Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Στο τραπέζι Χριστιανοδημοκράτες και SPD για Μεγάλο Συνασπισμό

Στο τραπέζι Χριστιανοδημοκράτες και SPD για Μεγάλο Συνασπισμό

Την πρώτη σε μία μάλλον μακρά σειρά συναντήσεων για Μεγάλο Συνασπισμό έχουν υψηλόβαθμα στελέχη του μπλοκ των γερμανών Χριστιανοδημοκρατών (CDU και CSU) με τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD), ξεκινώντας από το μείζον ζήτημα της φορολογίας. Φροντίζοντας να δείξει πως η διαδικασία είναι «ανοικτού αποτελέσματος», το CDU πρόκειται να ξεκινήσει διερευνητικές συναντήσεις και με τους Πράσινους την επόμενη Τρίτη.

Την πρώτη σε μία μάλλον μακρά σειρά συναντήσεων για Μεγάλο Συνασπισμό έχουν υψηλόβαθμα στελέχη του μπλοκ των γερμανών Χριστιανοδημοκρατών (CDU και CSU) με τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD), ξεκινώντας από το μείζον ζήτημα της φορολογίας.

Φροντίζοντας να δείξει πως η διαδικασία είναι «ανοικτού αποτελέσματος», το CDU πρόκειται να ξεκινήσει διερευνητικές συναντήσεις και με τους Πράσινους την επόμενη Τρίτη.

Oι Σοσιαλδημοκράτες από την πλευρά τους έχουν προειδοποιήσει επίσης πως προσέρχονται στις συναντήσεις χωρίς να θεωρούν «αυτόματο» το Μεγάλο Συνασπισμό.

Η πρώτη συνάντηση, μεταξύ συνολικά 21 στελεχών, αναμένεται να κρατήσει τρεις ώρες. Ένα από τα ζητήματα που έπεσαν τις τελευταίες ώρες πριν την πρώτη συνάντηση είναι ο κατώτατος μισθός, με στελέχη του CDU να αναφέρουν στα ΜΜΕ πως «δεν πρέπει να θεωρείται εμπόδιο».

Αξίζει να σημειωθεί ότι, όπως και το ζήτημα της αύξησης της φορολογίας στα μεγάλα εισοδήματα, πιθανή υποχώρηση των Χριστιανοδημοκρατών για τον κατώτατο μισθό δεν θα ικανοποιούσε μόνο το SPD αλλά και τους Πράσινους. Η τακτική λοιπόν του να μένουν ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα συνεχίζεται από το CDU.

Η όποια συμφωνία για κυβερνητική συνεργασία στην οποία ενδεχομένως καταλήξουν οι διαβουλεύσεις θα τεθεί στην κρίση των μελών του κόμματος, με εσωτερική ψηφοφορία. Οι αντιστάσεις εντός του SPD είναι ισχυρές, καθώς αρκετά μεγάλα στελέχη δεν έχουν πειστεί πως το κόμμα θα ζημιωνόταν λιγότερο από μία συγκυβέρνηση σε σύγκριση με το κέρδος που θα είχε μένοντας στην αντιπολίτευση.

Ο επικεφαλής του SPD, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, προειδοποίησε την Πέμπτη τους συνομιλητές CDU και CSU πως οι διαβουλεύσεις πρέπει να επικεντρωθούν σε ζητήματα πολιτικού περιεχομένου και να μην θυσιαστούν στο βωμό του πολιτικού τακτικισμού.

Απέρριψε επίσης πως οι δύο πλευρές θα συζητήσουν μοίρασμα χαρτοφυλακίων, την στιγμή μάλιστα που όλα θεωρούνται ανοικτά.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

LIVE: Αταλάντα – Λίβερπουλ

Παρακολουθήστε live στις 22:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Αταλάντα – Λίβερπουλ για τα προημιτελικά του Europa League. Τηλεοπτικά από Cosmote Sport 7 HD.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024