Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αλεξανδρούπολη: το κρυμμένο μυστικό του βορρά!

Αλεξανδρούπολη: το κρυμμένο μυστικό του βορρά!

Αλεξανδρούπολη: το γραφικό ψαροχώρι που εξελίχθηκε σε σημαντικό σταυροδρόμι πολιτισμών και ιστορίας και σήμερα σε μια από τις πιο ενδιαφέρουσες πόλεις που μπορείτε να επισκεφθείτε με την πρώτη φθινοπωρινή ευκαιρία. Κλείστε τώρα τα αεροπορικά εισιτήριά σας από το travelplan.gr και ανακαλύψτε το «κρυμμένο» μυστικό του βορρά! Η Αλεξανδρούπολη ανέκαθεν ήταν μια πόλη που δεν «καθόταν» […]

Αλεξανδρούπολη: το γραφικό ψαροχώρι που εξελίχθηκε σε σημαντικό σταυροδρόμι πολιτισμών και ιστορίας και σήμερα σε μια από τις πιο ενδιαφέρουσες πόλεις που μπορείτε να επισκεφθείτε με την πρώτη φθινοπωρινή ευκαιρία.

Κλείστε τώρα τα αεροπορικά εισιτήριά σας από το travelplan.gr και ανακαλύψτε το «κρυμμένο» μυστικό του βορρά!

Η Αλεξανδρούπολη ανέκαθεν ήταν μια πόλη που δεν «καθόταν» ήσυχη στο πέρασμα της ιστορίας. Ξεκίνησε ως ένα μικρό ψαροχώρι, που χτίστηκε το 19ο αιώνα από ψαράδες της Μαρώνειας και της Μάκρης. Το χωριό αυτό δεν είχε τη σημερινή ονομασία, αλλά οι ντόπιοι το ονόμαζαν Δεδέ-Αγάτς. Ο μύθος λέει πως το όνομα αυτό προήλθε από μια βελανιδιά, κάτω από την σκιά της οποίας θάφτηκε ένας γνωστός δερβίσης της περιοχής.

Σιγά-σιγά, και καθώς τα χρόνια περνούν, το γραφικό ψαροχώρι εξελίσσεται σε εμπορικό κέντρο της περιοχής. Από το κέντρο αυτό περνούσε ο σιδηρόδρομος και από το λιμάνι του περνούσαν σχεδόν όλα τα εμπορικά πλοία που έβγαιναν και έμπαιναν στο Αιγαίο. Όλα τα παραπάνω δεν μπορούσαν να αφήσουν αδιάφορους τους Ρώσους, οι οποίοι μετά το Ρωσοτουρκικό πόλεμο του 1878 έγιναν κυρίαρχοι της πόλης. Στους Ρώσους οφείλεται η ακόμη και σήμερα εντυπωσιακή ρυμοτομία της πόλης, καθώς επίσης και το σήμα κατατεθέν της Αλεξανδρούπολης, ο μεγαλειώδης φάρος.

Μόλις το 1885 η πόλη έγινε τμήμα της Βουλγαρίας, εξασφαλίζοντας στους Βουλγάρους το περιζήτητο λιμάνι στο Αιγαίο, ενώ λίγο αργότερα στις ράγες του σιδηροδρομικού σταθμού της Αλεξανδρούπολης περνά το περιβόητο Όριαν Εξπρές, που ενώνει την Κωνσταντινούπολη με τη Θεσσαλονίκη.

Και φθάνουμε στο χρονικό εκείνο σημείο όπου η πόλη αποκτά το σημερινό της όνομα. Στις 14 Μαΐου του 1920 ο Ελληνικός Στρατός απελευθερώνει την πόλη, η οποία ονομάζεται Αλεξανδρούπολη προς τιμήν του βασιλιά Αλεξάνδρου.

Αν απορεί κανείς γιατί όλο αυτό το μάθημα ιστορίας, η απάντηση είναι απλή: ακόμη και σήμερα όλη αυτή η ιστορία κάνει αισθητή την παρουσία της στην πόλη και είναι αυτή που έχει διαμορφώσει το μοναδικό χαρακτήρα της πρωτεύουσας του Έβρου. Νομίζει κανείς πως η ιστορία αυτή «ζει» ακόμη στους μεγάλους κάθετους δρόμους που χάραξαν οι Ρώσοι αρχιτέκτονες και καταλήγουν στην παραλία, ανάμεσα στα όμορφα νεοκλασικά που έχτισαν οι Βούλγαροι.

Ακόμη και το γραφικό ψαροχώρι μοιάζει να ζωντανεύει όταν ζει κανείς τη μοναδική εμπειρία της δημοπρασίας των ψαριών στην τοπική ιχθυαγορά, όπου καταφθάνουν τα αλιευτικά με την ψαριά της ημέρας ή, καλύτερα, της νύχτας.

Κι έπειτα, η καθιερωμένη παραλιακή βόλτα. Αν επισκεφθεί κανείς την πόλη το καλοκαίρι, θα απολαύσει τον κλειστό για τα αυτοκίνητα κεντρικό δρόμο, αλλά, καθώς ο χειμώνας πλησιάζει, τα σκούρα χρώματα του Αιγαίου δημιουργούν μια μοναδική εικόνα καταλήγοντας στο Φάρο.

Αξίζει μια επίσκεψη στους αρχαιολογικούς χώρους της Μεσημβρίας – Ζώνης, της Μαρώνειας, σε ό,τι έχει απομείνει από την αρχαία Ισμάρα, στο ναό της Παναγίας της Κοσμοσώτειρας και, φυσικά, στο Εθνολογικό Μουσείο Θράκης. Το τελευταίο στεγάζεται σε ένα νεοκλασικό κτίριο του 1899 και δίνει τη δυνατότητα στον επισκέπτη να έρθει σε επαφή και να γνωρίσει το λαϊκό πολιτισμό και τα έθιμα της Θράκης, καλύπτοντας πτυχές της ζωής όπως την ενδυμασία, τα έθιμα, τη διατροφή κ.λπ.

Μια γνωριμία με την Αλεξανδρούπολη δεν μπορεί να είναι ολοκληρωμένη αν από αυτήν απουσιάζει μια εκδρομή στο δέλτα του Έβρου. Ο Έβρος δεν είναι ένας συνηθισμένος ποταμός. Είναι ένα φυσικό σύνορο, με τα νερά του να έχουν διαδραματίσει ίσως τον κορυφαίο ρόλο στην ανάπτυξη της περιοχής. Το δέλτα του ποταμού αποτελεί μια από τις σημαντικότερες περιοχές περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος στα Βαλκάνια και την Ευρώπη, καθώς εκεί φιλοξενείται μια από τις πλουσιότερες ορνιθοπανίδες που μπορεί να συναντήσει κανείς. Για την ακρίβεια μπορεί κανείς να φωτογραφίσει 316 είδη πτηνών από τα 420 είδη που υπάρχουν στην Ελλάδα, ενώ τη λίστα ολοκληρώνουν 46 είδη ψαριών, 7 είδη αμφιβίων, 21 είδη ερπετών και περισσότερα από 40 είδη θηλαστικών!

*Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε το travelplan.gr
O CEO, κ. Γεώργιος Δασκαλάκης, και η ομάδα του travelplan.gr σάς εύχονται καλά ταξίδια!

Sports in

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός. Παρακολουθήστε live στις 17:30 την εξέλιξη της αναμέτρησης Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός για τον 4ο τελικό της Volley League γυναικών.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024