Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Επίσκεψη «έκπληξη» του Τζον Κέρι στο Κάιρο την παραμονή της δίκης Μόρσι

Επίσκεψη «έκπληξη» του Τζον Κέρι στο Κάιρο την παραμονή της δίκης Μόρσι

Την πρώτη του επίσκεψη στο Κάιρο μετά την ανατροπή του Μοχάμεντ Μόρσι από τον στρατό πραγματοποίησε αιφνίδια ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, ο οποίος περιοδεύει αυτές τις ημέρες στις χώρες της περιοχής. Οι σχέσεις Καΐρου και Ουάσινγκτον περνούν περίοδο ψυχρότητας μετά την αναστολή χρηματικής βοήθειας από τις ΗΠΑ -αλλά ο Τζον Κέρι τόνισε ότι η Αίγυπτος παραμένει «κεντρικός εταίρος». Το κλίμα πόλωσης στην Αίγυπτο κινδυνεύει να αναζωπυρώσει η δίκη του Μόρσι που ξεκινά τη Δευτέρα.

Την πρώτη του επίσκεψη στο Κάιρο μετά την ανατροπή του Μοχάμεντ Μόρσι από τον στρατό πραγματοποίησε αιφνίδια ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, ο οποίος περιοδεύει αυτές τις ημέρες στις χώρες της περιοχής.

Οι σχέσεις Καΐρου και Ουάσινγκτον περνούν περίοδο ψυχρότητας μετά την αναστολή χρηματικής βοήθειας από τις ΗΠΑ, και ο Τζον Κέρι τόνισε ότι η Αίγυπτος παραμένει «κεντρικός εταίρος» και οι διμερείς σχέσεις «δεν πρέπει καθορίζονται να καθορίζονται από τα κονδύλια».

Το κλίμα πόλωσης στην Αίγυπτο κινδυνεύει να αναζωπυρώσει η δίκη του Μόρσι που ξεκινά τη Δευτέρα. Ο ανατραπείς πρόεδρος αναμένεται να παρουσιαστεί, μαζί με άλλα ηγετικά στελέχη των Αδελφών Μουσουλμάνων, ενώπιον δικαστηρίου με την κατηγορία της υποκίνησης σε δολοφονίες (κατά την κινητοποίηση υποστηρικτών των ισλαμιστών).

Η άφιξη του Τζον Κέρι στο Κάιρο την Κυριακή έγινε υπό άνευ προηγουμένου μυστικότητα για το Κάιρο, που παραδοσιακά θεωρείται στενός εταίρος των ΗΠΑ στην περιοχή. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν είχε επιβεβαιώσει μέχρι και την τελευταία στιγμή την επίσκεψη του υπουργού, παρά το ότι τα αιγυπτιακά ΜΜΕ έκαναν τις σχετικές αναφορές καθ’όλη τη διάρκεια του προηγούμενου τριημέρου.

Μιλώντας από το Κάιρο, ο Τζον Κέρι διαβεβαίωσε την Αίγυπτο πως οι ΗΠΑ είναι αποφασισμένες να «συνεχίσουν τη συνεργασία» με την μεταβατική κυβέρνηση της Αιγύπτου, ζητώντας παράλληλα τη διεξαγωγή «ελεύθερων και δίκαιων εκλογών που θα περιλαμβάνουν τους πάντες».

Στη συνάντηση που είχε ο Κέρι με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Ναμπίλ Φάχμι, χαρακτήρισε την Αίγυπτο «ζωτικής σημασίας εταίρο» και οι σχέσεις που διατηρούν οι δύο χώρες είναι «σημαντικές», ενώ υποσχέθηκε πως η συνεργασία τους θα συνεχισθεί απρόσκοπτα.

«Συζητήσαμε πολύ περιληπτικά τις τελευταίες αποφάσεις σχετικά με την αμερικανική βοήθεια», δήλωσε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, προσθέτοντας «συμφωνήσαμε πως οι σχέσεις ΗΠΑ-Αιγύπτου θα πρέπει να διέπονται από αίσθημα συνδρομής, υπάρχουν άλλα μεγαλύτερα θέματα που μας απασχολούν και καθορίζουν τις σχέσεις μας».

Στη συνάντηση των δύο ΥΠΕΞ, ο Κέρι υπογράμμισε στον συνομιλητή του την ανάγκη να «τερματισθεί η βία και να υπάρξουν δίκαιες, διαφανείς, δίκες για όλους τους Αιγυπτίους». Επίσης, του επεσήμανε πως θα είναι προς το συμφέρον όλων να θεσπισθεί στην Αίγυπτο ένα Σύνταγμα που θα προστατεύει τα συμφέροντα όλων ανεξαρτήτως των πολιτών της.

Εμφατικά, ο Κέρι δήλωσε στον Φάχμι, πως ό,τι συμβαίνει στην Αίγυπτο είναι «εξαιρετικά σημαντικό» για την περιοχή και τα συμφέροντα των ΗΠΑ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press,ΑΠΕ/Reuters

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024