Στις κάλπες το Λουξεμβούργο, παραμονή διεκδικεί ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ
Παραμονή του «αιώνιου» Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στην πρωθυπουργία ή μια πνοή «φρέσκου αέρα»: οι ψηφοφόροι στο Λουξεμβούργο αποφασίζουν στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές, η έκβαση των οποίων είναι περισσότερο αβέβαιη παρά ποτέ άλλοτε εδώ και δεκαετίες. Τις εκλογές προκάλεσε η κατάρρευση κυβερνητικού συνασπιμού υπό τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, λόγω σκανδάλου παρακολουθήσεων. Ο ίδιος πάντως διεκδικεί και πάλι την πρωθυπουργία.
Παραμονή του «αιώνιου» Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στην πρωθυπουργία ή μια πνοή «φρέσκου αέρα»: οι ψηφοφόροι στο Λουξεμβούργο αποφασίζουν στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές, η έκβαση των οποίων είναι περισσότερο αβέβαιη παρά ποτέ άλλοτε εδώ και δεκαετίες.
Τις εκλογές προκάλεσε η κατάρρευση κυβερνητικού συνασπιμού υπό τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, λόγω σκανδάλου παρακολουθήσεων. Ο ίδιος πάντως διεκδικεί και πάλι την πρωθυπουργία.
Τα 628 εκλογικά τμήματα που είναι διασκορπισμένα στη δεύτερη μικρότερη (μετά τη Μάλτα) χώρα της ΕΕ, η οποία αριθμεί 238.587 εκλογείς, άνοιξαν στις 08:00 (τοπική ώρα, 09:00 ώρα Ελλάδας) και κλείνουν στις 14:00 (15:00 ώρα Ελλάδας). Τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται νωρίς το βράδυ.
Έπειτα από 18 χρόνια στην εξουσία, ο Γιούνκερ, επικεφαλής του Χριστιανικού Κοινωνικού Λαϊκού Κόμματος (CSV), προκάλεσε εκλογές επτά μήνες πριν από την κανονική λήξη της θητείας του, αφού τον εγκατέλειψε το Σοσιαλιστικό Κόμμα (LSAP), ο παραδοσιακός εταίρος του.
Όπως και η αντιπολίτευση, οι σοσιαλιστές κατήγγειλαν την πολιτική ευθύνη του πρωθυπουργού στο σκάνδαλο της υπηρεσίας πληροφοριών, η οποία διέπραξε σοβαρές παρατυπίες, κυρίως κατασκοπεύοντας σε μεγάλη κλίμακα τον πληθυσμό και ένα μέρος της πολιτικής τάξης.
Σχεδόν 59 ετών, τα μισά από τα οποία έχει περάσει στην κυβέρνηση, ο Γιούνκερ βρίσκεται συνεπώς αντιμέτωπος με τη φθορά της εξουσίας και μια κάποια κόπωση του πληθυσμού που αναζητεί νέους ανθρώπους, μέσα σ’ ένα οικονομικό πλαίσιο πιο δύσκολο για τη χώρα αυτή, η οποία παραμένει μία από τις πλουσιότερες του κόσμου, αλλά είδε το ποσοστό της ανεργίας να φθάνει σχεδόν στο 7% και το χρέος της να τριπλασιάζεται μέσα σε 15 χρόνια.
Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος είχε εκλεγεί εύκολα το 1995, το 1999, το 2004 και το 2009, αντιμετωπίζει αυτή τη φορά έναν αντίπαλο, το σοσιαλιστή Ετιέν Σνάιντερ, ο οποίος δεν κρύβει τη φιλοδοξία του να του πάρει τη θέση.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό
- Αυτές είναι οι 24 από τις 36 ομάδες της League Phase του Champions League
- Δημοσκόπηση: Συντριπτική δυσαρέσκεια για την κυβέρνηση – Πορεία προς τα πίσω, συμπιεσμένα εισοδήματα και θεσμική απαξίωση
- Married at First Sight: Σεισμός στη Βρετανία – Καταγγελίες βιασμού, απειλές για επίθεση με οξύ στο ριάλιτι
- Σοκ στην Αγγλία: Αποβολή της Σαουθάμπτον από τα play-off της Championship λόγω του σκανδάλου «Spygate»
- Καιρός: Σκηνικό φθινοπώρου και ξαφνική νεροποντή στην Αθήνα – Βγήκαν ξανά ομπρέλες και αδιάβροχα
- ΜΙΔΑ: «Μπλόκο» σε επιδόματα και ακίνητα – Τι αλλάζει



