Νόμιμη η απασχόληση Ουκρανών πολιτών ως αποκλειστικοί νοσοκόμοι στην Ελλάδα
Το δικαίωμα άσκησης του επαγγέλματος της «Αποκλειστική νοσοκόμος» έχουν οι πολίτες της Ουκρανίας που διαμένουν νόμιμα στην Ελλάδα, μετά από παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη.
Το δικαίωμα άσκησης του επαγγέλματος της «Αποκλειστική νοσοκόμος» έχουν οι πολίτες της Ουκρανίας που διαμένουν νόμιμα στην Ελλάδα, μετά από παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη.
Όπως επισημαίνει η ανεξάρτητη αρχή, αυτό προϋποθέτει την εξασφάλιση άδειας εργασίας του ΙΚΑ και βεβαίωσης αναγγελίας έναρξης του επαγγέλματος «νοσηλευτής ή βοηθός νοσηλευτής» της οικείας Υγειονομικής Περιφέρειας. Η προαναφερόμενη βεβαίωση αποτελεί προϋπόθεση για την καταχώρηση των ενδιαφερομένων στο Μητρώο Αποκλειστικών Νοσοκόμων της Περιφέρειας, σύμφωνα με τις διατάξεις της απόφασης ΥΑ4α/οικ.37804/25.4.2013.
Πάντως, με προγενέστερη απόφαση (Υ7/οικ4756/2001) ισχύει ότι, ειδικά για τους πολίτες τρίτων χωρών, προϋπόθεση για τη χορήγηση άδειας εργασίας και βεβαίωσης αναγγελίας έναρξης του προαναφερόμενο επαγγέλματος είναι, μεταξύ άλλων, η προσκόμιση πιστοποιητικού αμοιβαιότητας που χορηγείται από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.
Ωστόσο, το υπουργείο Εξωτερικών αρνήθηκε να ικανοποιήσει σχετικά αιτήματα, με την αιτιολογία ότι το επάγγελμα του βοηθού νοσηλευτή δεν υφίσταται ως αυτόνομη επαγγελματική δραστηριότητα στην Ουκρανία.
Ο Συνήγορος έλαβε υπ’ όψιν του ότι μόνον οι Ουκρανοί πολίτες αντιμετωπίζουν την ειδική αντικειμενική αδυναμία προσκόμισης του προαναφερόμενου πιστοποιητικού. Επίσης, ότι η διατήρηση της υποχρέωσης προσκόμισής του θα έχει ως αποτέλεσμα να απολέσουν το δικαίωμα άσκησης του προαναφερόμενου επαγγέλματος κάτοχοι άδειας εργασίας που, επί σειρά ετών, ασκούν νομίμως το επάγγελμα στην Ελλάδα. Επομένως, πρότεινε να χορηγηθεί στους πολίτες της Ουκρανίας, που ήταν κάτοχοι ισχυρής άδειας εργασίας κατά την ημερομηνία έναρξης ισχύος των διατάξεων της υπ’ αριθ. Υ4α/οικ.37804/25.4.2013 2 απόφασης, βεβαίωση αναγγελίας έναρξης βοηθού νοσηλευτή, χωρίς την προσκόμιση πιστοποιητικού αμοιβαιότητας, εφόσον βεβαίως πληρούνται όλες οι λοιπές προϋποθέσεις.
health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- «Επανέρχεται η Ντόρτμουντ για τον Καρέτσα»
- Ryanair: «Ήταν σχεδόν ολόκληρος έξω από το παράθυρο» – Τι λέει η γυναίκα που έσωσε τον 61χρονο Σέρβο
- Παράπονα του προπονητή της Ναϊμέγκεν από τη διοίκηση για τον μεταγραφικό σχεδιαμό
- Κρήτη: Σοβαρό τροχαίο ατύχημα στα Χανιά – Εγκλωβίστηκαν και τραυματίστηκαν δύο άτομα
- Καινούργια αγάπη μου κλείνει το μάτι – Ο νέος έρωτας της Κέιτι Χολμς και οι κοινές τους εμφανίσεις
- Η συγγνώμη του Τζέισον Αλεξάντερ στην Κόρτνεϊ Στόντεν άργησε 14 χρόνια
- Ραγδαία αύξηση των AI θέσεων εργασίας στην Ευρώπη – Οι περισσότερες εκτός τεχνολογικού κλάδου
- Χανιά: Διασωληνωμένο στη ΜΕΘ το 2χρονο αγοράκι που ανασύρθηκε από πισίνα – Κρίσιμα τα επόμενα 24ωρα
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 26.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/george-dumitrache-B9N8Vv55hn4-unsplash-315x220.jpg)






![[ΡΩΓΜΕΣ]: Ανάμεσα στον χορό, το θέατρο και την ποίηση](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/ΡΩΓΜΕΣ-Χ.Κυριαζιδη-credits-©Κατερίνα-Αρβανιτη-_2-230x130.jpg)















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442