Οι δημιουργοί μίας δημοφιλούς -ιδιαίτερα στην άλλη όχθη του Ατλαντικού- εφαρμογής ανταλλαγής εφήμερων μηνυμάτων, με την επωνυμία Snapchat, φέρεται να απέρριψαν πρόταση εξαγοράς από το Facebook αξίας τουλάχιστον 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Με το Snapchat οι χρήστες μπορούν να ανταλλάξουν μηνύματα, κυρίως φωτογραφίες και βίντεο («snaps»), τα οποία εξαφανίζονται λίγα δευτερόλεπτα αφού ανοιχτούν από τον παραλήπτη τους.

Το app μετρά μόλις δύο χρόνια στην αγορά, δεν έχει αποφέρει ακόμα εισόδημα στους δημιουργούς του -μία ομάδα φοιτητών του Στάνφορντ- είναι όμως ραγδαία αναπτυσσόμενο, ξεπερνώντας τα 350 εκατομμύρια μηνύματα την ημέρα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal στελέχη του Facebook προσέγγισαν το Snapchat καταθέτοντας πρόταση εξαγοράς αξίας «3 δισ. δολαρίων ή περισσότερα» και μάλιστα σε μετρητά, η οποία όμως απορρίφθηκε.

Βάσει των ίδιων πληροφοριών, ο συνιδρυτής και επικεφαλής του Snapchat, ο 23χρονος Έβαν Σπίγκελ, δεν είναι διατεθειμένος να εξετάσει ανάλογη πρόταση πριν από τις αρχές του 2014, ελπίζοντας προφανώς ότι η ανάπτυξη της υπηρεσίας θα είναι τέτοια που θα δικαιολογεί ακόμη μεγαλύτερη αξία.

Μόλις τον περασμένο Ιούνιο, το Snapchat κατάφερε να συγκεντρώσει για τη λειτουργία του 60 εκατομμύρια δολάρια από επενδυτές, οι οποίοι αποτίμησαν την εταιρεία στα 800 εκατομμύρια.

Το Facebook φέρεται να έχει καταθέσει και στο πρόσφατο παρελθόν πρόταση εξαγοράς για την υπηρεσία, ύψους 1 δισ. δολαρίων.

Ενδιαφέρον έχει δείξει επίσης η εταιρεία Tencent (ισχυρός παίκτης στην αγορά της Κίνας και της Ν.Κορέας) καταθέτοντας επενδυτική πρόταση που αποτιμά το Snapchat περίπου στα τέσσερα δισεκατομμύρια.

Εκπρόσωπος του Snapchat αρνήθηκε να σχολιάσει τα δημοσιεύματα.

Εάν προχωρήσει η συμφωνία, θα πρόκειται για τη μεγαλύτερη μέχρι σήμερα εξαγορά από το Facebook και μάλιστα σε αξία πολλαπλάσια του 1 δισ. δολαρίων που κατέβαλε η εταιρεία του Μαρκ Ζούκερμπεργκ για την απόκτηση του Instagram το 2012.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Γράψτε το σχόλιό σας