
Απέρριψε το ΣτΕ τις αιτήσεις των διοικητικών υπαλλήλων των Πανεπιστημίων
Απορρίφθηκαν από την Ολομέλεια του ΣτΕ οι αιτήσεις των Πανεπιστημίων και του Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού του Πανεπιστημίου Αθηνών, με τις οποίες ζητούσαν να ανασταλεί η υπουργική απόφαση, με την οποία καταργήθηκαν 1.349 οργανικές θέσεις διοικητικού προσωπικού των ΑΕΙ και οι εργαζόμενοι τέθηκαν σε διαθεσιμότητα. Οι δικαστές έκριναν κατ' αρχάς ότι για λόγους δημοσίου συμφέροντος η επίμαχη απόφαση δεν είναι δυνατόν να ανασταλεί, ενώ υπογράμμισαν ότι αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση.
Απορρίφθηκαν από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας οι αιτήσεις των Πανεπιστημίων της χώρας και του Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού του Πανεπιστημίου Αθηνών, με τις οποίες ζητούσαν να ανασταλεί η από 23.9.2013 υπουργική απόφαση, με την οποία καταργήθηκαν 1.349 οργανικές θέσεις διοικητικού προσωπικού των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και οι εργαζόμενοι τέθηκαν σε διαθεσιμότητα.
Οι δικαστές του ΣτΕ έκριναν κατ’ αρχάς ότι για λόγους δημοσίου συμφέροντος η επίμαχη υπουργική απόφαση δεν είναι δυνατόν να ανασταλεί.
Επιπλέον, η Ολομέλεια του ΣτΕ υπογραμμίζει ότι η κατάργηση των 1.349 θέσεων διοικητικών υπαλλήλων συνάπτεται στις μνημονιακές υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η χώρα μας για την αναδιοργάνωση της δημόσιας διοίκησης, αλλά και στις συμβάσεις χρηματοδοτικής διευκόλυνσης, καθώς και στο μεσοπρόθεσμο πλαίσιο.
Στις αποφάσεις του ΣτΕ επισημαίνεται, τέλος, ότι από τα έγραφα που προσκομίστηκαν στο δικαστήριο δεν προκύπτει ότι «συντρέχει εξαιρετικός λόγος συνιστάμενος στην αδυναμία λειτουργίας των πανεπιστημίων, σύμφωνα με την κατά το Σύνταγμα και τον νόμο αποστολή του, ο οποίος θα δικαιολογούσε την αναστολή εκτέλεσης της επίμαχης υπουργική απόφασης».
Την Κυριακή, 17 Νοεμβρίου, συνεδριάζει η Ομοσπονδία διοικητικών υπαλλήλων προκειμένου να καθορίσει την στάση της μετά την απόρριψη από το ΣτΕ της προσφυγής. Τη σκυτάλη θα πάρουν τη Δευτέρα οι υπάλληλοι του Πανεπιστημίου Αθηνών και του ΕΜΠ, οι οποίοι απεργούν τις τελευταίες δέκα εβδομάδες. Τη Δευτέρα θα συνεδριάσει και η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Μικρά αεροσκάφη και drones προκάλεσαν την ενεργοποίηση της αντιαεροπορικής άμυνας στο Ιράν
- Η προοπτική σύστασης εξεταστικής επιτροπής για τις υποκλοπές τσουρουφλίζει το Μαξίμου
- Συνταγή: Ρολό κοτόπουλο με αυγό
- Η θρησκεία ως εργαλείο πολέμου – Πώς το MAGA κίνημα συγχωνεύει τον χριστιανισμό με τη βία
- Μη ρεαλιστικό να υπάρξουν γρήγορα αποτελέσματα από συνομιλίες λέει το Ιράν ενώ οι ΗΠΑ εξετάζουν πώς θα «πιέσουν»
- Συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα για την Εργατική Πρωτομαγιά: Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια, πώς θα κινηθούν τα ΜΜΜ
- Alpha Bank: Με νέα στασιμότητα απειλεί την Γερμανία ο πόλεμος στο Ιράν
- Απλά tips για να αποφύγεις τις βραδινές λιγούρες (μετά τα 50)
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 01.05.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/greg-rakozy-8xx5BRBYwHY-unsplash-315x220.jpg)























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442