H IKEA επεκτείνεται στα οικιακά φωτοβολταϊκά
Ο γίγαντας των συναρμολογούμενων επίπλων IKEA ξεκινά τη διάθεση οικιακών φωτοβολταϊκών στη Βρετανία, με την προοπτική να φέρει σταδιακά την ανανεώσιμη ενέργεια στα καταστήματά της σε όλο τον κόσμο. Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν φημίζεται για τη λιακάδα του, προσφέρει όμως το κατάλληλο περιβάλλον για το εγχείρημα.
Ο γίγαντας των συναρμολογούμενων επίπλων IKEA ξεκινά τη διάθεση οικιακών φωτοβολταϊκών στη Βρετανία, με την προοπτική να φέρει σταδιακά την ανανεώσιμη ενέργεια στα καταστήματά της σε όλο τον κόσμο.
«Τα τελευταία χρόνια οι τιμές των φωτοβολταϊκών πάνελ έχουν πέσει. Είναι η κατάλληλη στιγμή για τους καταναλωτές» δήλωσε ο Στιβ Χάουαρντ, διευθυντής Βιωσιμότητας στη σουηδική εταιρεία.
Η Βρετανία δεν φημίζεται για τη λιακάδα της, προσφέρει όμως το κατάλληλο περιβάλλον για το εγχείρημα της IKEA. Όπως εξήγησε ο Χάουαρντ, η Βρετανία παρουσιάζει τον κατάλληλο συνδυασμό οικονομικών κινήτρων για τους καταναλωτές και σχετικά υψηλών τιμών στο ηλεκτρικό ρεύμα.
Η απόφαση για τη διάθεση φωτοβολταϊκών σε άλλες χώρες θα λαμβάνεται «αγορά προς αγορά» είπε.
Από τη Δευτέρα, το κατάστημα της IKEA στο Σαουθάμπτον θα προσφέρει φωτοβολταϊκά για στέγες που κατασκευάζονται από την κινεζική Hanergy. Ένα στάνταρτ σύστημα των 3,36 kilowatt θα κοστίζει 5.700 λίρες (6.780 ευρώ) συμπεριλαμβανομένης της υπηρεσίας συμβουλών και σχεδιασμού, καθώς και του κόστους εγκατάστασης, συντήρησης και ενεργειακής παρακολούθησης.
Για το μέσο νοικοκυριό το διάστημα που απαιτείται για απόσβεση υπολογίζεται στα επτά χρόνια. «Η ενέργεια θα είναι δωρεάν μετά την πρώτη επταετία» είπε ο Χάουαρντ.
Ορισμένα πολυκαταστήματα, όπως το Home Depot και το Lowe’s, προσφέρουν ήδη οικιακά φωτοβολταϊκά στην αμερικανική αγορά. Σε άλλες χώρες, όμως, οι καταναλωτές πρέπει να κάνουν έρευνα αγοράς σε μια πληθώρα εξειδικευμένων υπηρεσιών.
Η βρετανική κυβέρνηση προσφέρει οικονομικά προγράμματα για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, δίνοντας στους ιδιώτες τη δυνατότητα να τα αγοράζουν χωρίς προκαταβολή και να τα εξοφλούν σε βάθος χρόνου, Επιπλέον, τους δίνει τη δυνατότητα να πωλούν στο εθνικό δίκτυο ηλεκτροδότησης το πλεόνασμα της παραγωγής τις ηλιόλουστες μέρες.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press
- Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Θήρας: Εγκατάσταση 35 νέων δεστρών στα λιμάνια της Θήρας.
- Ληξιπρόθεσμα χρέη: Στον «πάγο» η δημοσιοποίηση της λίστας με 30.000 μεγαλοφειλέτες από την κυβέρνηση
- Ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση της δωρεάς του Kaizen Foundation προς την Πολιτική Προστασία
- Άγρια κόντρα Κωνσταντοπούλου – Αραμπατζή: «Εσείς καλούσατε στα τηλέφωνα για τον ΟΠΕΚΕΠΕ» – «Οφείλετε συγγνώμη»
- Κόμο – Παρί FC: Η μάχη των Hartono και Arnault απέναντι στην ποδοσφαιρική ελίτ
- Δημος Μεταμόρφωσης: Ολοκληρώνεται η διάνοιξη της οδού Αξελού απο Σωκράτους προς την οδό Τατοΐου




