Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Το Ιράν προσκαλεί για επίσκεψη τον επικεφαλής της ΙΑΕΑ

Το Ιράν προσκαλεί για επίσκεψη τον επικεφαλής της ΙΑΕΑ

Ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA) Γιουκίγια Αμάνο εξετάζει εάν θα ανταποκριθεί στην πρόσκληση που του απηύθυνε η Τεχεράνη να επισκεφθεί την Ισλαμική Δημοκρατία στις 11 Νοεμβρίου, μία πιθανή ένδειξη προόδου στις διαπραγματεύσεις για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Την ίδια στιγμή, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών δηλώνει ότι θα μπορούσε να συναφθεί μία συμφωνία-πλαίσιο για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα στο νέο γύρο διαπραγμάτευσης με τους «Έξι» αυτή την εβδομάδα στη Γενεύη.

Ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA) Γιουκίγια Αμάνο εξετάζει εάν θα ανταποκριθεί στην πρόσκληση που του απηύθυνε η Τεχεράνη να επισκεφθεί την Ισλαμική Δημοκρατία στις 11 Νοεμβρίου, μία πιθανή ένδειξη προόδου στις διαπραγματεύσεις για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Την ίδια στιγμή, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχάμαντ Ζαρίφ δηλώνει ότι θα μπορούσε να συναφθεί εντός της εβδομάδας στο νέο γύρο συνομιλιών στη Γενεύη μία συμφωνία-πλαίσιο με τις μεγάλες δυνάμεις σχετικά με το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα -αν και συμπληρώνει «πως δεν θα ήταν καταστροφή» εάν υπήρχε μία περαιτέρω καθυστέρηση.

Η ιρανική τηλεόραση μετέδωσε την Τρίτη πως ο Γιουκία Αμάνο θα βρίσκεται στη χώρα στις 11 Νοεμβρίου, αλλά από την πλευρά της η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας δεν επιβεβαίωσε την επίσκεψη αναφέροντας ότι η ιρανική πρόταση εξετάζεται.

«Κάλεσα τον Αμάνο στην Τεχεράνη στις 11 Νοεμβρίου και εξέφρασε την επιθυμία του να έρθει», δήλωσε ο επικεφαλής του ιρανικού Οργανισμού για την Ατομική Ενέργεια (OIEA) Αλί Ακμπάρ Σαλεχί, σύμφωνα με τον δικτυακό τόπο της κρατικής ραδιοτηλεόρασης Irib.

Ο Σαλεχί πρόσθεσε ότι ελπίζει «να καταλήξουμε σε μια συμφωνία [με τον Αμάνο] και να εκδώσουμε κοινό ανακοινωθέν» μετά το πέρας της συνάντησης.

Η τελευταία συνάντηση της ΙΑΕΑ με εκπροσώπους του Ιράν είχε πραγματοποιηθεί στις 28 Οκτωβρίου στη Βιέννη, ενώ ο Γιουκία Αμάνο είχε βρεθεί τελευταία φορά την Τεχεράνη το Μάιο του 2012 σε μία επίσκεψη που δεν απέδωσε καρπούς.

Οι συζητήσεις της ΙΑΕΑ με την Τεχεράνη διεξάγονται ξεχωριστά από τις διαπραγματεύσεις μεταξύ του Ιράν και της Ομάδας 5+1 (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία), οι οποίες ξεκίνησαν εκ νέου στη Γενεύη τον προηγούμενο μήνα και θα συνεχιστούν εκεί στις 7 και 8 Νοεμβρίου.

Η ΙΑΕΑ, η οποία ερευνά το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα εδώ και περισσότερο από μία δεκαετία, επιθυμεί να «λύσει όλα τα εκκρεμή ζητήματα», ενώ δεν μπορεί να αποκλείσει την πιθανότητα το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης να έχει στρατιωτικό σκοπό εξαιτίας, όπως λέει, της έλλειψης συνεργασίας της ιρανικής κυβέρνησης.

Η ΙΑΕΑ θέλει να αποκτήσει πρόσβαση στις πυρηνικές εγκαταστάσεις, τα έγγραφα και τους αξιωματούχους του Ιράν, περιλαμβανομένης της στρατιωτικής βάσης Παρσίν, όπου πιστεύει πως έχουν γίνει δοκιμές που σχετίζονται με πυρηνικά όπλα.

Συμφωνία-πλαίσιο εντός της εβδομάδας «βλέπει» ο Ιρανός ΥΠΕΞ

Μια συμφωνία-πλαίσιο για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν θα μπορούσε να συναφθεί «αυτή την εβδομάδα» στη Γενεύη, δήλωσε εν τω μεταξύ την Τρίτη στο γαλλικό ειδησεογραφικό δίκτυο France 24 ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ.

«Πιστεύω ότι είναι πιθανό να καταλήξουμε σε μια συμφωνία αυτή την εβδομάδα, όμως μπορώ να μιλήσω για εμάς, όχι για την άλλη πλευρά» ανέφερε.

«Αν δεν καταφέρουμε να σημειώσουμε πρόοδο σε αυτό το γύρο [των διαπραγματεύσεων], δεν θα πρόκειται για μια καταστροφή» προσέθεσε. «Πρέπει να γίνει πολλή δουλειά» συνέχισε, ενώ συμπλήρωσε ότι «υπάρχει πολλή δυσπιστία απέναντι στο Ιράν».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Τεράστια επιτυχία για τον Ολυμπιακό: Ξανά πρωταθλητές ΕΣΚΑΝΑ οι Έφηβοι!

Οι έφηβοι του Ολυμπιακού αναδείχθηκαν πρωταθλητές ΕΣΚΑΝΑ για 8η συνεχή σεζόν!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024