Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πακιστάν εναντίον ΗΠΑ για τον θάνατο του αρχηγού των Ταλιμπάν

Πακιστάν εναντίον ΗΠΑ για τον θάνατο του αρχηγού των Ταλιμπάν

Ως πλήγμα στις ειρηνευτικές συνομιλίες με τους Ταλιμπάν επικρίνει το Πακιστάν την αμερικανική επιχείρηση που κατέληξε στο θάνατο του αρχηγού της ομάδας, Χακιμουλά Μεσούντ, με το Ισλαμαμπάντ να κατηγορεί την Ουάσινγκτον πως τορπιλίζει τις συνομιλίες. Πακιστανοί υπουργοί αναφέρουν πως με την επιστροφή του πρωθυπουργού, Ναουάζ Σαρίφ, «θα συζητηθούν» οι σχέσεις και η συνεργασία με τις ΗΠΑ. Διάδοχο του Μεσούντ αναζητούν οι Ταλιμπάν, ενώ η δολοφονία πιθανολογείται πως θα κάνει εμφανέστερα τα ρήγματα εντός της ομάδας.

Ως πλήγμα στις ειρηνευτικές συνομιλίες με τους Ταλιμπάν επικρίνει το Πακιστάν την αμερικανική επιχείρηση που κατέληξε στο θάνατο του αρχηγού της ομάδας, Χακιμουλά Μεσούντ, με το Ισλαμαμπάντ να κατηγορεί την Ουάσινγκτον πως τορπιλίζει τις συνομιλίες.

Πακιστανοί υπουργοί αναφέρουν πως με την επιστροφή του πρωθυπουργού, Ναουάζ Σαρίφ, «θα συζητηθούν» οι σχέσεις και η συνεργασία με τις ΗΠΑ. Διάδοχο του Μεσούντ αναζητούν οι Ταλιμπάν, ενώ η δολοφονία πιθανολογείται πως θα κάνει εμφανέστερα τα ρήγματα εντός της ομάδας.

«Η κυβέρνηση του Πακιστάν δεν θεωρεί αυτή την επίθεση του αμερικανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους μια επίθεση εναντίον ενός ατόμου, αλλά μια επίθεση εναντίον της διαδικασίας ειρήνευσης», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας Τσόντρι Νίσαρ Άλι Χαν.

«Τις τελευταίες επτά εβδομάδες προσπαθούσαμε βήμα βήμα να προχωρήσει η διαδικασία που θα μπορούσε να καταλήξει σε ειρήνευση στο Πακιστάν και τι κάνατε;», διερωτήθηκε ο Χαν απευθυνόμενος στις ΗΠΑ. «Είτε η κατανόησή μας είναι πολύ περιορισμένη είτε φοβάμαι ότι οι Αμερικανοί έχουν να μάθουν πολλά σχετικά με το τι συμβαίνει σε αυτό το μέρος του κόσμου», πρόσθεσε.

Ο Χαν διαμαρτυρήθηκε ότι από τη μία οι ΗΠΑ εκφράζουν την υποστήριξή τους στη διαδικασία ειρήνευσης στο Πακιστάν και από την άλλη σκοτώνουν τον ηγέτη της ομάδας με την οποία η πακιστανική κυβέρνηση θα ξεκινούσε διαπραγματεύσεις.

Οι πακιστανικές αρχές κάλεσες εκτάκτως χθες τον αμερικανό πρεσβευτή στο Ισλαμαμπάντ Ρίτσαρντ Όλσον για να του επιδώσουν ένα διάβημα διαμαρτυρίας.

Η Ουάσινγκτον από την πλευρά της απορρίπτει τις κατηγορίες ότι υπονόμευσε τη διαδικασία ειρήνευσης.

Αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε ότι το Πακιστάν και οι ΗΠΑ «έχουν κοινό στρατηγικό συμφέρον να τερματιστεί η βία των εξτρεμιστών». Όμως «το ερώτημα αν πρέπει να διαπραγματευτούν με τους Ταλιμπάν είναι μια εσωτερική υπόθεση του Πακιστάν», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο πακιστανός υπουργός Ενημέρωσης Περβέζ Ρασίντ είχε δηλώσει χθες ότι η κυβέρνηση δεν θα σταματήσει τις προσπάθειές της να αναζητήσει μια συμφωνία με τους αντάρτες, παρά την επίθεση.

«Μπορούμε να πούμε ότι αυτή τη φορά η επίθεση του αμερικανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους είχε στόχο τις ειρηνευτικές συνομιλίες, όμως δεν θα επιτρέψουμε να ενταφιαστεί η διαδικασία», υπογράμμισε ο Ρασίντ.

«Το μέλλον των ειρηνευτικών συνομιλιών θα είναι δύσκολο», εκτίμησε από την πλευρά του ο Τζαν Ασακζάι, εκπρόσωπος του Τζαμάτ Ουλέμα-ε-Ισλάμ, του ισλαμιστικού κόμματος που μόλις ανέλαβε να φέρει σε επαφή την κυβέρνηση και τους αντάρτες.

Προς το παρόν δεν είναι γνωστό αν οι Πακιστανοί Ταλιμπάν ενδιαφέρονται να ξεκινήσουν μια διαδικασία συμφιλίωσης. Τοπικός διοικητής της ομάδας στην πόλη Ντέρα Ισμαΐλ Χαν, στο βορειοδυτικό Πακιστάν, δήλωσε ότι είναι πολύ νωρίς για να γνωρίζει αν οι Πακιστανοί Ταλιμπάν θα απαντήσουν στο άνοιγμα της κυβέρνησης.

Αναλυτές εκτιμούν ότι ο μέλλον των Πακιστανών Ταλιμπάν και της επιδιωκόμενης ειρηνευτικής διαδικασίας θα εξαρτηθεί από το αν ο νέος αρχηγός των ανταρτών θα καταφέρει να τους κρατήσει ενωμένους.

«Αν η οργάνωση διασπαστεί σε πολλά κομμάτια, δεν θα είναι εύκολο για την κυβέρνηση να συνδιαλεχθεί με κάθε ένα από αυτά», δήλωσε ο Ιρφάν Σεχζάντ, ερευνητής στο Ινστιτούτο Πολιτικών Ερευνών του Ισλαμαμπάντ.

Στο μεταξύ διαμάχη έχει ξεσπάσει στο εσωτερικό των Πακιστανών Ταλιμπάν όσον αφορά την επιλογή του νέου τους αρχηγού, όπως δήλωσαν μέλη των ανταρτών.

Το κεντρικό συμβούλιο των Πακιστανών Ταλιμπάν ανακοίνωσε χθες αρχικά ότι επιλέχθηκε για τη θέση ο Χαν Σάιντ, δεύτερος τη τάξει μέχρι τώρα. Όμως κάποιες ομάδες στο εσωτερικό του κινήματος αμφισβήτησαν την επιλογή αυτή, γι’ αυτό το λόγο συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις.

«Το κεντρικό συμβούλιο ακούει τη γνώμη όλων των μελών του και των διοικητών», δήλωσε στέλεχος των ανταρτών που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του. «Η απόφαση ενδέχεται να πάρει χρόνο, γιατί τα μέλη της ‘σούρα’ (του κεντρικού συμβουλίου) αλλάζουν συνεχώς τον τόπο διεξαγωγής της συνάντησης» εξαιτίας των φόβων για νέα επίθεση αμερικανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους, πρόσθεσε ο ίδιος.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γερμανικό

Sports in

Φοβερό βίντεο: Η γκολάρα του Μπακούλα από την κερκίδα!

Η καταπληκτική γκολάρα του Μπακούλα σε ένα απολαυστικό βίντεο από την κερκίδα

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024