Περισσότεροι από 30 είναι οι νεκροί και στους 206 οι διασωθέντες από το νέο ναυάγιο που σημειώθηκε την Παρασκευή στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Μάλτας και Σικελίας, λίγες μόλις ημέρες μετά την τραγωδία στη Λαμπεντούζα.

Στην επιχείρηση διάσωσης συμμετείχαν σκάφη του πολεμικού ναυτικού της Μάλτας και της Ιταλίας.

Από τους 206 διασωθέντες, οι 143 έχουν μεταφερθεί στη Βαλέτα. Στη Μάλτα έχουν μεταφερθεί και οι σοροί μιας γυναίκας, δύο παιδιών και ενός βρέφους.

Ορισμένοι από τους μετανάστες ήταν σε τόσο κακή κατάσταση που κρίθηκε ότι δεν θα άντεχαν το 10ωρο ταξίδι με πλοίο μέχρι τη Μάλτα και για αυτό μεταφέρθηκαν με ελικόπτερα στη Λαμπεντούζα.

Το ναυάγιο σημειώθηκε σε απόσταση περίπου 60 ναυτικών μιλίων από τη Λαμπεντούζα. Σύμφωνα με τις αρχές της Μάλτας το πλοιάριο ανετράπη όταν οι μετανάστες, στην προσπάθειά τους να τραβήξουν την προσοχή ενός στρατιωτικού αεροσκάφους που πετούσε από πάνω, κινήθηκαν όλοι τους προς τη μία πλευρά του.

{{{ map }}}

Ο πρωθυπουργός της Μάλτας Τζόζεφ Μούσκατ δήλωσε ότι η νέα ναυτική τραγωδία αποτελεί μια κλήση αφύπνισης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, γιατί η Μεσόγειος μετατρέπεται σε νεκροταφείο.

«Πόσοι άνθρωποι πρέπει να πεθάνουν ακόμη πριν αναληφθεί δράση; Η Μάλτα και η Ιταλία συνεργάζονται, αλλά αισθανόμαστε ότι μας έχουν εγκαταλείψει στην επιχείρηση αυτή. Το πρόβλημα είναι ευρωπαϊκό. Οι απελπισμένοι άνθρωποι αυτοί αναζητούν ένα μέλλον στην Ευρώπη και η Ευρώπη δεν μπορεί να υπεκφεύγει» σημείωσε.

Την πεποίθησή του ότι το νέο ναυάγιο, νότια της Λαμπεντούζα, δείχνει με σαφήνεια ότι υπάρχει μια διαρκής κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, εξέφρασε ο  ιταλός πρωθυπουργός Ενρίκο Λέτα.

«Είναι η επιβεβαίωση μιας διαρκούς κατάστασης εκτάκτου ανάγκης και του ότι πρέπει να αναληφθούν οπωσδήποτε δράσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο» τόνισε.

Ο Ενρίκο Λέτα συνομίλησε τηλεφωνικά με τον πρωθυπουργό της Μάλτας, Ζοζέφ Μουσκάτ, και συμφώνησαν να θέσουν στο τραπέζι το θέμα της παράνομης μετανάστευσης στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο της 24ης και 25ης Οκτωβρίου.

Εν τω μεταξύ, συνεχίζονται οι προσπάθειες για να μειωθεί ο μεγάλος αριθμός των ανθρώπων που έχουν συγκεντρωθεί στο κέντρο υποδοχής μεταναστών της Λαμπεντούζα, το οποίο έχει δυνατότητα φιλοξενίας μόνο 250 ανθρώπων.


Τις τελευταίες ημέρες σχεδόν 1.000 άνθρωποι έχουν συγκεντρωθεί σε αυτό, με αποτέλεσμα πολλοί να μην βρίσκουν ούτε κάποιο καταφύγιο για να προφυλαχθούν από τη βροχή.

«Η Λαμπεντούζα είναι ένα μικρό νησί και δεν μπορεί να μετατραπεί σε κύριο σύνορο και να σηκώσει όλο το βάρος αυτής της τεράστιας τραγωδίας. Μπορεί να είναι η πύλη της Ευρώπης, ένας από τους προορισμούς, όχι το μόνο σύνορο. Ο αριθμός των θυμάτων θυμίζει, πλέον, πόλεμο και επείγει όσο ποτέ να ληφθούν υπεύθυνες αποφάσεις» δήλωσε η δήμαρχος του νησιού, Τζούζι Νικολίνι, η οποία ζήτησε να ανοίξουν «ανθρωπιστικοί διάδρομοι», για την έλευση των προσφύγων, με συγκεκριμένες διαδρομές, πρόταση που στηρίζεται και από τον Ιταλικό Ερυθρό Σταυρό.

Ο αριθμός των νεκρών από το πολύνεκρο ναυάγιο ανοικτά της Λαμπεντούζα έφτασε τους 359, όπως ανακοίνωσαν ιταλοί αξιωματούχοι.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press