Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αγιασμός χωρίς παρατράγουδα στην έναρξη της Ολομέλειας της Βουλής

Αγιασμός χωρίς παρατράγουδα στην έναρξη της Ολομέλειας της Βουλής

Mε τον καθιερωμένο αγιασμό ξεκίνησαν οι εργασίες της Ολομέλειας της Βουλής, μίας από τις κρισιμότερες των τελευταίων χρόνων. Τα μέτρα ασφαλείας ήταν αυστηρά, ενώ το βλέμμα αρκετών βρισκόταν στην πλευρά των βουλευτών της ΧΑ που έδωσαν μαζικά το «παρών». Τελικώς, όλα κύλησαν ομαλά. Κρίσιμα νομοσχέδια με το «καλημέρα», κατατέθηκε το προσχέδιο του προϋπολογισμού 2014.

Mε τον καθιερωμένο αγιασμό ξεκίνησαν οι εργασίες της Ολομέλειας της Βουλής, μίας από τις κρισιμότερες των τελευταίων χρόνων, ενώ τα μέτρα ασφαλείας ήταν αυστηρά για όλους όσοι έμπαιναν στην Ολομέλεια ή έπαιρναν θέση στα θεωρεία.

Τον αγιασμό τέλεσε ο μητροπολίτης Σκύρου, Σεραφείμ, επικεφαλής μελών της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Στην αίθουσα της Ολομέλειας βρέθηκαν αρκετοί από τους «300» με απουσίες από τα έδρανα του του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ.

Παρόντες όλοι οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής, όπως και οι τρεις που αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους Ηλίας Κασιδιάρης, Ηλίας Παναγιώταρος και Ν.Μίχος. Παρούσα και η Ελένη Ζαρούλια, σύζυγος του Νίκου Μιχαλολιάκου.

Σύσσωμο το υπουργικό συμβούλιο με επικεφαλής τον Αντώνη Σαμαρά. Στα έδρανα του ΠΑΣΟΚ ο αντιπρόεδρος και ΥΠΕΞ Ευάγγελος Βενιζέλος, ο Απόστολος Κακλαμάνης και αρκετοί βουλευτές.

Παρών και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος. Απούσα η Αλέκα Παπαρήγα.

Κατάμεστα και τα θεωρεία στην αίθουσα, τόσο από συγγενείς των βουλευτών όσο και από εκπροσώπους ξένων ΜΜΕ.

Με το Σταυρό στο χέρι ο μητροπολίτης Σκύρου πλησίασε τον Αντώνη Σαμαρά, από την έδρα του προέδρου κατέβηκε ο Ευ.Μεϊμαράκης, ενώ στη συνέχεια βρέθηκε δίπλα στον Ευάγγελο Βενιζέλο και τον Αλέξη Τσίπρα.

Από τα άνω έδρανα προσήλθε ο Πάνος Καμμένος, όπως και η Λιάνα Κανέλλη.

«Ο Θεός μαζί σας και καλή πρόοδο των εργασιών σας» ευχήθηκε ο Μτηροπολίτης Σεραφείμ αμέσως μετά τη λειτουργία.

Τα πλέον κρίσιμα νομοσχέδια

Το προσχέδιο του προϋπολογισμού θα κατατεθεί στην Ολομέλεια το απόγευμα, αφού προηγηθεί η παρουσίασή του από τον αναπληρωτή υπουργό Χρ.Σταϊκούρα.

    Παράλληλα, με το νομοσχέδιο κατά της ρατσιστικής βίας, αναμένεται να τεθεί και το ζήτημα της διακοπής της καταβολής της αποζημίωσης στους βουλευτές της Χρυσής Αυγής, θέμα για το οποίο δεν υπήρξε ομοφωνία στις προπαρασκευαστικές συναντήσεις του προέδρου Ευ.Μεϊμαράκη με εκπροσώπους των κομμάτων.

    Τα πρώτα νομοσχέδια που πρόκειται να επεξεργαστεί η Ολομέλεια, αφορούν τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την αναμόρφωση του Μεταλλευτικού Κώδικα, επείγουσες ρυθμίσεις εφαρμογής του Κώδικα Δημοσίων Εσόδων.

    Την μεθεπόμενη εβδομάδα θα συζητηθούν και πέντε αιτήσεις άρσης ασυλίας κατά βουλευτών της Χρυσής Αυγής.

    Ήδη, φάκελοι για τους υπόδικους βουλευτές της Χρυσής Αυγής διαβιβάζονται στη Βουλή από την Εισαγγελία του Αρείου, προκειμένου να κινηθούν οι διαδικασίες για άλλα αδικήματα, με τα οποία βαρύνονται και δεν εμπίπτουν στα αυτόφωρα κακουργήματα.

    Πρόκειται για αδικήματα, όπως η παράνομη οπλοκατοχή, για τα οποία θα πρέπει να αποφανθεί η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής, καθώς για αυτές τις περιπτώσεις θα απαιτηθεί άρση βουλευτικής ασυλίας.

    Τα παραλειπόμενα του αγιασμού

    Τα εμφανή μέτρα ασφαλείας πριν από την τελετή του αγιασμού κυριαρχούν στις εντυπώσεις της πρώτης πανηγυρικής συνεδρίασης της νέας Συνόδου της Ολομέλειας της Βουλής. Από νωρίς το πρωί, η Φρουρά της Βουλής προχωρούσε σε ενδελεχείς και επισταμένους ελέγχους στα οχήματα και τους εισερχόμενους στο Μέγαρο του Κοινοβουλίου.

    Από τη μαγνητική πύλη που βρίσκεται πάνω από τα ανθοπωλεία της Βασιλίσσης Σοφίας πέρασε και ο ίδιος ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Δένδιας, γύρω από τον οποίον, μόλις μπήκε στην αίθουσα της Ολομέλειας, συγκεντρώθηκαν δεκάδες βουλευτές, αλλά και υπουργοί που τον συνεχαίροντο για τις τελευταίες εξελίξεις αναφορικά με τις έρευνες των αστυνομικών αρχών για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και τη δράση της ΧΑ. Τον υπουργό Δημόσιας Τάξης πλησίασαν και βουλευτές των κομμάτων της Αντιπολίτευσης, ανάμεσα στους οποίους και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Μανώλης Γλέζος.

    Παρόντες στην τελετή του αγιασμού ήταν ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος μετά τη λήξη αναχώρησε πεζός προς το Μέγαρο Μαξίμου, μαζί με τον Νίκο Δένδια. Στην τελετή παρέστησαν οι αρχηγοί των κομμάτων, Αλέξης Τσίπρας, Ευάγγελος Βενιζέλος, Πάνος Καμμένος, Φώτης Κουβέλης, ενώ απουσίαζε η γραμματέας της ΚΟ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.

    Φωτορεπόρτερ, δημοσιογράφοι και επισκέπτες που παρακολούθησαν την τελετή του αγιασμού από τα θεωρεία είχαν στρέψει την προσοχή τους -όπως ήταν αναμενόμενο- στα έδρανα της ΧΑ, στα οποία κάθισαν οι 14 από τους 18 βουλευτές που αριθμεί η κοινοβουλευτική ομάδα, μετά την προφυλάκιση των βουλευτών Ν. Μιχαλολιάκου, Χρ. Παππά και Γ. Λαγού. Απουσίαζε ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας, Κ. Μπαρμπαρούσης.

    Οι βουλευτές της ΧΑ εισήλθαν στο «παρά πέντε» της έναρξης του αγιασμού τμηματικά -με πρώτον να εισέρχεται στην αίθουσα τον Π. Ηλιόπουλο- και εν συνεχεία οι Ηλίας Κασιδιάρης, Νίκος Μίχος και Γιώργος Γερμενής. Όλοι τους απέφυγαν τις κατ’ ιδίαν συνομιλίες, ελάχιστες ήταν οι φορές που ψιθύρισε κάτι ο ένας στο αυτί του άλλου, ενώ κανείς τους δεν ακούμπησε στο έδρανό του κινητό τηλέφωνο. Κανείς από τους βουλευτές της ΧΑ, επίσης, δεν συνομίλησε, δεν χαιρετήθηκε, δεν ευχήθηκε «καλή νέα Σύνοδο» με βουλευτή από άλλο κόμμα. Αρκετοί δε εξ αυτών, αποχωρώντας από το κτίριο του Κοινοβουλίου επέλεξαν την έξοδο από την πλευρά του Άγνωστου Στρατιώτη, απ’ όπου έλειπαν φωτογράφοι και δημοσιογράφοι.

    Η σύζυγος του γραμματέα της ΧΑ, Ελένη Ζαρούλια, αμήχανη, παρακολούθησε τον σεβασμιότατο Μητροπολίτη Καρυστίας και Σκύρου κ. Σεραφείμ, να πλησιάζει τους πολιτικούς αρχηγούς για να ασπαστούν τον σταυρό και να τους ραίνει με το αγίασμα, αλλά να μην κινείται προς το δεξί άκρο της αίθουσας, όπου βρισκόταν το κενό έδρανο του Νίκου Μιχαλολιάκου. Η κ. Ζαρούλια κοίταξε τουλάχιστον τρεις φορές το ρολόι της, πριν αποχωρήσει βιαστική από την αίθουσα της Ολομέλειας, ενώ από τα θεωρεία δεν ήταν λίγοι όσοι σχολίαζαν την εμφανώς κουρασμένη όψη του Ηλία Κασιδιάρη.

    Και σε αυτή την τελετή του αγιασμού, οι βουλευτές επέλεξαν την πεπατημένη και προσήλθαν, στην πλειονότητά τους, με σκουρόχρωμο ένδυμ. Ωστόσο, αν παρατηρούσε κανείς τα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ θα διαπίστωνε ότι πολλοί βουλευτές δεν ακολούθησαν τον κανόνα, επιλέγοντας μια λιγότερο επίσημη εμφάνιση. Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης αξιοποίησε τη σημερινή ημέρα προκειμένου να χαλαρώσει για λίγη ώρα, πίνοντας καφέ με συναδέλφους του βουλευτές.

    Αντιθέτως, στο γραφείο του κατευθύνθηκε ο Αλέξης Τσίπρας, με τους συνεργάτες του. Στο περιστύλιο στάθηκε για λίγη ώρα, συνομιλώντας με βουλευτές, ο Πάνος Καμμένος. Ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, ο οποίος μπήκε από τους πρώτους στην Ολομέλεια για την τελετή, αμέσως μετά κατευθύνθηκε στο γραφείο του.

    «Καλή νέα Σύνοδο και ήρεμη» ήταν η συχνότερη ευχή που έδιναν πολλοί βουλευτές στον πρόεδρο της Βουλής, Ευ. Μεϊμαράκη, ο οποίος φέρεται αποφασισμένος για την αυστηρή εφαρμογή του Κανονισμού της Βουλής, ως προς το πειθαρχικό σκέλος, όπου δει.

    Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Sports in

    Ο Βαγγέλης Μαρινάκης στη Νιόν για τον ημιτελικό της Κ19 του Ολυμπιακού

    Ο πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Βαγγέλης Μαρινάκης, μια μέρα μετά το έπος της Πόλης βρίσκεται και στη Νιόν για να παρακολουθήσει τον σπουδαίο ημιτελικό της Κ19 με τη Ναντ

    Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

    in.gr | Ταυτότητα

    Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

    Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

    Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

    Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

    Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

    ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

    Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

    ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

    Παρασκευή 19 Απριλίου 2024