Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Μεγάλη πορεία για την 40η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου

Μεγάλη πορεία για την 40η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου

Με τη συμμετοχή χιλιάδων πολιτών και σε ειρηνικό κλίμα, πραγματοποιήθηκε η πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία για την 40η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Ένταση σημειώθηκε στην Πάτρα, όπου πραγματοποιήθηκαν προσαγωγές. Στις εγκαταστάσεις της ΕΤ3 στη Θεσσαλονίκη κατέληξε η πορεία προς το προξενείο των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη. Η αστυνομία προχώρησε σε τουλάχιστον 189 προσαγωγές, 14 εκ των οποίων μετατράπηκαν σε συλλήψεις. Φωτορεπορτάζ.

Με τη συμμετοχή χιλιάδων πολιτών και σε ειρηνικό κλίμα, πραγματοποιήθηκε η πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία για την 40η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

Ένταση σημειώθηκε στην Πάτρα, όπου άγνωστοι πέταγαν αντικείμενα και βόμβες μολότοφ, κατά διαστήματα στη διάρκεια της πορεία, εναντίον των ΜΑΤ. Η αστυνομία απάντησε με χρήση χημικών όταν άγνωστοι έριξαν αντικείμενα έξω από τα γραφεία της Χρυσής Αυγής, καθώς επίσης στο τέλος της πορείας.

Μετά το πέρας της πορείας, η αστυνομία κυνήγησε σε διάφορα σημεία της Πάτρας, ακόμη και σε στενά, άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου και προχώρησε σε προσαγωγές.

Στη Θεσσαλονίκη η μεγάλη πορεία προς το αμερικανικό προξενείο ολοκληρώθηκε
ειρηνικά και εν συνεχεία διαδηλωτές κατευθύνθηκαν στις εγκαταστάσεις της ΕΤ3, όπου δόθηκε συναυλία σε ένδειξη συμπαράστασης στους εργαζόμενους της ΕΡΤ.

Ειρηνικά εξελίχθηκαν και οι πορείες σε Ηράκλειο, Χανιά, Βόλο και άλλες πόλεις της χώρας. Αντίθετα, σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, επεισόδια μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας σημειώθηκαν στην Κέρκυρα.

Η αστυνομία προχώρησε σε τουλάχιστον 189 προσαγωγές (δεκάδες από τις οποίες προληπτικά), εκ των οποίων οι 14 μετατράπηκαν σε συλλήψεις. Ο ένας εκ των συλληφθέντων έφερε πάνω του σφεντόνα, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Οι συλληφθέντες θα παραπεμφθούν στον εισαγγελέα.

Πολλές από τις προσαγωγές σημειώθηκαν στα Εξάρχεια, στη διάρκεια της έντασης που σημειώθηκε, καθώς και στην Πάτρα, μετά το πέρας της πορείας.

Η πορεία στην Αθήνα ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 19:00. Κατά τις εκτιμήσεις πρόκειται για τη μεγαλύτερη πορεία των τελευταίων χρόνων.

Οι εκδηλώσεις για την 40η επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου πραγματοποιήθηκαν υπό αυστηρό αστυνομικό κλοιό. Επί ποδός βρέθηκαν περίπου 7.000 αστυνομικοί, οι οποίοι φρουρούσαν την αμερικάνικη πρεσβεία, τη Βουλή, τα πανεπιστημιακά ιδρύματα, το Ραδιομέγαρο της Αγ.Παρασκευής, καθώς και γραφεία της Χρυσής Αυγής.

Εν όψει της πορείας, έκλεισαν πέντε σταθμοί του μετρό, ενώ τέθηκαν σε ισχύ κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε μεγάλη ακτίνα από την αμερικανική πρεσβεία.

Έξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ, τα ΜΑΤ σχημάτισαν τριπλή σειρά, ενώ κλούβες απέκλεισαν το τρίγωνο των Αμπελοκήπων, επιτρέποντας την αποχώρηση των διαδηλωτών μόνο μέσω της λεωφ. Αλεξάνδρας.

Στη διάρκεια της πορείας, η αστυνομία έκλεισε με διμοιρίες και κλούβες την Γεωργίου Α’, με αποτέλεσμα οι διαδηλωτές να κατευθύνονται μέσω της Όθωνος στην Αμαλίας.

Χιλιάδες άτομα συμμετείχαν στην πορεία, ανάμεσά τους απολυμένοι της ΕΡΤ και οργανώσεις μεταναστών. Τα συνθήματα που κυριάρχησαν ήταν κατά των κυβερνητικών πολιτικών λιτότητας και είχαν αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό περιεχόμενο, με ιδιαίτερη έμφαση στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.

«Διδασκόμαστε από την ιστορία, από την πορεία της ταξικής πάλης, συνεχίζουμε με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα για τον λαό, την νεολαία, με ανασύνταξη του λαϊκού κινήματος, με Λαϊκή Συμμαχία για τον σοσιαλισμό» δήλωσε στην πορεία του Πολυτεχνείου, ο γγ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Δεν έλειψαν και τα… απρόοπτα κατά την παραμονή των διαδηλωτών στο Σύνταγμα. Δύο άνδρες έβγαλαν τα ρούχα τους μπροστά στις αστυνομικές δυνάμεις στο Σύνταγμα. Οι δύο άνδρες -γαλλικής υπηκοότητας- προσήχθησαν.

Νωρίς το απόγευμα ολοκληρώθηκε μπροστά από την αμερικανική πρεσβεία η πορεία των φοιτητών με την αιματοβαμμένη σημαία σύμβολο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

Γύρω στις 3:30 η πορεία με τη σημαία έφτασε έξω από τη Βουλή. Μικροένταση σημειώθηκε όταν τα μέλη του Συλλόγου Φυλακισθέντων και Εξορισθέτων του 1967-1974, που κατα παράδοση συνοδεύουν την σημαία, έφτασαν στη γωνία Σταδίου και πλατείας Συντάγματος, όπου διμοιρία των ΜΑΤ είχε κλείσει την πρόσβαση πρός το ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία, και ζήτησαν να περάσουν. Μετά από ολιγόλεπτη διαβούλευση επιτράπηκε η συνέχιση της πορείας τους προς τη Βουλή.

Λίγο μετά τις 4 η πορεία έφτασε στην αμερικανική πρεσβεία. Τα συνθήματα που κυριάρχησαν ήταν «Ανεξαρτησία, λαϊκή κυριαρχία» και «Το Πολυτεχνείο δεν ήταν γιορτή, ήταν εξέγερση και πάλη λαϊκή».

Τροποποιήσεις και στα δρομολόγια λεωφορείων και τρόλεϊ, λόγω έκτακτων κυκλοφοριακών ρυθμίσεων. Οι τροποποιήσεις ισχύουν μέχρι τις 6 το πρωί της Δευτέρας

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Only in

Το μεταναστευτικό, η Ακροδεξιά και η κρίση ταυτότητας της Ευρώπης

Όταν η πολυθρύλητη «ευρωπαϊκή αλληλεγγύη» μπαίνει για πολλοστή φορά στο «ζύγι» της δυστοπικής μικροπολιτικής

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2024