Μια στις 81 γυναίκες που υποβλήθηκαν σε προληπτικές μαστογραφίες, βρέθηκε να πάσχει από καρκίνο του μαστού χωρίς να το γνωρίζει, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που παρουσιάστηκαν από το πρόγραμμα του Εθνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγείας για την πρόληψη του Καρκίνου του Μαστού.

Συγκεκριμένα, 2.108 φαινομενικά υγιείς γυναίκες, ηλικίας 40-69 ετων, από 88 δήμους και από το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και της Αποστολής της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών συμμετείχαν μέχρι τώρα στο πρόγραμμα και υποβλήθησαν σε δωρεάν μαστογραφίες. Σε 26 από τις 2.108 γυναίκες αποκαλύφθηκε η ύπαρξη κακοήθειας στο μαστό, πράγμα που σημαίνει ότι το 1,23% του πληθυσμού που ελέγχθηκε προσωμπτωματικά, βρέθηκε να πάσχει από καρκίνο μαστού χωρίς  να το γνωρίζει.

Μέσα από ένα συνεχιζόμενο πρωτόκολλο ιατρικής παρακολούθησης, στο οποίο όλες οι ωφελούμενες επανεξετάζονται και όσες παρουσιάζουν ύποπτα αποτελέσματα, παραπέμπονται, 516 από τις 2.108  μαστογραφίες κρίθηκαν ύποπτες, δηλαδή ποσοστό 24,4%,γεγονός που οδήγησε στην περαιτέρω διερεύνηση των περιστατικών αυτών με υπέρηχο ή με εντοπιστική μαστογραφία όπου χρειάστηκε.

Από τα περιστατικά που ελέγχθηκαν 31 γυναίκες είχαν παθολογικά ευρήματα, σε 7 εκ των οποίων ήταν ξεκάθαρος ο καρκίνος του μαστού, ενώ 23 γυναίκες χρειάστηκαν βιοψία για την τελική επιβεβαίωση. Από τα μέχρι τώρα αποτελέσματα, 19 από τις 23 ωφελούμενες που υποβλήθησαν σε βιοψία, είχαν όντως καρκίνο μαστού.

«Ο καρκίνος του μαστού είναι ο πιο συχνός καρκίνος στις γυναίκες και αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτου στις γυναίκες ηλικίας 45-60 ετών. Η πρώιμη διάγνωσή του σώζει πραγματικά ζωές και πολλές φορές ισοδυναμεί με πλήρη θεραπεία», τόνισε ο πρόεδρος του Εθνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγείας και του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και Δήμαρχος Αμαρουσίου Γεώργιος Πατούλης, παρουσιάζοντας το Προγράμματος Πρόληψης του Εθνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγείας για τον Καρκίνο του Μαστού.

Το πρόγραμμα, με σύνθημα «Προλαμβάνουμε τον Καρκίνο – Κερδίζουμε τη ζωή» παρουσιάστηκε από το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγείας και τον Σύλλογο Φίλων του Ογκολογικού Νοσοκομείου «Αγ. Ανάργυροι», και αφορά σε δωρεάν μαστογραφίες που πραγματοποιούνται εδώ και ένα χρόνο για άπορες και ανασφάλιστες γυναίκες όλης της χώρας.

Σύμφωνα με τον κ.Πατούλη, η πεμπτουσία του προγράμματος είναι ότι πρόκειται για μία ομάδα πληθυσμού που αν δε συμμετείχε στο πρόγραμμα, δε θα είχε την οικονομική δυνατότητα να ελεγχθεί και να παραπεμφθεί έγκαιρα και έγκυρα.

Η πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων του Ογκολογικού Νοσοκομείου «Αγ. Ανάργυροι» Μαίρη Γρηγοροπούλου, με τη σειρά της, δήλωσε ότι ως τώρα στο Κέντρο Μαστού του Νοσκομείου στην οδό Τίρθνθο 2, στα Πατήσια, έχουν πραγματοποιηθεί 35.000 μαστογραφίες, δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι το 34% των γυναικών που υποβλήθηκαν σε μαστογραφία, δεν είχαν κάνει ποτέ καμία εξέταση μαστού.

Επόμενος στόχος στις εκστρατείες πρόληψης είναι το Πρόγραμμα Εκτίμησης καρδιαγγειακού κινδύνου και οι δωρεάν εξετάσεις χοληστερίνης που ξεκινά το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο στις 21 Οκτωβρίου 2013.

health.in.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο