Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ελάχιστες η πιθανότητες θανάτου από τροφική αλλεργία

Ελάχιστες η πιθανότητες θανάτου από τροφική αλλεργία

Ελάχιστες είναι οι πιθανότητες θανάτου για τους πάσχοντες από διατροφική αλλεργία, αποφαίνεται βρετανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Clinical and Experimental Allergy, καθησυχάζοντας γονείς και συγγενείς πασχόντων.

Ελάχιστες είναι οι πιθανότητες θανάτου για τους πάσχοντες από διατροφική αλλεργία, αποφαίνεται βρετανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Clinical and Experimental Allergy, καθησυχάζοντας γονείς και συγγενείς πασχόντων.

Εκτιμάται ότι περίπου ένα στα δέκα παιδιά πάσχει από κάποια διατροφική αλλεργία με συνέπεια πολλοί γονείς να φοβούνται ότι το παιδί τους κινδυνεύει να πεθάνει λόγω οξείας αλλεργικής αντίδρασης.

Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιμπέριαλ του Λονδίνου, με επικεφαλής τον Δρ Ρόμπερτ Μπόιλ, επαναξιολόγησαν στοιχεία από 13 δημοσιευμένες μελέτες, ώστε να υπολογίσουν τον κίνδυνο ενός ατόμου να πεθάνει από οξεία αλλεργική αντίδραση λόγω τροφικής αλλεργίας.

Η πιθανότητα για τους ενήλικες είναι, κατά μέσο όρο, 1,8 φορές ανά εκατομμύριο/έτος, ενώ στα παιδιά και τους εφήβους, έως 19 ετών, είναι 3,25 φορές ανά εκατομμύριο/έτος. Αντιστοίχως, ο κίνδυνος, ανεξαρτήτου ηλικίας, ενός ανθρώπου να δολοφονηθεί στην Ευρώπη είναι 11 φορές ανά εκατομμύριο/έτος, ενώ να αποβιώσει συνέπεια ατυχήματος είναι 324 φορές ανά εκατομμύριο/έτος.

«Ο καθένας έχει ακούσει ιστορίες για ανθρώπους που πέθαναν ξαφνικά από σοβαρή αλλεργική αντίδραση και αυτές οι ιστορίες είναι εκφοβιστικές. Όμως στην πραγματικότητα τέτοια συμβάντα είναι πολύ σπάνια και έχει σημασία να βλέπει κανείς τα πράγματα στις σωστές διαστάσεις τους» εξηγεί ο Δρ Μπόιλ.

«Δεν θέλουμε να υποβαθμίσουμε τις ανησυχίες των ανθρώπων με διατροφικές αλλεργίες και των οικογενειών τους, καθώς πρέπει να συνεχίσουν να λαμβάνουν λογικές προφυλάξεις. Από την άλλη όμως, θέλουμε να τους καθησυχάσουμε με δεδομένο ότι το να έχει κανείς μία τροφική αλλεργία, αυξάνει ελάχιστα τον κίνδυνο θανάτου του. Οι υπερβολικές ανησυχίες για τις σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις μπορεί να επηρεάσουν πάρα πολύ αρνητικά την ποιότητα ζωής κάποιου» προσθέτει ο ερευνητής.

Οι τροφικές αλλεργίες φαίνεται να έχουν γίνει συχνότερες τα τελευταία χρόνια. Οι εισαγωγές παιδιών σε νοσοκομεία γι’ αυτό το λόγο έχουν σχεδόν πενταπλασιαστεί την τελευταία εικοσαετία, χωρίς να μπορεί να αιτιολογηθεί ακόμη αυτή η αύξηση.

Οι τυπικές αλλεργικές αντιδράσεις περιλαμβάνουν πρήξιμο, εξανθήματα ή έκζεμα. Οι γιατροί δεν έχουν κατανοήσει πλήρως γιατί μερικές φορές οι αλλεργικές αντιδράσεις φθάνουν σε σημείο να απειλήσουν τη ζωή ενός ανθρώπου. Η δόση ενός τροφίμου που απαιτείται για να «πυροδοτήσει» μια σοβαρή αναφυλαξία, ποικίλει σε μεγάλο βαθμό. Η αναφυλαξία είναι συχνότερη στα παιδιά, όμως οι γιατροί δεν είναι σε θέση να προβλέψουν ποια από αυτά είναι πιο ευάλωτα σε τέτοιες αλλεργικές κρίσεις.

health.in.gr

Sports in

Παρτιζάν – Ολυμπιακός 69-74: Τεράστια νίκη στο Βελιγράδι και βήμα τετράδας!

Ο Ολυμπιακός βρέθηκε ακόμα και στο -13, αλλά με αντεπίθεση διαρκείας γύρισε τούμπα το παιχνίδι και πέτυχε μια σπουδαία νίκη στη μάχη για την τετράδα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024