Άμεση ενημέρωση των γονιών που έχουν παχύσαρκα ή υπέρβαρα παιδιά εν όψει της νέας σχολικής περιόδου, συστήνει η αναπληρώτρια καθηγήτρια Ευ. Χαρμανδάρη, αφού ένα στα τρία παιδιά ή έφηβοι είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα, με αποτέλεσμα η παιδική παχυσαρκία να έχει καταστεί σοβαρή «απειλή» για τη δημόσια υγεία τόσο στην Ελλάδα, όσο και παγκοσμίως.

Άμεση ενημέρωση των γονιών που έχουν παχύσαρκα ή υπέρβαρα παιδιά εν όψει της νέας σχολικής περιόδου, συστήνει η Ευαγγελία Χαρμανδάρη, αναπληρώτρια καθηγήτρια Παιδιατρικής και Εφηβικής Ενδοκρινολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και υπεύθυνη του Τμήματος Ενδοκρινολογίας και Μεταβολισμού της Α’ Παιδιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία».

Κι αυτό γιατί ένα στα τρία παιδιά ή έφηβοι είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα, με αποτέλεσμα η παιδική παχυσαρκία να έχει καταστεί σοβαρή «απειλή» για τη δημόσια υγεία τόσο στην Ελλάδα, όσο και παγκοσμίως.

Σύμφωνα με στατιστικές μελέτες τα επόμενα χρόνια, ο αριθμός των παχύσαρκων και υπέρβαρων παιδιών και εφήβων θα φτάνει στην Ελλάδα το 1.800.000, αφού καταγράφονται περίπου 100.000 γεννήσεις το χρόνο. Σήμερα στην Ελλάδα 600.000 παιδιά και έφηβοι (ποσοστό 30%) είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι.

Παράλληλα, η εμφάνιση των παιδιών, σύμφωνα με τους παιδοψυχίατρους, αποτελεί βαρόμετρο της ψυχολογίας και της απόδοσης τους στο σχολείο, καθώς σε πολλές περιπτώσεις τα παχύσαρκα παιδιά περιθωριοποιούνται. «Με αυτά τα δεδομένα η άμεση ενημέρωση των γονιών από τους ειδικούς Παιδιάτρους Ενδοκρινολόγους είναι αναγκαία, προκειμένου να μπορούν να διαχειριστούν το πρόβλημα των παιδιών τους», τονίζει η κ. Χαρμανδάρη.

Καθώς τα παχύσαρκα παιδιά ενηλικιώνονται, αντιμετωπίζουν πλήθος ιατρικών προβλημάτων που οφείλονται στην παχυσαρκία. Στις επιπλοκές της περιλαμβάνονται η αντίσταση στην ινσουλίνη, ο διαβήτης τύπου ΙΙ, η υπέρταση, η υπερλιπιδαιμία και τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Οι επιπλοκές αυτές ευθύνονται, εκτός των άλλων, για το αυξημένο κόστος δαπανών Υγείας.

Ενδεικτικά, αξίζει να αναφερθεί ότι το κόστος νοσηλείας λόγω επιπλοκών της παχυσαρκίας στις ΗΠΑ κυμαίνεται από 48 έως 66 δισεκατομμύρια δολάρια τον χρόνο. Για τους λόγους αυτούς η παχυσαρκία θεωρείται μια από τις πιο σοβαρές απειλές της δημόσιας υγείας τόσο στην χώρα μας όσο και στον υπόλοιπο κόσμο.

H νοσηρότητα και θνησιμότητα που συνοδεύουν την παχυσαρκία στην ενήλικη ζωή συσχετίζονται στενά με τον δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) στην παιδική και εφηβική ηλικία, καθώς και με το ΔΜΣ στην ενήλικη ζωή. Πρόσφατες μελέτες επιβεβαίωσαν τη σημαντική αύξηση της θνησιμότητας με την προοδευτική αύξηση του ΔΜΣ και έδειξαν ότι ακόμη και μια ήπια αύξηση του ΔΜΣ στην ενήλικη ζωή οδηγεί σε ελάττωση του προσδόκιμου επιβίωσης.

Επίσης, ο κίνδυνος στεφανιαίας νόσου στην ενήλικη ζωή (> 25 έτη) αυξάνει γραμμικά με αύξηση του ΔΜΣ στην παιδική και εφηβική ηλικία (7 – 13 έτη) ανεξάρτητα από το ΔΜΣ στην ενήλικη ζωή, και είναι μεγαλύτερος σε άνδρες από ότι σε γυναίκες.

Ακόμη ο ΔΜΣ κατά την παιδική ηλικία συσχετίζεται στενά με την πρώιμη θνησιμότητα στην ενήλικη ζωή. Οι μελέτες αυτές καταδεικνύουν την σοβαρή επίπτωση που έχει η παχυσαρκία στην υγεία των πολιτών μιας χώρας.

«Επομένως, είναι απόλυτα αναγκαίο να δοθεί έμφαση στην πρόληψη και αντιμετώπιση της παχυσαρκίας κατά την παιδική και εφηβική ηλικία», προσθέτει η κ. Χαρμανδάρη και καταλήγει ότι
«ο μόνος τρόπος για να βοηθήσουμε αποτελεσματικά στη βελτίωση της υγείας των πολιτών κατά την ενήλικη ζωή, αλλά και στην ελάττωση του κόστους νοσηλείας τους λόγω των επιπλοκών της παχυσαρκίας, είναι μέσα από την ενημέρωση των γονιών».

Για την αντιμετώπιση της κατάστασης είναι σε εξέλιξη η ανάπτυξη εθνικού συστήματος για την πρόληψη και αντιμετώπιση της υπερβαρότητας και της παχυσαρκίας κατά την παιδική και εφηβική ηλικία.

health.in.gr

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr