Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Οι γυναίκες λαχανιάζουν πιο εύκολα από τους άνδρες

Οι γυναίκες λαχανιάζουν πιο εύκολα από τους άνδρες

Μικρότεροι είναι οι πνεύμονες των γυναικών απ' των ανδρών με αποτέλεσμα οι μυς του διαφράγματος να εργάζονται σκληρότερα ειδικά κατά τη διάρκεια της γυμναστικής ή της κοπιαστικής σωματικής εργασίας και να λαχανιάζουν ευκολότερα, σύμφωνα με καναδική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Experimental Physiology.

Μικρότεροι είναι οι πνεύμονες των γυναικών απ’ των ανδρών με αποτέλεσμα οι μυς του διαφράγματος να εργάζονται σκληρότερα ειδικά κατά τη διάρκεια της γυμναστικής ή της κοπιαστικής σωματικής εργασίας και να λαχανιάζουν ευκολότερα, σύμφωνα με καναδική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Experimental Physiology.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου Μακ Γκιλ με επικεφαλής τον Δρ Ντένις Τζένσεν μελέτησαν τη λειτουργία του διαφράγματος και διαπίστωσαν ότι αυτό υποχρεούται να κινηθεί πολύ πιο έντονα στις γυναίκες, ώστε να αντισταθμίσει το μικρότερο μέγεθος των πνευμόνων (οι πνεύμονες είναι συνήθως μικρότεροι σε μια γυναίκα, ακόμα κι αν αυτή έχει ίδια σωματική διάπλαση με ένα άνδρα).

Οι επιστήμονες σύγκριναν 25 υγιείς γυναίκες και 25 υγιείς άνδρες ηλικίας 20 έως 40 ετών, που εξασκούνταν σε ποδήλατο. Ειδική συσκευή κατέγραφε πόσο βαθιά και πόσο γρήγορα ανέπνεαν σε διαφορετικά επίπεδα έντασης της άσκησης. Παράλληλα, καταγράφονταν τα ηλεκτρικά (νευρικά) σήματα που στέλνονταν στους μυς του διαφράγματος για να ελέγξουν την κίνησή του. Αυτή η ηλεκτρική δραστηριότητα των μυών ήταν σαφώς πιο έντονη στους γυναικείους πνεύμονες.
Σύμφωνα με τον Δρ Τζένσεν, το βιολογικό μειονέκτημα των μικρότερων πνευμόνων εξηγεί γιατί οι γυναίκες, όταν έχουν προβλήματα υγείας, όπως βρογχίτιδα, εμφύσημα ή καρδιοπάθειες, εμφανίζουν πιο έντονα συμπτώματα δύσπνοιας σε σχέση με τους άνδρες.

health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Ρόι Κιν: «Έπινα πάρα πολύ όταν ήμουν στη Γιουνάιτεντ – Ήταν ντροπή»

Ο Ρόι Κιν μίλησε για τη περίοδο που βρισκόταν στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και τις κακές συνήθειες που είχε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024