Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σημαντική υποχώρηση καταγράφει η τιμή του πετρελαίου

Σημαντική υποχώρηση καταγράφει η τιμή του πετρελαίου

Αισθητή υποχώρηση καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου στις ασιατικές αγορές, τη Δευτέρα, μετά τη σύναψη της συμφωνίας μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων και του Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα. Το πετρέλαιο τύπου Μπρεντ υποχωρούσε νωρίτερα κατά 2,52 δολάρια στα 108,54 δολάρια το βαρέλι ή σε ποσοστό 2,2%, ενώ το βαρέλι του ελαφρού αργού (WTI) υποχωρούσε κατά 89 σεντς, φθάνοντας στα 93,95 δολάρια, υποχωρώντας σε ποσοστό περίπου 1%.

Αισθητή υποχώρηση καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου στις ασιατικές αγορές, τη Δευτέρα, μετά τη σύναψη της συμφωνίας μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων και του Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα.

Το πετρέλαιο τύπου Μπρεντ υποχωρούσε νωρίτερα κατά 2,52 δολάρια στα 108,54 δολάρια το βαρέλι ή σε ποσοστό 2,2%, ενώ το βαρέλι του ελαφρού αργού (WTI) υποχωρούσε κατά 89 σεντς, φθάνοντας στα 93,95 δολάρια, υποχωρώντας σε ποσοστό περίπου 1%.

Οι ειδικοί επισημαίνουν, επίσης, ότι η αύξηση των εξαγωγών του Ιράν, εάν υπάρξει άρση των κυρώσεων στον εν λόγω τομέα θα μπορούσε να «αντισταθμιστεί» από τη μείωση των εξαγωγών της Σαουδικής Αραβίας. Και οι δύο χώρες εξάλλου ανήκουν στο καρτέλ του ΟΠΕΚ.

Η συμφωνία «δεν σημαίνει ότι θα υπάρξει μια ξαφνική ροή ιρανικού πετρελαίου στην αγορά, διότι το Ιράν είναι μέλος του ΟΠΕΚ και η αύξηση της ποσότητας του πετρελαίου από την Τεχεράνη θα είναι στο πλαίσιο της ποσόστωσης που ορίζει το καρτέλ» δήλωσε ο Στιούαρτ Ίβ της OM Financial.

«Σε σύντομο χρονικό διάστημα, ο αντίκτυπος της συμφωνίας για την παγκόσμια προμήθεια πετρελαίου θα περιοριστεί διότι προς το παρόν και έως την οριστική συμφωνία -και όχι την ενδιάμεση- οι περισσότερες από τις σκληρές διεθνείς κυρώσεις κατά του Ιράν παραμένουν» δήλωσε ο Βίκτορ Σουμ διευθυντής της IHS Purvin και Gertz στη Σιγκαπούρη.

Από την άλλη πλευρά οικονομικοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι οι τρέχουσες τιμές περιλαμβάνουν «πριμοδότηση» στην τιμή του ‘μαύρου χρυσού’ μεταξύ 5 και 10 δολαρίων ανά βαρέλι. Αυτή η «υπεραξία» στην διεθνή τιμή του πετρελαίου σχετίζεται με την κατάσταση στο Ιράν και τη γεωπολιτική αστάθεια που δημιουργεί στη Μέση Ανατολή.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024