Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Επανεκκίνηση πυρηνικού αντιδραστήρα στη Β.Κορέα φοβάται η ΙΑΕΑ

Επανεκκίνηση πυρηνικού αντιδραστήρα στη Β.Κορέα φοβάται η ΙΑΕΑ

Δραστηριότητες που παρατηρήθηκαν σε πυρηνικές εγκαταστάσεις της Βόρειας Κορέας, παραπέμπουν σε προσπάθειες επαναλειτουργίας αντιδραστήρα, ανακοίνωσε την Πέμπτη η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας. Η ΙΑΕΑ μελέτησε εικόνες από δορυφόρους και κατέληξε σε αυτό το συμπέρασμα, τονίζοντας, πάντως, ότι δεν μπορεί να είναι βέβαιη.

Δραστηριότητες που παρατηρήθηκαν σε πυρηνικές εγκαταστάσεις της Βόρειας Κορέας, παραπέμπουν σε προσπάθειες επαναλειτουργίας αντιδραστήρα, ανακοίνωσε την Πέμπτη η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας.

Η Πιονγιάνγκ ανακοίνωσε τον Απρίλιο ότι θα θέσει εκ νέου σε λειτουργία τον απαρχαιωμένο ερευνητικό αντιδραστήρα στις πυρηνικές εγκαταστάσεις της Γιονγκμπιόν, ικανού, σύμφωνα με εμπειρογνώμονες, να παράγει πλουτώνιο για βόμβες.

Η Βόρειος Κορέα ισχυρίζεται ότι η πυρηνική της ισχύς αποτελεί «αξιόπιστο μέσο για να αποτραπεί ο πόλεμος και εγγυώνται και προστατεύουν την (βορειοκορεατική) κρατική κυριαρχία».

Ο γενικός διευθυντής της ΙΑΕΑ, Γιουκίγια Αμάνο, δήλωσε ότι η υπηρεσία συνεχίζει να παρακολουθεί τις εξελίξεις στο Γιονγκμπιόν κυρίως μέσω δορυφορικών εικόνων.

«Παρατηρήθηκαν δραστηριότητες που παραπέμπουν σε προσπάθειες επαναλειτουργίας του 5MW(e) αντιδραστήρα» τόνισε ο Αμάνο στο συμβούλιο της ΙΑΕΑ.

«Ωστόσο, καθώς η ΙΑΕΑ δεν έχει πρόσβαση στις εγκαταστάσεις αυτές δεν είναι δυνατό να πούμε με βεβαιότητα εάν έχει τεθεί σε επαναλειτουργία ο αντιδραστήρας αυτός» τόνισε ο Αμάνο.

Ο αντιδραστήρας της Γιονγκμπιόν σταμάτησε να λειτουργεί από το 2007 στο πλαίσιο διεθνούς συμφωνίας που επετεύχθη με την υποστήριξη των ΗΠΑ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters

Sports in

Σε κίνδυνο οι ισπανικοί σύλλογοι και η Φούρια Ρόχα λόγω της κυβερνητικής κηδεμονίας στην ομοσπονδία

Στελέχη της UEFA θεωρούν πως η κυβερνητική κηδεμονία στην ισπανική ομοσπονδία δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από τη στιγμή που δεν υπήρξε η ίδια ανοχή και σε άλλες παρόμοιες περιπτώσεις.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024