Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
«Δεν είμαστε ούτε τυφλοί, ούτε ανόητοι» λέει ο Τζον Κέρι για το Ιράν

«Δεν είμαστε ούτε τυφλοί, ούτε ανόητοι» λέει ο Τζον Κέρι για το Ιράν

Στη σκιά των συνομιλιών στη Γενεύη ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών δηλώνει ότι οι ΗΠΑ εξακολουθούν να διατηρούν αμφιβολίες για τη βούληση του Ιράν να εγκαταλείψει το πυρηνικό του πρόγραμμα και ότι οι κυρώσεις θα διατηρηθούν όσο θα συνεχίζονται οι συνομιλίες. «Δεν είμαστε τυφλοί και δε νομίζω ότι είμαστε ανόητοι. Είμαστε απολύτως σε θέση να εκτιμήσουμε εάν ενεργούμε προς το συμφέρον της χώρας και του υπόλοιπου κόσμου, ιδιαίτερα των συμμάχων μας όπως το Ισραήλ και οι χώρες του Κόλπου» είπε ο Τζον Κέρι στο δίκτυο NBC.

Στη σκιά των συνομιλιών στη Γενεύη ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι δηλώνει ότι οι ΗΠΑ εξακολουθούν να διατηρούν αμφιβολίες για τη βούληση του Ιράν να εγκαταλείψει το πυρηνικό του πρόγραμμα και ότι οι κυρώσεις θα διατηρηθούν όσο θα συνεχίζονται οι συνομιλίες.

«Δεν είμαστε τυφλοί και δε νομίζω ότι είμαστε ανόητοι. Είμαστε απολύτως σε θέση να εκτιμήσουμε εάν ενεργούμε προς το συμφέρον της χώρας και του υπόλοιπου κόσμου, ιδιαίτερα των συμμάχων μας όπως το Ισραήλ και οι χώρες του Κόλπου» τόνισε ο Κέρι στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο NBC.

«Δεν υπάρχει καμία διαφωνία ανάμεσα στην αμερικανική κυβέρνηση και το Ισραήλ όσον αφορά το ιρανικό ζήτημα» υπογράμμισε ο αμερικανός υπουργός, μετά τις δηλώσεις του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου ότι το Ισραήλ καταβάλλει προσπάθειες για να πείσει τις μεγάλες δυνάμεις και τους ηγέτες τους να εμποδίσουν την επίτευξη μιας κακής συμφωνίας με το Ιράν.

«Ο πρόεδρος Ομπάμα είναι έτοιμος να υπογράψει μια συμφωνία που θα εγγυάται την ασφάλεια των συμμάχων μας στην περιοχή. Θα συνεχίσουμε, όπως κάναμε μέχρι τώρα, να τους υπερασπιζόμαστε απέναντι σε κάθε εξωτερική απειλή» τόνισε.

«Θα υπάρξει μια καλή συμφωνία ή δε θα υπάρξει συμφωνία. Για το λόγο αυτό δεν έγινε συμβιβασμός γιατί είμαστε ενωμένοι και θα κάνουμε τα πάντα για να εξασφαλίσουμε τις απαραίτητες εγγυήσεις για το Ισραήλ και τον υπόλοιπο κόσμο» υπογράμμισε ο Τζον Κέρι.

Την ίδια στιγμή, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ επέμεινε ότι οι μαραθώνιες συνομιλίες στη Γενεύη για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν υπήρξαν «πολύ ουσιαστικές» παρότι δεν κατέληξαν σε συμφωνία.

Ο Λαβρόφ υποστήριξε τις συνομιλίες που έληξαν τα ξημερώματα της Κυριακής, λέγοντας ότι «μόνο μέσω διαπραγματεύσεων» μπορεί να επιτευχθεί η μείωση του κινδύνου διάδοσης των πυρηνικών όπλων.

«Είναι απολύτως σημαντικό για εμάς και η διεθνής κοινότητα ενδιαφέρεται πολύ να εξαλείψει τον κίνδυνο διάδοσης των πυρηνικών όπλων, αλλά αυτό μπορεί να γίνει μόνο μέσω διαπραγματεύσεων» δήλωσε ο υπουργός σε συνέντευξη Τύπου στο Νέο Δελχί ερωτηθείς για τις συνομιλίες της Γενεύης.

«Η στρατηγική είναι να αποκηρύξουμε τις απειλές και τις κυρώσεις και να προχωρήσουμε με έναν τρόπο επιχειρηματικού τύπου. Η νέα κυβέρνηση του Ιράν έχει υπάρξει πολύ αποφασιστική σε αυτό το θέμα και οι συνομιλίες ήταν πολύ ουσιαστικές» δήλωσε ο Λαβρόφ, ο οποίος συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις.

Το Ιράν και οι μεγάλες δυνάμεις δεν κατέληξαν τελικώς σε συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν κατά τις μαραθώνιες διαπραγματεύσεις στη Γενεύη, όμως διπλωμάτες υποστηρίζουν ότι υπήρξε σημαντική πρόοδος κατά τις τριήμερες συνομιλίες, οι οποίες θα επαναληφθούν στις 20 Νοεμβρίου.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

Only in

«Πόλεμο» κατά της στεγαστικής κρίσης, του υπερτουρισμού και των άπιαστων ενοικίων κηρύττουν οι ευρωπαϊκές πόλεις

«Όσο περισσότερα είναι τα διαμερίσματα βραχυχρόνιας μίσθωσης, τόσο αυξάνονται τα ενοίκια» σύμφωνα με τον Konstantin Kholodilin, ερευνητή στο Γερμανικό Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024