«Πολύ κοντά» σε συμφωνία για αύξηση του ορίου χρέους στη Γερουσία
Προς το τέλος τους πλησιάζουν οι διαπραγματεύσεις στη Γερουσία για ένα νομοσχέδιο που θα προβλέπει την αύξηση του ορίου χρέους των ΗΠΑ και την επαναλειτουργία των κυβερνητικών υπηρεσιών. Μια συμφωνία μπορεί να ανακοινωθεί σύντομα, δήλωσε στέλεχος των Δημοκρατικών στη Γερουσία.
Προς το τέλος τους πλησιάζουν οι διαπραγματεύσεις στη Γερουσία για ένα νομοσχέδιο που θα προβλέπει την αύξηση του ορίου χρέους των ΗΠΑ και την επαναλειτουργία των κυβερνητικών υπηρεσιών. Μια συμφωνία μπορεί να ανακοινωθεί σύντομα, δήλωσε στέλεχος των Δημοκρατικών στη Γερουσία.
Ο ίδιος, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί, τόνισε ότι «υπάρχουν ενδείξεις» πως μόλις ανακοινωθεί μια συμφωνία, η Γερουσία θα είναι σε θέση να κινηθεί γρήγορα προκειμένου να υιοθετηθεί το σχετικό νομοσχέδιο.
Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι η πτέρυγα του Tea Party και ο Δημοκράτης Γερουσιαστής, Τεντ Κρουζ δεν σκοπεύουν να προβάλλουν εμπόδια.
Η ίδια πηγή τόνισε ότι οι συνομιλίες βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη.
Τα πράγματα είναι μεν πιο αισιόδοξα με τα δύο κόμματα να φαίνονται πρόθυμα για συνεννόηση, αλλά με τόσο λίγο χρόνο να απομένει μέχρι τη 17η Οκτωβρίου, είναι αβέβαιο το εάν το όποιο νομοσχέδιο της Γερουσίας καταφέρει να πάρει εγκαίρως την έγκριση του Κογκρέσου (δηλαδή και της Βουλής).
Η συμφωνία που διαπραγματεύονται τα δύο κόμματα στη Γερουσία παρατείνει μέχρι τις 7 Φεβρουαρίου το όριο χρέους και ανοίγει ξανά τις ομοσπονδιακές δημόσιες υπήρεσιες, εξασφαλίζοντάς τους χρηματοδότηση μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου.
Όσον αφορά τα μέτρα που αφορούν το Obamacare, στο νομοσχέδιο που συζητείται στη Γερουσία έχουν μείνει ελάχιστες διατάξεις που στρέφονται εναντίον της μεταρρύθμισης (και αυτές ακόμη τελούν υπό διαπραγμάτευση).
Το όριο του αμερικανικού δανεισμού βρίσκεται στα 16,7 τρισ. δολάρια, και η Ουάσινγκτον το αγγίζει στις 17 Οκτωβρίου, δηλαδή την Πέμπτη. Είτε το όριο θα πρέπει να έχει αυξηθεί μέχρι τότε είτε να αθετηθούν ορισμένες οικονομικές υποχρεώσεις της αμερικανικής κυβέρνησης -δηλαδή να προχωρήσει σε στάση πληρωμών.
Χωρίς συμφωνία, το υπουργείο Οικονομικών θα έχει εξαντλήσει μέχρι την Πέμπτη το περιθώριο για έκτακτα μέτρα άντλησης κεφαλαίων και θα έχει μείνει, σύμφωνα με τον υπουργό Τζακ Λιού, με περίπου 35 δισ. δολάρια και μόνο τα (κυμαινόμενα) φορολογικά έσοδα.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Reuters
- Ο Μητσοτάκης υπόσχεται… εξευρωπαϊσμό επτά χρόνια μετά την ανάληψη της εξουσίας
- Νέος προπονητής της Εφές ο Πάμπλο Λάσο
- Ο Ίθαν Χοκ μετανιώνει για τα παιδικά χρόνια της κόρης του Μάγια – «Ήταν δύσκολα και περίπλοκα»
- Γιατί οι δότες σπέρματος αποκτούν εκατοντάδες παιδιά: Η βιομηχανία των 2 δισ. και ο ρόλος της Δανίας
- Κρήτη: Στις 16 οι συλλήψεις για τις παράνομες επιδοτήσεις μέσω ΟΠΕΚΕΠΕ – Βρέθηκαν χρυσές λίρες
- Lloyd’s List: Marinakis and Angelicoussis at the Top – 17 Greeks in the Top 100 of Global Shipping


