Τη στιγμή που η αμερικανική διπλωματία επιχειρεί να εμποδίσει την κατάρρευση της ειρηνευτικής διαπραγμάτευσης που παραπαίει, η ισραηλινή κυβέρνηση απευθύνει πρόσκληση για την υποβολή προσφορών για την κατασκευή 20.000 κατοικιών τους εβραϊκούς οικισμούς της Δυτικής Όχθης. «Αιφνιδιαστήκαμε και ζητάμε εξηγήσεις» δήλωσε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Εάν η απόφαση δεν αναθεωρηθεί θα σημάνει το τέλος των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων προειδοποιεί η Παλαιστινιακή Αρχή.

Τη στιγμή που η αμερικανική διπλωματία επιχειρεί να εμποδίσει την κατάρρευση της ειρηνευτικής διαπραγμάτευσης που παραπαίει, η ισραηλινή κυβέρνηση απευθύνει πρόσκληση για την υποβολή προσφορών για την κατασκευή 20.000 κατοικιών τους εβραϊκούς οικισμούς της Δυτικής Όχθης.

«Αιφνιδιαστήκαμε και ζητάμε εξηγήσεις» δηλώνει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, και την ίδια στιγμή η Παλαιστινιακή Αρχή προειδοποιεί ότι εάν δεν αναθεωρηθεί η απόφαση θα σημάνει το τέλος των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων.

Το υπουργείο Στέγασης του Ισραήλ απηύθυνε την Τρίτη δημόσια πρόσκληση για την υποβολή προσφορών για την κατασκευή συνολικά 600.000 νέων κατοικιών σε όλη τη χώρα τα επόμενα χρόνια.

Το υπουργείο αρνήθηκε να ανακοινώσει πόσες κατοικίες προβλέπονται για τη Δυτική Όχθη, ωστόσο κατά την εφημερίδα Haaretz και την ισραηλινή μη κυβερνητική οργάνωση «Ειρήνη Τώρα» ανέρχονται σε 20.000, αριθμός ρεκόρ.

Το ποσό των 45 εκατ. σέκελ (περίπου 10 εκατ. ευρώ) έχει ήδη αποδεσμευτεί για τα έξοδα που συνδέονται με τα σχέδια αυτά, διευκρινίζει η Haaretz.

«Η αποδέσμευση του ποσού αυτού αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση είναι σοβαρή όσον αφορά την πρόθεσή της [σ.σ. για επέκταση του εποικισμού] και ότι υποκρίνεται ότι διαπραγματεύεται με τους Παλαιστίνιους μόνο και μόνο για να συνεχίσει τον εποικισμό» δήλωσε ο γενικός γραμματέας της οργάνωσης «Ειρήνη Τώρα» Γιααρίβ Οπενχάιμερ.

«Η επέκταση του εποικισμού αποδεικνύει επίσης το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός [Μπενιαμίν Νετανιάχου] δεν πιστεύει στη λύση των δύο κρατών για δύο λαούς, αντίθετα με τα όσα ισχυρίζεται» προσέθεσε.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου φέρεται να μπλόκαρε παρ’ όλα αυτά την κατασκευή 1.200 κατοικιών στον τομέα Ε1 που συνδέει την Ανατολική Ιερουσαλήμ με τη Δυτική Όχθη, σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχο.

Η διεθνής κοινότητα, και κυρίως οι ΗΠΑ, έχουν καταδικάσει τα σχέδια στον τομέα Ε1, που θα κόψουν στα δύο τη Δυτική Όχθη, θέτοντας υπό αμφισβήτηση τη βιωσιμότητα ενός παλαιστινιακού κράτους.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξέφρασαν την «έκπληξή» για τις κινήσεις του Ισραήλ, ζητώντας «εξηγήσεις» από την κυβέρνηση Νετανιάχου.

«Ανησυχούμε πολύ […] αιφνιδιαστήκαμε από αυτήν την ανακοίνωση και επί του παρόντος ζητάμε εξηγήσεις από την ισραηλινή κυβέρνηση» δήλωσε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζεν Ψάκι.

Η ίδια ανέφερε ότι η Ουάσινγκτον δεν είχε ενημερωθεί εκ των προτέρων για το ισραηλινό σχέδιο.

Την ίδια στιγμή, ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς προειδοποίησε ότι εάν το Ισραήλ δεν αναθεωρήσει την απόφασή του, αυτό θα σημάνει το τέλος των διαπραγματεύσεων για την επίτευξη μιας συμφωνίας, όπως είπε ο Παλαιστίνιος διαπραγματευτής Σαέμπ Ερεκάτ.

Σύμφωνα με τον Ερεκάτ, ο Αμπάς του ανέθεσε να ενημερώσει το Κουαρτέτο για τη Μέση Ανατολή και τον Αραβικό Σύνδεσμο ότι στην περίπτωση που το Ισραήλ επιμείνει στην απόφασή του «αυτό θα σημάνει την επίσημη ανακοίνωση του τέλους της ειρηνευτικής διαδικασίας».

Η παλαιστινιακή ηγεσία προειδοποίησε επίσης, με εκ προσφυγή στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και να ξαναρχίσει τις ενέργειές της για να ενταχθεί σε διεθνείς οργανισμούς. Ο

Ο Σαέμπ Ερεκάτ τόνισε ότι η Παλαιστινιακή Αρχή «θα εξετάσει τις επόμενες ώρες την πιθανότητα να στραφεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας και να ενταχθεί σε διεθνείς οργανισμούς εάν το Ισραήλ δεν αναθεωρήσει την απόφασή του για αυτόν τον νέο εποικισμό».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters,ΑΠΕ/Γαλλικό

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr