Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Έχουμε ίδιο όραμα και κοινά συμφέροντα για την ανάπτυξη, λένε Ολάντ-Ραχόι

Έχουμε ίδιο όραμα και κοινά συμφέροντα για την ανάπτυξη, λένε Ολάντ-Ραχόι

Η Γαλλία και η Ισπανία έχουν το ίδιο «όραμα και κοινά συμφέροντα» για την ανάπτυξη και την απασχόληση στην Ευρώπη, δήλωσε ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ στην ισπανική πρωτεύουσα.

Η Γαλλία και η Ισπανία έχουν το ίδιο «όραμα και κοινά συμφέροντα» για την ανάπτυξη και την απασχόληση στην Ευρώπη, δήλωσε ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ στην ισπανική πρωτεύουσα.

«Χρειαζόμαστε να επανέλθει η ανάπτυξη και η εμπιστοσύνη στις χώρες μας» υπογράμμισε ο Ολάντ κατά το πέρας της ετήσιας διμερούς συνόδου κορυφής στη Μαδρίτη.

Πριν έναν χρόνο «ετίθετο το ερώτημα για το μέλλον της ευρωζώνης, για το αν θα κατέρρεε επισήμανε ο Γάλλος πρόεδρος. «Έναν χρόνο μετά έχουμε βγει από αυτήν την φάση, αλλά τίθεται εφεξής το ερώτημα της ανάπτυξης» προσέθεσε.

Οι δύο ηγέτες κάλεσαν την ΕΕ να αποδεσμεύσει άμεσα τα κεφάλαια που αποσκοπούν στην προώθηση της απασχόλησης των νέων που είναι κάτω των 25 ετών από τις αρχές του ερχόμενου έτους.

«Ζητήσαμε και εξασφαλίσαμε οι πιστώσεις να είναι άμεσα διαθέσιμες, ήδη από την 1η Ιανουαρίου» σημείωσε ο Ολάντ, αναφερόμενος στην ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για την χορήγηση 6 δισεκατομμυρίων ευρώ για την καταπολέμηση της ανεργίας των νέων, εκ των οποίων λίγο λιγότερο από το ένα τρίτο θα δοθεί στην Ισπανία.

«Αυτό ενδιαφέρει την Γαλλία, ενδιαφέρει την Ισπανία» επισήμανε.

Οι δύο ηγέτες κάλεσαν παράλληλα την Ευρωπαϊκή Ένωση να επιταχύνει τις ενέργειές της για την δημιουργία μιας τραπεζικής ένωσης και ενός μηχανισμού άμεσης ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών που αντιμετωπίζουν δυσκολίες, όπως και να διευκολύνει την χρηματοδότηση προς τις εταιρείες την ώρα που οι ευρωπαϊκές οικονομίες ανακάμπτουν από την κρίση.

«Χρειαζόμαστε να δοθεί ένα σαφές μήνυμα» σημείωσε ο Ολάντ στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Ραχόι.

«Μια νέα φάση ξεκινάει και δεν θα βιώσουμε ξανά τραπεζικές κρίσεις όπως αυτή που περάσαμε και κυρίως [θα εξαφανιστεί] ο δεσμός που δημιουργήθηκε μεταξύ του τραπεζικού τομέα και των κρατών» συμπλήρωσε.

Οι δύο ηγέτες υπογράμμισαν την ανάγκη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) να μειώσει ακόμη περισσότερο τα επιτόκια, ενώ ο Ολάντ σημείωσε ότι και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων θα πρέπει επίσης να προσφέρει «περισσότερες ευκαιρίες».

Η ΕΕ πρέπει «να κάνει περισσότερα υπέρ της ανάπτυξης και της απασχόλησης», συμπλήρωσε ο Ραχόι.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός ανακοίνωσε εξάλλου κατά την συνέντευξη Τύπου ότι από τις 15 Δεκεμβρίου θα λειτουργήσει σιδηροδρομική γραμμή με τρένα υψηλής ταχύτητας που θα συνδέει την Βαρκελώνη με το Παρίσι σε 6 ώρες και 20 λεπτά.

Τα εγκαίνια της γραμμής TGV «θα επιτρέψουν για πρώτη φορά την σύνδεση με τρένα υψηλής ταχύτητας της Γαλλίας και της Ισπανίας και τελικά της Ισπανίας με την υπόλοιπη Ευρώπη» υπογράμμισε ο Ραχόι.

«Αποτελεί μια μεγάλη επιτυχία» δήλωσε παράλληλα ο Ολάντ, σημειώνοντας ότι χρειάστηκαν 20 χρόνια για να γίνει πραγματικότητα η γραμμή αυτή.

Αναφερόμενος στη συνέντευξη Τύπου και στη Γερμανία, ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε ότι η συμφωνία που επετεύχθη στο Βερολίνο για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού μεταξύ των συντηρητικών της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ και των Σοσιαλδημοκρατών βαίνει «προς την σωστή κατεύθυνση» και χαιρέτισε ιδιαίτερα την εισαγωγή ενός κατώτατου μισθού στην Γερμανία.

Ο Ραχόι έκρινε από την πλευρά του ότι το πιο σημαντικό σε αυτήν την συμφωνία ήταν ότι διασφαλίζει μια σταθερότητα για τα τέσσερα επόμενα χρόνια στην Γερμανία. «Είναι καλό για την Γερμανία, αλλά πιστεύω ότι είναι καλό επίσης για την Ευρώπη» σημείωσε.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό

Sports in

Πολεμώντας στην… αυλή του

Ο Ολυμπιακός του Γιώργου Μπαρτζώκα είναι ο «λάθος» αντίπαλος playoffs. Και η Μπαρτσελόνα χθες βράδυ ήδη κατάλαβε το «γιατί»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024