Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αιγυπτιακή κυβέρνηση: Κανένας διάλογος με τους ισλαμιστές χωρίς... «υποταγή»

Αιγυπτιακή κυβέρνηση: Κανένας διάλογος με τους ισλαμιστές χωρίς… «υποταγή»

Σε μία δήλωση που φέρεται να απομακρύνει ακόμη περισσότερο την έναρξη μιας ενδεχόμενης πολιτικής διαδικασίας συμφιλίωσης στη χώρα, υπουργός της αιγυπτιακής κυβέρνησης απορρίπτει την πρόταση των ισλαμιστών για την έναρξη διαλόγου εάν εκείνοι δεν αναγνωρίσουν πρώτα τη διακυβέρνηση που ανέλαβε τα ηνία μετά την πραξικοπηματική ανατροπή του ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι από το στρατό στις 3 Ιουλίου.

Σε μία δήλωση που φέρεται να απομακρύνει ακόμη περισσότερο την έναρξη μιας ενδεχόμενης πολιτικής διαδικασίας συμφιλίωσης στη χώρα, υπουργός της αιγυπτιακής κυβέρνησης απορρίπτει την πρόταση των ισλαμιστών για την έναρξη διαλόγου εάν εκείνοι δεν αναγνωρίσουν πρώτα τη διακυβέρνηση που ανέλαβε τα ηνία μετά την πραξικοπηματική ανατροπή του ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι από το στρατό στις 3 Ιουλίου.

Ο Άχμεντ ελ Μποράιε, υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης της κυβέρνησης της Αιγύπτου, απέρριψε σήμερα την ιδέα της έναρξης ενός διαλόγου με τους ισλαμιστές εάν δεν αναγνωρίσουν προηγουμένως τις αρχές που αντικατέστησαν τον Μοχάμεντ Μόρσι, τον τέως πρόεδρο ο οποίος ανατράπηκε την 3η Ιουλίου από το στρατό, κάνοντας μια δήλωση που μοιάζει να απομακρύνει ακόμα περισσότερο την έναρξη μιας ενδεχόμενης πολιτικής διαδικασίας συμφιλίωσης στη χώρα.

Μετά την ανατροπή και τη σύλληψη του Μόρσι, η Αίγυπτος παραμένει βαθιά διχασμένη ανάμεσα στους υποστηρικτές της νέας κυβέρνησης που εγκατέστησε ο στρατός και όσους τάσσονται υπέρ των ισλαμιστών -στις τάξεις των οποίων κυριαρχούν οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι-, οι οποίοι βρέθηκαν αντιμέτωποι με κύμα αιματηρής καταστολής.

Ο συνασπισμός των υποστηρικτών του Μοχάμεντ Μόρσι υπέβαλε το Σάββατο πρόταση να αρχίσει «διάλογος» για να «βγει [η Αίγυπτος] από την κρίση», αλλά ο υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Άχμεντ ελ Μποράιε δήλωσε την Κυριακή στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι οι ισλαμιστές πρέπει να συναινέσουν σε ορισμένους κανόνες πριν η κυβέρνηση συμφωνήσει να αρχίσει ο όποιος διάλογος.

Οι υποστηρικτές του Μόρσι, οι οποίοι κατήγγειλαν το «πραξικόπημα» του Ιουλίου και χαρακτηρίζουν την ηγεσία του στρατού και τον επικεφαλής του Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι «πραξικοπηματίες», οφείλουν να «αναγνωρίσουν ότι την 30ή Ιουνίου σημειώθηκε μια λαϊκή επανάσταση και να αποδεχτούν τον οδικό χάρτη στον οποίο συμφώνησε ο αιγυπτιακός λαός για την οικοδόμηση μιας σύγχρονης Αιγύπτου», είπε ο υπουργός.

Ακόμη, οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι οφείλουν να «ζητήσουν συγγνώμη, να σταματήσουν τη βία» και να αποδεχθούν ότι τα μέλη τους που δικάζονται για δολοφονίες ή για «τρομοκρατία» «θα αποκλειστούν από κάθε διαδικασία συμφιλίωσης», πρόσθεσε ο υπουργός.

Αυτός ο τελευταίος όρος που έθεσε ο Μποράιε ενδέχεται να αποτελέσει το σημαντικότερο εμπόδιο για την έναρξη της όποιας διαδικασίας, αφού οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι απαιτούν οι ηγέτες τους να απελευθερωθούν και να λάβουν εγγυήσεις ότι θα μπορέσουν να συμμετάσχουν στις επόμενες εκλογές.

Οι νέες αρχές έχουν συλλάβει χιλιάδες ισλαμιστές, ανάμεσά τους σχεδόν όλη την ηγεσία της Αδελφότητας, και τόσο ο Μόρσι όπως και η υπόλοιπη ηγεσία τους έχουν φυλακιστεί κι αντιμετωπίζουν δίκες για «υποκίνηση σε δολοφονία» διαδηλωτών.

Εξάλλου ο εκπρόσωπος Τύπου της αιγυπτιακής προεδρίας Άχμεντ αλ Μουσλιμάνι δήλωσε την Κυριακή ότι δεν έχει καμία απάντηση να δώσει στην έκκληση των ισλαμιστών, διότι δεν απευθυνόταν στις Αρχές. «Κάλεσαν να αρχίσει ένας διάλογος με τις πολιτικές δυνάμεις, όχι με τον πρόεδρο ή τις αρχές» ανέφερε.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024