
«Μέτωπο» βουλευτών της ΝΔ κατά της φορολόγησης των αγροτεμαχίων
Ερώτηση προς τον υπουργό Οικονομικών για τη φορολόγηση των αγροτεμαχίων και των οικοπέδων, κατέθεσαν 24 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας. Οι βουλευτές χαρακτηρίζουν «άδικη» τη φορολόγηση των αγροτεμαχίων και των οικοπέδων, όπως αυτή προβλέπεται στο υπό διαβούλευση σχέδιο νόμου, και την Τετάρτη θα επιδιώξουν συνάντηση με τον Γιάννη Στουρνάρα.
Ερώτηση προς τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα για τη φορολόγηση των αγροτεμαχίων και των οικοπέδων, κατέθεσαν 24 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, με επικεφαλής τον βουλευτή Πέλλας Iορδάνη Τζαμτζή.
Οι βουλευτές χαρακτηρίζουν «άδικη» τη φορολόγηση των αγροτεμαχίων και των οικοπέδων, όπως αυτή προβλέπεται στο υπό διαβούλευση σχέδιο νόμου, και μεταξύ άλλων αναφέρουν ότι «η υπερφορολόγηση θα εμποδίσει την επανεκκίνηση της αγροτικής οικονομίας».
Όπως ενημέρωσε μάλιστα τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες ο επικεφαλής των ερωτώντων βουλευτών, το πρωί της Τετάρτης ομάδα των βουλευτών θα επιδιώξουν συνάντηση με τον Γιάννη Στουρνάρα στο υπουργείο Οικονομικών, ώστε να του αναπτύξουν διεξοδικά τα προβλήματα που ανακύπτουν από το ζήτημα της φορολόγησης των αγροτεμαχίων.
Όπως αναφέρουν στο κείμενο της ερώτησης, δεδομένου ότι τα αγροτεμάχια καλλιεργούνται, η επιβάρυνσή τους από τους συντελεστές φορολόγησης είναι υπερβολική, και καταθέτουν σειρά παρατηρήσεων και προτάσεων.
Μεταξύ άλλων παραδειγμάτων, ώστε να καταδείξουν την αδικία της ρύθμισης, οι 24 βουλευτές αναφέρουν ως χαρακτηριστικότερο παράδειγμα αυτό του συντελεστή χρήσης του γηπέδου-αγροτεμαχίου.
«Είναι απαράδεκτο, το μεταλλείο ή το λατομείο, το οποίο αποδίδει στον κάτοχο του μεγάλα κέρδη, να φορολογείται με συντελεστή 1,2, η υπαίθρια έκθεση, οι χώροι στάθμευσης και αναψυχής με 1,5 και οι δενδροκαλλιέργειες και ελαιοκαλλιέργειες με συντελεστές 2,0 και 1,8 αντίστοιχα και οι μονοετείς καλλιέργειες με συντελεστή 1» τονίζουν.
Ζητούν δε, ο συντελεστής χρήσης για τους αγρότες να καταργηθεί ή να είναι χαμηλότερος από τα μεταλλεία και τα λατομεία, σημειώνοντας ότι ακόμη και οι υπαίθριες εκθέσεις, οι χώροι στάθμευσης και αναψυχής έχουν συντελεστή 1,5, δηλαδή χαμηλότερο από τις αγροτικές καλλιέργειες.
Τέλος, ερωτούν τον αρμόδιο υπουργό τι προτίθεται να πράξει ώστε να μην επιβαρυνθούν οι αγρότες με αβάσταχτες και άδικες φορολογίες και ακόμη τι θα κάνει σχετικά με τις εγκαταλελειμμένες και ανεκμετάλλευτες γαίες οι οποίες δεν αποφέρουν έσοδα στους κατόχους τους.
Την ερώτηση υπογράφουν ακόμη οι βουλευτές: Π.Βογιατζής, Δ.Κυριαζίδης, Μαρία Αντωνίου, Αθ.Νταβλούρος, Κ.Κόλλιας, Ιω.Λαμπρόπουλος, Γ.Κωνσταντόπουλος, Ευ.Κωνσταντινίδης, Σπ.Ταλιαδούρος, Ιω.Ιωαννίδης, Κ.Κουκοδήμος, Λ.Τσαβδαρίδης, Ηλ.Βλαχογιάννης, Γ.Στύλιος, Α.Μαρίνος, Κ.Κλειτσιώτης, Ιω.Πασχαλίδης, Ασημίνα Σκόνδρα, Μ.Βλάχβεης, Δ.Σαμπαζιώτης, Α.Κουτσούμπας, Ευ.Αυγενάρης και Β.Υψηλάντης.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Ενεργοποιείται μόνιμο πλαίσιο ενίσχυσης των Εθελοντικών Οργανώσεων Πολιτικής Προστασίας
- Η πριγκίπισσα Ιμάν της Ιορδανίας και ο Τζαμίλ Αλεξάντερ Θερμιώτης περιμένουν το δεύτερο παιδί τους
- Για «λαϊκισμό» μιλάει ο Μητσοτάκης της αισχροκέρδειας – Με «καρφιά» για το ΠΑΣΟΚ «ομολογεί» τον φόβο ΝΔ για την επάνοδο Τσίπρα
- Ρόδος: Πέθανε το 10 μηνών βρέφος που είχε πνιγεί από τροφή
- Για πρώτη φορά, γεωλόγοι είδαν τον γήινο φλοιό να σκίζεται και να απελευθερώνει λάβα
- Ο Οκέκε παραμένει στη Ρεάλ Μαδρίτης!
- Το θέμα της πώλησης των F-35 στην Τουρκία έβαλε ο Δένδιας σε συνάντηση του με αντιπροσωπεία του Κογκρέσου
- Το «αντίο» της ΕΛΑΣ στην Πάολα Ρεβενιώτη – «Αφιέρωσε τη ζωή της στον αγώνα για αξιοπρέπεια, ορατότητα και ελευθερία»
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις




![Πολωνία: Μια 5χρονη έμεινε μόνη της στην αποβάθρα όταν το τρένο έφυγε με την οικογένειά της [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/uid_e04b5d44fc204a1bb9eae4b486e5a850_width_1200_play_0_pos_0_gs_0_height_675-150x85.webp)
![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 10.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/mindaugas-vitkus-ju-dVR1jkmE-unsplash-315x220.jpg)



























![Πολωνία: Μια 5χρονη έμεινε μόνη της στην αποβάθρα όταν το τρένο έφυγε με την οικογένειά της [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/uid_e04b5d44fc204a1bb9eae4b486e5a850_width_1200_play_0_pos_0_gs_0_height_675-315x220.webp)

























Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442