Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Επιβεβαιώνει η Fitch το B- για την Ελλάδα, με σταθερές προοπτικές

Επιβεβαιώνει η Fitch το B- για την Ελλάδα, με σταθερές προοπτικές

H Fitch επιβεβαίωσε τη Δευτέρα την αξιολόγηση «B-» της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας, θέτοντας σταθερό outlook (σταθερές προοπτικές), διακρίνοντας θετικές εξελίξεις. Η κίνηση αυτή της Fitch, που βλέπει συμφωνία με την τρόικα ώς το τέλος του έτους, ακολουθεί την αναβάθμιση της Ελλάδας από τη Moody's.

H Fitch επιβεβαίωσε τη Δευτέρα την αξιολόγηση «B-» της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας, θέτοντας σταθερό outlook (σταθερές προοπτικές), διακρίνοντας θετικές εξελίξεις. Η κίνηση αυτή της Fitch, που βλέπει συμφωνία με την τρόικα ώς το τέλος του έτους, ακολουθεί την αναβάθμιση της Ελλάδας από τη Moody’s.

Ο διεθνής οίκος επιβεβαίωσε και το βραχυπρόθεσμο αξιόχρεο της Ελλάδας (IDR) στο «B», ενώ αναβάθμισε σε «B+» από «B» το «ταβάνι» αξιολόγησης της χώρας (country ceiling).

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε ο διεθνής οίκος η επιβεβαίωση της αξιολόγησης και οι σταθερές προοπτικές αντανακλούν τους εξής παράγοντες:

– Η Ελλάδα βρίσκεται σε τροχιά εξάλειψης των μακροχρόνιων μακροοικονομικών ανισορροπιών, ενώ δεν έχουν επαναληφθεί οι παρατεταμένες καθυστερήσεις στην αποδέσμευση των δόσεων από την ΕΕ και το ΔΝΤ που αμαύρωναν τις προσπάθειες προσαρμογής της χώρας τα προηγούμενα χρόνια. Η Fitch αναμένει ότι οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα στο πλαίσιο της πέμπτης αναθεώρησης του μνημονίου θα έχουν ικανοποιητική έκβαση έως τα τέλη του έτους. Βραχυπρόθεσμα η Ελλάδα είναι καλυμμένη χρηματοδοτικά, έως τον Φεβρουάριο του 2014.

H Fitch αναγνωρίζει πως θα προκύψει χρηματοδοτικό κενό της τάξης των 11 δισ. ευρώ για την περίοδο 2014-2015, αλλά πιστεύει πως υπάρχουν διάφορες επιλογές για την κάλυψη του.

– H ικανότητα της ελληνικής οικονομίας να προσαρμοστεί και να ανακάμψει αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για την αποκατάσταση της πιστοληπτικής της ικανότητας. Μέχρι σήμερα η προσαρμογή έχει επιτευχθεί κατά κύριο λόγο μέσω της ύφεσης και της ανεργίας και η ανάκαμψη της οικονομίας δεν έχει διασφαλιστεί. Ωστόσο, επισημαίνει η Fitch, ο ρυθμός συρρίκνωσης του πραγματικού ΑΕΠ επιβραδύνθηκε στο 3% το τρίτο τρίμηνο του 2013 από 5,6% το πρώτο τρίμηνο, ενώ η ανεργία δείχνει να αποκλιμακώνεται, παρά το επίπεδο-ρεκόρ του 27%.

Η Fitch αναθεωρεί την πρόβλεψη για το ΑΕΠ της Ελλάδας το 2013, μιλώντας για μείωση 4%, ενώ διατηρεί σταθερή την εκτίμηση για ανάπτυξη 0,5% το 2014.

– Υπάρχουν πρωτογενή δημοσιονομικά πλεονάσματα στον ορίζοντα που διατηρούν ζωντανή την προοπτική της σταθεροποίησης του λόγου δημόσιο χρέου/ΑΕΠ. Το προσχέδιο του προϋπολογισμού της ελληνικής κυβέρνησης για το 2014 προβλέπει ότι η Ελλάδα θα επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα 0,4% του ΑΕΠ το 2013 και δημοσιονομικό έλλειμμα 2,2% από 6,1% το 2012, εξαιρουμένου του κόστους ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Το μέγεθος της δημοσιονομικής προσαρμογής (περίπου 11% του ΑΕΠ το 2009-13) είναι αξιοσημείωτο, υπογραμμίζει η Fitch, η οποία βλέπει το λόγο του χρέους προς το ΑΕΠ να σταθεροποιείται στο 176% του ΑΕΠ το 2014.

– Η Ελλάδα κατέγραψε το πρώτο της πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών μεταξύ πρώτου και τρίτου τριμήνου του 2013. Αυτό επετεύχθη κυρίως χάρη στη σημαντική μείωση των εισαγωγών και στην ανακούφιση του χρέους. Ωστόσο, την ίδια ώρα αντανακλά την ήπια ανάκαμψη στις εξαγωγές εμπορευμάτων, τις υψηλές εισπράξεις από τον τουρισμό και την σημαντική ενίσχυση των καθαρών μεταβιβάσεων από την ΕΕ.

Τα πλεονάσματα δεν είναι βιώσιμα μακροπρόθεσμα, ωστόσο ετοιμάστηκε το έδαφος για την ανάκαμψη των εσόδων από τις εξαγωγές εμπορευμάτων και τη ναυτιλία με στήριξη από την τόνωση της εξωτερικής ανταγωνιστικότητας, την εκκολαπτόμενη ανάκαμψη στην Ευρωζώνη και το ισχυρότερο παγκόσμιο εμπόριο.

– Η βιώσιμη οικονομική ανάκαμψη θα εξαρτηθεί από την επιτυχία των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Η Ελλάδα έχει προχωρήσει με την μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας. Παράλληλα, έχει σημειωθεί πρόοδος όσον αφορά την αποκατάσταση της σταθερότητας του χρηματοπιστωτικού τομέα, με τις τέσσερις μεγάλες τράπεζες να είναι πλήρως ανακεφαλαιοποιημένες.

Ωστόσο, η Fitch υπογραμμίζει πως άλλες βασικές μεταρρυθμίσεις βρήκαν μεγάλες αντιστάσεις από κατεστημένα συμφέροντα, κρατώντας πίσω την αύξηση της παραγωγικότητας και τις ροές άμεσων ξένων επενδύσεων.

Τέλος, όπως επισημαίνεται, ο πολιτικός κίνδυνος παραμένει σημαντικός. Η σημερινή κυβέρνηση έχει επιδείξει πολύ μεγαλύτερη δέσμευση στο πρόγραμμα προσαρμογής, αλλά η μεταρρυθμιστική κόπωση έχει αρχίσει και βαραίνει το κλίμα και έχει ενισχυθεί η αβεβαιότητα στο πολιτικό σκηνικό της χώρας.

Η προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών, ενώ δεν είναι βασικό σενάριο του οίκου Fitch, θα μπορούσε να οδηγήσει σε μία κυβέρνηση κατά της λιτότητας και κατά της ΕΕ. Ωστόσο, η Fitch σημειώνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης, έχει υποχωρήσει από την ακραία πολιτική στάση του για έξοδο από το ευρώ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Άσχημα μαντάτα για τον Αντετοκούνμπο

Αμφίβολος και για τις επόμενες αναμετρήσεις κόντρα στους Ιντιάνα Πέισερς, παραμένει ο ηγέτης των Μιλγουόκι Μπακς, Γιάννης Αντετοκούνμπο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024