Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o

«Όχι» σε εκλογές, «ναι» σε σκληρή διαπραγμάτευση λένε βουλευτές της ΝΔ

Το δημοσιονομικό κενό και η επικείμενη διαπραγμάτευση με την τρόικα για το ενδεχόμενο νέων μέτρων προκαλούν πολιτικές αναταράξεις. Η κυβέρνηση διαμηνύει ότι θα τηρήσει σκληρή στάση, ενώ ορισμένα στελέχη της επισείουν την απειλή πρόωρων εκλογών. Σε αυτό το κλίμα, βουλευτές της ΝΔ τάσσονται υπέρ της σκληρής διαπραγμάτευσης με την τρόικα και απορρίπτουν την προσφυγή στις κάλπες.

Το δημοσιονομικό κενό και η επικείμενη διαπραγμάτευση με την τρόικα για το ενδεχόμενο νέων μέτρων προκαλούν πολιτικές αναταράξεις. Η κυβέρνηση διαμηνύει ότι θα τηρήσει σκληρή στάση, ενώ ορισμένα στελέχη της επισείουν την απειλή πρόωρων εκλογών. Σε αυτό το κλίμα, βουλευτές της ΝΔ τάσσονται υπέρ της σκληρής διαπραγμάτευσης με την τρόικα και απορρίπτουν την προσφυγή στις κάλπες.

«Είναι ώρα για δυναμική αντίδραση»είναι το βασικό σύνθημα πολλών μελών του υπουργικού συμβουλίου που διατυπώνουν πολλά ερωτήματα για τη στάση των δανειστών.

«Δεν έχουμε άλλη επιλογή. Πρέπει να υιοθετήσουμε σκληρή στάση»λένε πολλοί, ενώ διατυπώνεται η άποψη ότι παρά το γεγονός πως η κυβέρνηση είναι συνεπής και εφαρμόζει, έστω και με καθυστερήσεις, όσα έχουν συμφωνηθεί, η τρόικα υπαναχωρεί από τις δεσμεύσεις της.

Γι’ αυτό και δεν ήταν τυχαία η προ ημερών δημόσια τοποθέτηση του κ. Σαμαρά για να τηρήσουν οι πιστωτές τα συμφωνηθέντα.

«Δεν υπάρχει περίπτωση να ληφθούν άλλα φορολογικά και οριζόντια μέτρα. Και να τα εισηγηθεί η κυβέρνηση η Βουλή δεν θα τα ψηφίσει»είπε (στο Mega) ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυρ. Μητσοτάκης, που αποτύπωσε το κλίμα που υπάρχει στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

O κ. Μητσοτάκης ανέφερε -αναδεικνύοντας το κυβερνητικό επιχείρημα- ότι είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση έχει επιχειρήματα στη διαπραγμάτευση, εστιάζοντας στο πρωτογενές πλεόνασμα.

Υπέρ της πολιτικής διαπραγμάτευσης τάχθηκε η βουλευτής της ΝΔ και πρώην υπουργός Ντόρα Μπακογιάννηπου τόνισε (στον ΣΚΑΙ) ότι ο ελληνικός λαός δεν μπορεί να αντέξει νέα μέτρα και είπε με έμφαση:«Έχει έρθει η ώρα για πολιτική διαπραγμάτευση».

Η κ. Μπακογιάννη που τάχθηκε κατά των πρόωρων εκλογών ανέφερε ότι πρέπει οι δανειστές να καταλάβουν ότι«είμαστε στα όριά μας»και σημείωσε πως εάν θέλουν η Ελλάδα να μη βουλιάξει, πρέπει να δείξουν ότι υπάρχει κατανόηση στα προβλήματα του λαού.

Ο υπουργός Εσωτερικών Γ.Μιχελάκηςεπέλεξε μέσω της συνέντευξής του στην γερμανική εφημερίδα Die Welt να σημειώσει ότι η ΕΕ πρέπει να μην ζητήσει και άλλα πιο σκληρά μέτρα λιτότητας.«Τα μέτρα αυτά εγκυμονούν κινδύνους κοινωνικής όξυνσης και ενισχύουν ακόμα περισσότερο τους ακροδεξιούς σχηματισμούς σε ολόκληρη την Ευρώπη»υποστήριξε.

Για τα ισχυρά επιχειρήματα της ελληνικής πλευράς μίλησε και ο υπουργός Ανάπτυξης Κ.Χατζηδάκης, που θέλησε να αποφορτίσει το κλίμα, με την φράση «μαθημένα τα βουνά στα χιόνια» και «είναι μια ακόμα διαπραγμάτευση».

Ο κ. Χατζηδάκης υπογράμμισε (Real) ότι σε σχέση με ότι συνέβαινε πέρυσι και πρόπερσι, τα πράγματα τώρα είναι προφανώς καλύτερα γιατί έχουμε διανύσει τα ¾ της διαδρομής και συμπλήρωσε:«Τα επιχειρήματα μας είναι ισχυρά. Η αξιοπιστία της χώρας έχει ενισχυθεί και στο τέλος θα υπάρξει συμφωνία ικανοποιητική και για τις δύο πλευρές».

Το μέτωπο κατά των νέων μέτρων ενίσχυσαν δημόσια και άλλα στελέχη, όπως οι Αρ.Σπηλιωτόπουλος(ΒΗΜΑ 99,5),Ευρ.Στυλιανίδης,Ν.Κακλαμάνης, Τζαβάρας και Φ.Πιπιλή.

«Οριζόντια μέτρα δεν υπάρχουν, ούτε κάθετα. Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για τη λήψη κανενός είδους μέτρου πρόσθετου. Ήδη φτάσαμε στα όριά μας…»τόνισε ο κ. Σπηλιωτόπουλος και ξεκαθάρισε, ότι«πρέπει να σταματήσει να είναι η συζήτηση σε επίπεδο χαρτογιακάδων και τεχνοκρατών με την τρόικα».

Η επισήμανση του κ. Σπηλιωτόπουλου για να διακοπεί η συζήτηση με τους τεχνοκράτες έχει πολλούς υποστηρικτές στο εσωτερικό της κυβέρνησης και μάλιστα έχουν την ίδια άποψη και κορυφαίοι υπουργοί.

Σε αυτό το κλίμα, υπάρχει και μια ισχυρή ομάδα υπουργών και βουλευτών που θέτει και θέμα εκλογών, εάν η τρόικα επιμείνει στη λήψη νέων μέτρων. Την αρχή έκανε ο υπουργός Υγείας Αδ. Γεωργιάδης, ενώ στην ίδια γραμμή κινήθηκε και ο κ. Τζαβάρας.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024