Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ήρθη η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στην Αίγυπτο

Ήρθη η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στην Αίγυπτο

Στην άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης και της νυχτερινής απαγόρευσης κυκλοφορίας προχώρησε η υποστηριζόμενη από το στρατό αιγυπτιακή κυβέρνηση συμμορφούμενη με απόφαση διοικητικού δικαστηρίου. Η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης επιβλήθηκε προ τριμήνου, στη σκιά της γενικευμένης ανάφλεξης που πυροδότησε η βίαιη έφοδος των δυνάμεων ασφαλείας στις κατασκηνώσεις υποστηρικτών της Μουσουλμανικής Αδελφότητας που αιματοκυλίστηκαν.

Στην άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης και της νυχτερινής απαγόρευσης κυκλοφορίας προχώρησε η υποστηριζόμενη από το στρατό αιγυπτιακή κυβέρνηση συμμορφούμενη με απόφαση διοικητικού δικαστηρίου.

Η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης επιβλήθηκε προ τριμήνου, στη σκιά της γενικευμένης ανάφλεξης που πυροδότησε η βίαιη έφοδος των δυνάμεων ασφαλείας στις κατασκηνώσεις υποστηρικτών της Μουσουλμανικής Αδελφότητας που αιματοκυλίστηκαν.

Το μέτρο που ακολούθησε τη σφαγή της 14ης Αυγούστου επρόκειτο να έχει διάρκεια ενός μήνα, ωστόσο η κυβέρνηση παρέτεινε στις 12 Σεπτεμβρίου την ισχύ του για άλλους δύο μήνες.

Η άρση της κατάστασης εκτάκτου ανάγκη ήλθε κατόπιν ετυμηγορίας διοικητικού δικαστηρίου που απεφάνθη ότι το διάταγμα για την επιβολή κατάστασης εκτάκτου ανάγκης μπορεί να έχει ισχύ δύο μηνών.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα συμμορφωθεί με την ετυμηγορία και η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης ήρθη στις 16.00 (ώρα Ελλάδος) της Τρίτης μαζί με τη νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας (01:00-05:00 τα ξημερώματα), όπως μεταδίδει το BBC.

Βάσει του σχετικού διατάγματος, οι δυνάμεις ασφαλείας μπορούσαν να προχωρούν σε συλλήψεις χωρίς ένταλμα και να πραγματοποιούν εφόδους και έρευνες σε κατοικίες.

Η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης επιβλήθηκε μετά το θάνατο εκατοντάδων ανθρώπων κατά την επέμβαση των δυνάμεων ασφαλείας στις κατασκηνώσεις υποστηρικτών του ανατραπέντος ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι.

Ο Μόρσι, ο πρώτος δημοκρατικά εκλεγμένος πρόεδρος της Αιγύπτου, απομακρύνθηκε πραξικοπηματικά από το στρατό τον περασμένο Ιούλιο έπειτα από γενικευμένες διαδηλώσεις κατά της εξουσίας του.

Έκτοτε κρατείται κατηγορούμενος για υποκίνηση στη δολοφονία αντίπαλων διαδηλωτών. Η δίκη του, η οποία κινδυνεύει να οξύνει εκ νέου επικίνδυνα τα πνεύματα στην Αίγυπτο, έχει αναβληθεί για τις 8 Ιανουαρίου.

Οι Αιγύπτιοι ζούσαν υπό καθεστώς εκτάκτου ανάγκης -που παρέχει πρόσθετες εξουσίες στις δυνάμεις ασφαλείας- για περισσότερες από τρεις δεκαετίες, έως ότου ο Χόσνι Μουμπάρακ εκδιώχτηκε από την εξουσία εν μέσω της μαζικής εξέγερσης του 2011.

Επιμέλεια: Ευαγγελία Μπίφη

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024