τις 7 ώς τις 10 το πρωί, προχωρούν από σήμερα, Τετάρτη, ώς την Παρασκευή οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου Καλαμάτας. Στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων, έκλεισαν συμβολικά για 15 λεπτά την εθνική οδό έναντι του νοσοκομείου. Οι εργαζόμενοι θα προχωρήσουν στον συμβολικό αποκλεισμό των τακτικών ιατρείων, των χειρουργείων, της διοικητικής υπηρεσίας και της εθνικής οδού και τις επόμενες ημέρες.

    Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Sports in

    Ολυμπιακός – Φερεντσβάρος 10-8: Φουλάρουν για το Final 4 οι Ερυθρόλευκοι

    Ο Ολυμπιακός νίκησε τη Φερεντσβάρος με 10-8, την υποχρέωσε στην πρώτη φετινή της ήττα σε όλες τις διοργανώσεις και έπιασε κορυφή μαζί με τους Ούγγρους.

    Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

    in.gr | Ταυτότητα

    Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

    Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

    Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

    Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

    Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

    ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

    Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

    ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

    Τρίτη 23 Απριλίου 2024