ΔΝΤ: Στο 23% ξανά ο συντελεστής ΦΠΑ στην εστίαση
Τη θέση ότι ο συντελεστής ΦΠΑ στην εστίαση θα πρέπει να επανέλθει στα επίπεδα του 23% διατυπώνουν από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Στο Ταμείο θεωρούν ότι η δοκιμή που τέθηκε σε εφαρμογή από τον περασμένο Αύγουστο, οπότε ο ΦΠΑ στην εστίαση μειώθηκε από το 23% στο 13%, απέτυχε και εάν ο συντελεστής δεν αυξηθεί και πάλι θα υπάρξει επιπλέον κενό της τάξης των 200-300 εκατ. ευρώ.
Τη θέση ότι ο συντελεστής ΦΠΑ στην εστίαση θα πρέπει να επανέλθει στα επίπεδα του 23% διατυπώνουν από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του MEGA στην Ουάσιγκτον Μιχάλης Ιγνατίου.
Στο Ταμείο θεωρούν ότι η δοκιμή που τέθηκε σε εφαρμογή από τον περασμένο Αύγουστο, οπότε ο ΦΠΑ στην εστίαση μειώθηκε από το 23% στο 13%, απέτυχε και εάν ο συντελεστής δεν αυξηθεί και πάλι θα υπάρξει επιπλέον κενό της τάξης των 200-300 εκατ. ευρώ.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, σε ό,τι αφορά το ζήτημα των πλειστηριασμών, το Ταμείο θέλει να μπουν στο στόχαστρο οι λεγόμενοι κακοπληρωτές εκ προθέσεως -όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν- εκείνοι δηλαδή που δεν πληρώνουν ενώ έχουν εισοδήματα και καταθέσεις στις τράπεζες.
Από το ΔΝΤ υπογραμμίζουν ότι στηρίζουν τις ευάλωτες τάξεις και τους αποδεδειγμένα φτωχούς και πως το ζητούμενό τους είναι να «σπάσει» η κουλτούρα των κακοπληρωτών που έχει αναπτυχθεί στην Ελλάδα μετά το 2009 από τους κατέχοντες οι οποίοι -όπως αναφέρουν- δεν πληρώνουν επειδή… δεν πληρώνει και ο γείτονας.
Επιπρόσθετα, από το Ταμείο επισημαίνουν πως αν δεν υπάρξει συμφωνία στο θέμα των πλειστηριασμών και η κυβέρνηση προστατεύσει όλους όσοι με τον έναν ή τον άλλον τρόπο δεν πληρώνουν τα δάνειά τους, τότε η «τρύπα» των τραπεζών θα είναι μεγαλύτερη, με αποτέλεσμα να έχουν ανάγκη νέας βοήθειας και οι τράπεζες και κατ’ επέκταση να υπάρξει μεγαλύτερο χρηματοδοτικό κενό.
Αναφορικά με το άλλο «αγκάθι» στη διαπραγμάτευση, αυτό των αμυντικών βιομηχανιών, από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο λένε ότι δεν έχει γίνει καμία πρόοδος.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Εύβοια: Χιλιάδες νεκρά ψάρια ξεβράστηκαν στην παραλία Μουρτερή
- Ένοχοι οι δύο αστυνομικοί για τον βιασμό 19χρονης στο ΑΤ Ομονοίας
- Ο ΠΟΥ προειδοποιεί για τους κινδύνους για την υγεία των επιζώντων των δύο σεισμών στη Βενεζουέλα
- Ο Μόουζες Ράιτ υπογράφει στην Μπαρτσελόνα και πληρώνει τη ρήτρα του για να πάει στη Μιλάνο
- Κίνηση: Μποτιλιάρισμα στον Κηφισό, καθυστερήσεις στο λιμάνι του Πειραιά
- «Το Ιράν σχεδιάζει να δολοφονήσει τον Τραμπ», υποστηρίζει το Ισραήλ
- Χάος στο Παρίσι: Επεισόδια μετά την πρόκριση της Γαλλίας στα ημιτελικά του Μουντιάλ (vids)
- Ο «εξευρωπαϊσμός» του ΝΑΤΟ – Η Ευρώπη, ο στόχος του 5% των αμυντικών δαπανών και το πολλαπλό κόστος
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 10.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/mindaugas-vitkus-ju-dVR1jkmE-unsplash-315x220.jpg)























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442