Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ο καπετάνιος και άλλοι πέντε ακτιβιστές της Greenpeace ελεύθεροι με εγγύηση

Ο καπετάνιος και άλλοι πέντε ακτιβιστές της Greenpeace ελεύθεροι με εγγύηση

Έξι ακτιβιστές της Greenpeace που είχαν συλληφθεί στη διάρκεια διαμαρτυρίας κατά της γεώτρησης πετρελαίου θα αφεθούν ελεύθεροι μετά την καταβολή εγγύησης, αποφάσισε δικαστήριο στην Αγία Πετρούπολη. Ανάμεσά τους είναι και ο καπετάνιος του Arctic Sunrise. Συνολικά έχει αποφασιστεί η απελευθέρωση των 18 από τους 30 ακτιβιστές. Ήδη η πρώτη βγήκε από τη φυλακή στην Αγία Πετρούπολη.

Έξι ακτιβιστές της Greenpeace που είχαν συλληφθεί στη διάρκεια διαμαρτυρίας κατά της γεώτρησης πετρελαίου θα αφεθούν ελεύθεροι μετά την καταβολή εγγύησης, αποφάσισε δικαστήριο στην Αγία Πετρούπολη. Ανάμεσά τους είναι και ο καπετάνιος του Arctic Sunrise. Συνολικά έχει αποφασιστεί η απελευθέρωση των 18 από τους 30 ακτιβιστές.

Μετά τις έντονες διαμαρτυρίες σε ολόκληρο τον κόσμο κατά της κράτησης των 30 ακτιβιστών της περιβαλλοντικής οργάνωσης, η ρωσική δικαιοσύνη αποφάσισε την απελευθέρωσή τους με εγγύηση.

Συγκεκριμένα, την Τετάρτη δικαστήριο στην Αγία Πετρούπολη αποφάσισε να αφεθούν ελεύθεροι η Φάιζα Ούλαχσεν και η Αν Μίε Ρόερ Τζένσεν από τη Δανία, ο καπετάνιος Πήτερ Ουίλκοξ, οι Βρετανοί Αλεξάντρα Χάρις, Κίερον Μπράιαν και Άντονι Πέρετ.

«Θα απολαύσω το γεγονός ότι μπορώ να περπατήσω περισσότερο από τα 2,5 μέτρα του κελιού μου και να αναπνεύσω καθαρό αέρα» δήλωσε η Ούλαχσεν μετά την απόφαση του δικαστηρίου.

«Θα φάω ένα καλό γεύμα και θα πάρω τηλέφωνο την οικογένειά μου, καθώς δεν τους έχω μιλήσει εδώ και περισσότερο από δύο μήνες» είπε.

Από τους 30 ακτιβιστές, μόνο μία, η Άνα Πάουλα Μασιέλ από τη Βραζιλία έχει απελευθερωθεί. Η ακτιβίστρια βγήκε την Τετάρτη από φυλακή στην Αγία Πετρούπολη, κρατώντας στα χέρια της ένα χαρτόνι που έγραφε «Σώστε την Αρκτική».

Εκπρόσωπος της Greenpeace δήλωσε στο BBC ότι η οργάνωση προσπαθεί να μάθει εάν οι συνθήκες της απελευθέρωσής της τής επιτρέπουν να φύγει από τη Ρωσία.

Τα διαβατήρια δεν έχουν επιστραφεί στους ακτιβιστές και οι όροι που αφορούν την ελευθερία μετακίνησής τους δεν έχουν διευκρινιστεί.

Βάσει της ρωσικής νομοθεσίας, θα μπορούσαν να τεθούν υπό κατ΄οίκον περιορισμό, για παράδειγμα σε ένα ξενοδοχείο, ή να τεθούν περιορισμοί στις μετακινήσεις τους στην Αγία Πετρούπολη.

Ωστόσο, θεωρείται μάλλον απίθανο να τους επιτραπεί η έξοδος από τη χώρα πριν από την εκδίκαση της υπόθεσής τους.

Οι επόμενοι ακτιβιστές αναμένεται να αφεθούν ελεύθεροι μέσα στις επόμενες ημέρες, όταν για κάθε έναν από αυτούς καταβληθεί το ποσό των δύο εκατομμυρίων ρουβλιών (45.000 ευρώ).

Η Greenpeace εξέφρασε μέσω Twitter ικανοποίηση για τις εξελίξεις, όμως υπογράμμισε ότι η υπόθεση «δεν έχει τελειώσει».

«Οι κρατούμενοι δεν θα είναι ελεύθεροι αν δεν επιστρέψουν σπίτι στις οικογένειές τους» επισήμανε η μη κυβερνητική οργάνωση σε ανακοίνωσή της.

«Εξακολουθούν να είναι κατηγορούμενοι για τουλάχιστον ένα σοβαρό έγκλημα και αν καταδικαστούν κινδυνεύουν να εκτίσουν πολυετείς καθείρξεις» συνεχίζει η ανακοίνωση.

Οι 30 ακτιβιστές κατηγορήθηκαν αρχικά για πειρατεία, έγκλημα το οποίο τιμωρείται με 15 χρόνια κάθειρξη, ενώ στα τέλη Οκτωβρίου τους απαγγέλθηκε κατηγορία για χουλιγκανισμό, που τιμωρείται με επτά χρόνια κάθειρξη.

Μέχρι στιγμής δεν είναι ξεκάθαρο αν η πρώτη κατηγορία έχει αρθεί.

Η ρωσική δικαιοσύνη είχε αποφασίσει τη Δευτέρα την τρίμηνη παράταση της κράτησης του Αυστραλού Κόλιν Ράσελ. Η απόφαση αυτή προκάλεσε την αντίδραση της Αυστραλίας.

Ο πρεσβευτής της χώρας στη Ρωσία, Πολ Μίλερ, ανέφερε στον λογαριασμό του στο Twitter ότι θα μεταβεί στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών για να ζητήσει εξηγήσεις.

«Δεν καταλαβαίνουμε γιατί συμπεριφέρονται διαφορετικά σε έναν ασυρματιστή απ’ ό,τι στο υπόλοιπο πλήρωμα» έγραψε ο Μίλερ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό/Γερμανικό

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024