Σε τουλάχιστον 1.200 συλλήψεις έχουν προχωρήσει οι ρωσικές Αρχές, οι οποίες πραγματοποίησαν εφόδους με στόχο μετανάστες, μετά τα εκτεταμένα επεισόδια που σημειώθηκαν στη διάρκεια της νύχτας στη Μόσχα.

Ξενοφοβικού χαρακτήρα ταραχές είχαν ξεσπάσει νωρίτερα στα νότια προάστια της ρωσικής πρωτεύουσας, μετά τη δολοφονία νεαρού, η οποία αποδίδεται σε μετανάστη από τον Καύκασο (σύμφωνα με την εφημερίδα Izvestia, ο δράστης της δολοφονίας είναι Αζέρος).

Την επιχείρηση είχε ανακοινώσει ο δήμαρχος της Μόσχας, Βλαντιμίρ Σομπιάνιν, μετά από σύσκεψη με τον ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Στη διάρκεια της σύσκεψης αποφασίστηκε η κινητοποίηση επιπλέον αστυνομικών δυνάμεων για την αποκατάσταση της τάξης. Σε αυτό περιλαμβάνονται και οι υπηρεσίες ελέγχου των μεταναστών» δήλωσε ο Βλ.Σομπιάνιν.

Πρώτος στόχος της αστυνομίας είναι η λαχαναγορά του προαστίου Μπιριουλόβο, νότια της πρωτεύουσας, σκηνικό των βίαιων επεισοδίων.

Εκεί συνελήφθησαν εκατοντάδες μετανάστες εργάτες.

Η λαχαναγορά του Μπιριουλόβο τροφοδοτεί τη Μόσχα με φρούτα και λαχανικά που προέρχονται από τη νότια Ρωσία, από την περιοχή του Καυκάσου και από χώρες της κεντρικής Ασίας.

Μεγάλος αριθμός μεταναστών -πολλοί από αυτούς προέρχονται από τις ρωσικές δημοκρατίες του Καυκάσου- εργάζεται στην αγορά αυτή.

Ο δήμαρχος της Μόσχας προανήγγειλε αστυνομικές επιχειρήσεις και στις υπόλοιπες αγορές της πρωτεύουσας, καθώς και έρευνες σε κτίρια για την αναζήτηση παράνομων μεταναστών.

«(Αυτό) είναι απαραίτητο για την αντιμετώπιση των διαστάσεων του προβλήματος και για να βοηθηθεί η αστυνομία στον εντοπισμό του δράστη» υποστήριξε.

Διαδηλωτές (πολλοί από αυτούς φωνάζοντας συνθήματα, όπως «Η Ρωσία στους Ρώσους» και «Λευκή Δύναμη») συγκεντρώθηκαν την Κυριακή στο Μπιριούλοβο, απαιτώντας τη σύλληψη του δράστη του φόνου και το κλείσιμο της λαχαναγοράς.

Σύντομα, τα πνεύματα οξύνθηκαν, η διαδήλωση οδήγησε σε ταραχές και επεκτάθηκε σε γειτονικό εμπορικό κέντρο.

Σε κατάσταση συναγερμού τέθηκαν οι αστυνομικές δυνάμεις της περιφέρειας της Μόσχας, ενώ αναπτύχθηκαν ειδικές δυνάμεις αντιμετώπισης ταραχών τόσο στη συνοικία, όσο και στο κέντρο της πρωτεύουσας για τον φόβο επανάληψης των ακραίων εθνικιστικών ταραχών του 2010.

Τουλάχιστον 28 άνθρωποι τραυματίσθηκαν κατά τις συγκρούσεις με την αστυνομία, οκτώ από τους οποίους νοσηλεύονται σε νοσοκομεία.

Διαδηλωτές όρμησαν μέσα σε εμπορικό κέντρο, έσπασαν παράθυρα και στη συνέχεια εισέβαλλαν στην αγορά λαχανικών, αναζητώντας μετανάστες εργάτες.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ