Ευρωπαϊκές επικρίσεις στην Ελλάδα για τη μεταχείριση όσων αιτούνται άσυλο
Η κράτηση μεταναστών που αιτούνται άσυλο δεν συνάδει με τους ευρωπαϊκούς κανόνες, δήλωσε την Πέμπτη από τις Βρυξέλλες ο Μικέλε Τσερκόνε, εκπρόσωπος της ευρωπαίας επιτρόπου -αρμόδιας για θέματα μετανάστευσης- Σεσίλια Μάλμστρομ. Ερωτηθείς για την κατάσταση που επικρατεί στα κέντρα κράτησης μεταναστών στην Ελλάδα, ο Τσερκόνε δήλωσε πως η Κομισιόν έχει επισημάνει στις ελληνικές Αρχές ότι η κράτηση των μεταναστών στη χώρα γίνεται συχνά «χωρίς διακρίσεις».
Η κράτηση μεταναστών που αιτούνται άσυλο δεν συνάδει με τους ευρωπαϊκούς κανόνες, δήλωσε την Πέμπτη από τις Βρυξέλλες ο Μικέλε Τσερκόνε, εκπρόσωπος της ευρωπαίας επιτρόπου -αρμόδιας για θέματα μετανάστευσης- Σεσίλια Μάλμστρομ.
Ερωτηθείς για την κατάσταση που επικρατεί στα κέντρα κράτησης μεταναστών στην Ελλάδα, ο Τσερκόνε δήλωσε πως η Κομισιόν έχει επισημάνει στις ελληνικές Αρχές ότι η κράτηση των μεταναστών στη χώρα γίνεται συχνά «χωρίς διακρίσεις».
Ο εκπρόσωπος της Μάλμστρομ δήλωσε ότι η κράτηση των μεταναστών που αιτούνται άσυλο επιτρέπεται μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις.
Όσον αφορά την κράτηση των παράνομων μεταναστών, ανέφερε ότι τα κράτη-μέλη οφείλουν να σέβονται τα μέτρα που προβλέπονται στην οδηγία επαναπροώθησης.
Επισήμανε, δε, ότι σύμφωνα με αυτή την οδηγία, το μέγιστο χρονικό διάστημα κράτησης παράνομων μεταναστών είναι έξι μήνες, ενώ σε εξαιρετικές περιπτώσεις η κράτησή τους μπορεί να φτάσει τους 18 μήνες.
Τέλος, ο κ. Τσερκόνε σημείωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προτείνει στις ελληνικές Αρχές την κατασκευή «ανοιχτών» κέντρων, με κοινοτικούς πόρους οι οποίοι δεν έχουν ακόμα χρησιμοποιηθεί, για τους μετανάστες που αιτούνται άσυλο.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Καιρός: Πρόσκαιρη μεταβολή με βροχές και σποραδικές καταιγίδες – Έως 34 βαθμούς η θερμοκρασία
- Τα καλοκαιρινά χόρτα είναι το «φάρμακο» που δεν ξέραμε;
- Φωτιά στο Σισμανόγλειο νοσοκομείο – Εκκενώθηκαν προληπτικά δωμάτια
- Η άδεια ψυχικής υγείας γίνεται νέα πραγματικότητα στους χώρους εργασίας
- Αυτές οι 7 ευρωπαϊκές χώρες είναι μεταξύ των ασφαλέστερων στον κόσμο
- Βουλή: «Κουρελόχαρτο» ο Κανονισμός από τη ΝΔ – «Βαθύ σκοτάδι» στη διαλεύκανση του σκανδάλου των υποκλοπών
- Η επιστήμη ξέρει γιατί οι καλύτερες ιδέες μας έρχονται στο ντους
- Παχυσαρκία: Γιατί έμειναν στον αέρα οι 46.000 δικαιούχοι του προγράμματος
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Πέμπτη 09.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/afrah-XwMmC_x6nsY-unsplash-1-315x220.jpg)
























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442