Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σχολεία από το Μεγανήσι, την Τήλο, την Ύδρα και τη Χάλκη... στις Βρυξέλλες!

Σχολεία από το Μεγανήσι, την Τήλο, την Ύδρα και τη Χάλκη… στις Βρυξέλλες!

Με επιτυχίαολοκληρώθηκε το διήμερο ταξίδι που πραγματοποίησαν στις Βρυξέλλες μαθητές λυκείων που προέρχονταν από μικρά νησιά της Ελλάδας, και συγκεκριμένα από το Μεγανήσι, την Τήλο, την Ύδρα και τη Χάλκη, έπειτα από πρόσκληση του ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ και Α’ Αντιπροέδρου της Επιτροπής Περιφερειακής ΑνάπτυξηςΓιώργου Σταυρακάκη. Η επιλογή των λυκείων έγινε από το Ελληνικό Δίκτυο Μικρών […]

Με επιτυχίαολοκληρώθηκε το διήμερο ταξίδι που πραγματοποίησαν στις Βρυξέλλες μαθητές λυκείων που προέρχονταν από μικρά νησιά της Ελλάδας, και συγκεκριμένα από το Μεγανήσι, την Τήλο, την Ύδρα και τη Χάλκη, έπειτα από πρόσκληση του ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ και Α’ Αντιπροέδρου της Επιτροπής Περιφερειακής ΑνάπτυξηςΓιώργου Σταυρακάκη. Η επιλογή των λυκείων έγινε από το Ελληνικό Δίκτυο Μικρών Νησιών.

Στόχος του ταξιδιού ήταν να δοθεί στους μαθητές και τους συνοδούς καθηγητές τους η δυνατότητα μιας πρώτης επαφής με τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να γνωρίσουν από κοντά κάποιες βασικές πτυχές του τρόπου λειτουργίας τους, καθώς και να συνειδητοποιήσουν το πώς οι αποφάσεις που λαμβάνονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο επηρεάζουν την καθημερινότητά τους.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης μαθητές και καθηγητές είχαν την ευκαιρία να συναντηθούν και να ανταλλάξουν απόψεις με έλληνες ευρωβουλευτές στους χώρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Επίσης, βρέθηκαν στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όπουκαι συνομίλησαν με συνεργάτες της Επιτρόπου Μαρίας Δαμανάκη, αρμόδιας για θέματα Θαλάσσιας Πολιτικής και Αλιείας, και της Επιτρόπου Ανδρούλας Βασιλείου, αρμόδιας για θέματα Παιδείας, Πολιτισμού, Πολυγλωσσίας και Νεολαίας.

Στο πλαίσιο αυτών των συναντήσεων, οι μαθητές ενημερώθηκαν για τις βασικές διαδικασίες διαμόρφωσης πολιτικών σε ευρωπαϊκό επίπεδο και είχαν την ευκαιρία να θέσουν ερωτήσεις στους ευρωβουλευτές και τα στελέχη της Επιτροπής. Εξάλλου, οι μαθητές πραγματοποίησανπολιτιστική περιήγηση στα σημαντικότερα μνημεία της πόλης των Βρυξελλών, καθώς και στις πόλεις Μπριζ και Γάνδη.

Επιπλέον, στο πλαίσιο της επίσκεψής τους οι μαθητές έλαβαν μέρος και συμμετείχαν ενεργά με ερωτήσεις σε τηλεοπτική εκπομπή πουδιοργάνωσε η Ομάδα της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με θέμα «Το μέλλον της Ευρώπης».Παρόντες και συνομιλητές των εφήβων ήταν οι ευρωβουλευτέςΓιώργος Σταυρακάκης,Συλβάνα Ράπτη, Γιώργος Παπανικολάου και Σοφοκλής Σοφοκλέους.Στην εκπομπή συμμετείχε, επίσης, ο Πρόεδρος της Ομάδας της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο αυστριακόςΧάννες Σβόμποντα, ο οποίος άκουσε με ιδιαίτερη προσοχή τις παρεμβάσεις των μαθητών και απάντησε σε ερωτήσεις τους.

Μετά το πέρας της επίσκεψης ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚΓιώργος Σταυρακάκηςδήλωσε τα εξής: «Πιστεύω ότι μέσα από την επίσκεψηαυτή δόθηκε η ευκαιρία στους μαθητές να γνωρίσουν τι είναι και πώς λειτουργούν τόσο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όσο και τα υπόλοιπα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και τον τρόπο με τον οποίον οι διάφορες κοινοτικές πολιτικές επηρεάζουν την καθημερινότητα των πολιτών σεόποια γωνιά τηςΕυρώπης κι αν ζουν, είτε βρίσκονται στο γεωγραφικό κέντρο της Ευρώπης είτε σε κάποιο μικρό νησί, όπως το Μεγανήσι, η Τήλος, η Ύδρα και η Χάλκη. Τα παιδιά έδωσαν ιδιαίτερη έμφαση στο πώς επηρεάζει τη ζωή τους το γεγονός ότι δε ζουν στα μητροπολιτικά κέντρα και επεσήμαναν τις προκλήσεις και τα προβλήματα που συνδέονται με τη διαβίωση στα μικρά νησιά, προβλήματα τα οποία και εγώ, ως νησιώτης, κατανοώ πλήρως.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αναπτύξει και έχει επενδύσει σεσειρά προγραμμάτων για τη νεολαία που σχετίζονται με την κινητικότητα, τις ανταλλαγές μαθητών και φοιτητών (πρόγραμμαERASMUS), την αδελφοποίηση σχολείων, τη διά βίου μάθηση, τη διευρωπαϊκή και διεθνή συνεργασία πανεπιστημίων και την επαγγελματική κατάρτιση. Από τη μεριά μας, ως μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, διεκδικούμε και έχουμε καταφέρει να χρηματοδοτηθούν επενδύσεις στους τομείς των υποδομών, της εκπαίδευσης, της καινοτομίας και της τεχνολογίας. Επίσης, έπειτα από την έντονη πίεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τα κράτη-μέλη αποφάσισαν να αναλάβουν δράσεις για την αντιμετώπιση του μείζονος πανευρωπαϊκού προβλήματος της ανεργίας των νέων, όπως η πρωτοβουλία για την Απασχόληση των Νέων που θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2014.
Εναπόκειται λοιπόν σε όλους τους φορείς, σε ευρωπαϊκό, εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, να προετοιμαστούν κατάλληλα για τη νέα περίοδο που ξεκινά σε λίγους μήνες, ώστε να εκμεταλλευτούμε τα προγράμματα και τις δράσεις που παρέχει η Ευρωπαϊκή Ένωση για να επενδύσουμε σε ένα καλύτερο μέλλον για όλους μας, αλλά προπάντων για τη νέα γενιά».

Σχετικά με την επίσκεψη των λυκείων στις Βρυξέλλες ο πρόεδρος του ΕΔΜΝ Ελευθέριος Σ. Κεχαγιόγλου δήλωσε τα εξής:
«Σε συνέχεια της άψογης συνεργασίας μας με τον έλληνα ευρωβουλευτή Γιώργο Σταυρακάκη ήταν και η επίσκεψη των λυκείων από 4 μικρά νησιά στις Βρυξέλλες. Ευχόμαστε τα παιδιά να αποκόμισαν εμπειρίες και να κατανόησαν όσο καλύτερα γίνεται τη σημασία της ενωμένης ΕΕ στη ζωή τους. Εμείς, ως Ελληνικό Δίκτυο Μικρών Νησιών, θα είμαστε πάντα δίπλα τους σε ό,τι θελήσουν».

Sports in

Αυτή είναι η ενδεκάδα της Κ19 του Ολυμπιακού στον ημιτελικό με τη Ναντ

Ποιες είναι οι επιλογές του Σωτήρη Συλαϊδόπουλου για τον σπουδαίο ημιτελικό της Κ19 του Ολυμπιακού με τη Ναντ στο Final Four του Youth League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024