Τρίτη 07 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Απαραίτητη η πολιτική σταθερότητα για έξοδο από την κρίση λέει ο Γ. Στουρνάρας

Απαραίτητη η πολιτική σταθερότητα για έξοδο από την κρίση λέει ο Γ. Στουρνάρας

Στην επισήμανση ότι το ΑΕΠ της Ελλάδας παρουσίασε στο δεύτερο τρίμηνο 2013 αύξηση για πρώτη φορά από την αρχή της κρίσης προχώρησε σήμερα Πέμπτη ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρας, μιλώντας στο συνέδριο του Euromoney. O κ. Στουρνάρας είπε πως είναι νωρίς για να μιλάμε για ένα τρίτο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας και ότι υπάρχουν πολλοί τρόποι για να καλυφθούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες.

Στην επισήμανση ότι το ΑΕΠ της Ελλάδας παρουσίασε στο δεύτερο τρίμηνο 2013 αύξηση για πρώτη φορά από την αρχή της κρίσης προχώρησε σήμερα Πέμπτη ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρας, μιλώντας στο συνέδριο του Euromoney.

Κατά την ομιλία του ο κ. Στουρνάρας έκανε έμμεση αναφορά στα γεγονότα των τελευταίων ημερών λέγοντας πως αν η Ελλάδα βρίσκεται σήμερα στο δρόμο προς την οικονομική ανάκαμψη, αυτό το οφείλει στην πολιτική σταθερότητα, αλλά και στη χρηματοπιστωτική ομαλότητα και το δημοσιονομικό εξορθολογισμό.

Μιλώντας για την κατάσταση της οικονομίας ο υπουργός είπε πως τα σημάδια της ανάκαμψης γίνονται πλέον εμφανή. Όπως τόνισε, η μείωση του ΑΕΠ στο δεύτερο τρίμηνο του 2013 περιορίστηκε αντίθετα με τις αρχικές εκτιμήσεις, στο 3,8%, σε σχέση με πέρυσι, ενώ ο περιορισμός της ύφεσης στο δεύτερο τρίμηνο επετεύχθη, παρά τις εξαιρετικά δυσμενείς εξελίξεις στο διεθνές οικονομικό περιβάλλον και την κυπριακή κρίση. «Σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο, σύμφωνα με εκτιμήσεις, το ΑΕΠ στο δεύτερο τρίμηνο παρουσιάζει αύξηση για πρώτη φορά τουλάχιστον από την αρχή της κρίσης», είπε ο υπουργός.

O κ. Στουρνάρας είπε πως είναι νωρίς για να μιλάμε για ένα τρίτο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας και ότι υπάρχουν πολλοί τρόποι για να καλυφθούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες. «Μπορεί να βγούμε στις αγορές, μπορεί να πάρουμε ενα μικρό δάνειο, μπορεί να χρησιμοποιήσουμε τα ακίνητα», τόνισε.

Ο υπουργός αναφέρθηκε στη συρρίκνωση του ελλείμματος στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, την οποία χαρακτήρισε ως το «καλύτερο νέο που έχουμε μέχρι σήμερα», αλλά και στις κυβερνητικές προβλέψεις για καταγραφή πλεονάσματος μέσα στο 2013. Στο σημείο αυτό υπογράμμισε πως από το 2009 μέχρι σήμερα, το κυκλικά διορθωμένο πρωτογενές αποτέλεσμα έχει βελτιωθεί κατά 20% του ΑΕΠ. Ανέφερε δε πως η άνοδος του τουρισμού έχει αναδειχθεί σε καθοριστικό παράγοντα για την πραγματική οικονομία και ότι οι καθαρές τουριστικές εισπράξεις έχουν αυξηθεί σ το επτάμηνο κατά 22% περίπου.

Σε ότι αφορά στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων ο κ. Στουρνάρας επεσήμανε πως μέχρι σήμερα έχει αποφέρει περίπου 3,5 δισ. ευρώ έσοδα στο Ελληνικό Δημόσιο, από τα οποία έχουν ήδη εισπραχθεί 1,9 δισ. ευρώ. Όπως είπε από σύνολο 87 εκκρεμοτήτων που αφορούν στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, 82 έχουν επιτυχώς διευθετηθεί και οι υπόλοιπες βρίσκονται εντός χρονοδιαγραμμάτων.

«Η πρόοδος του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων έχει βελτιωθεί σημαντικά, καθώς πέρυσι τέτοια εποχή βρίσκονταν σε εξέλιξη 5 μόλις διαγωνισμοί, ενώ φέτος είναι σε εξέλιξη 16 διαγωνισμοί και έχουν ήδη ολοκληρωθεί άλλοι 11», είπε και προσέθεσε πως αναμένονται να ξεκινήσουν οι διαγωνισμοί για ΟΛΠ και ΟΛΘ, περιφερειακά λιμάνια, την Εγνατία Οδό, τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, τα ΕΛΤΑ, κ.α..

«Για αρκετά χρόνια, δείχναμε απροθυμία να αντιληφθούμε τη σημασία των αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας ως μέσων για τη μείωση του δημόσιου χρέους και την προσέλκυση ξένων επενδύσεων. Πλέον στόχος μας είναι να διαμορφώσουμε ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο, που ευνοεί την υγιή επιχειρηματικότητα και τις ιδιωτικές επενδύσεις», είπε ο υπουργός.

Ο κ. Στουρνάρας ανέφερε πως η Κυβέρνηση προσπαθεί να εξαντλήσει όλες τις δυνατότητες ενίσχυσης της ρευστότητας μέσω της μεγιστοποίησης των πόρων, της αύξησης της απορρόφησης των πόρων του ΕΣΠΑ, τη διαδικασία αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών, αλλά και την επιστροφή φόρων. Για τη σταδιακή αύξηση της ελκυστικότητας της Ελλάδας ως επενδυτικού προορισμού έφερε ως παράδειγμα τις επενδύσεις της εταιρείας COSCO στο λιμάνι του Πειραιά, αλλά και τον αγωγό TAP, ο οποίος θα αποτελέσει μία από τις μεγαλύτερες ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα, ύψους 1,5 δισ. ευρώ, δημιουργώντας χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Τέλος, αναφερόμενος στο επιχειρηματικό περιβάλλον, εστίασε στη μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας και το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων. Όπως είπε, σχετική έκθεση του ΚΕΠΕ καταδεικνύει ότι 20 επαγγέλματα και 7 αντίστοιχες οικονομικές δραστηριότητες που το 2011 εμφάνιζαν 106 περιορισμούς διαφόρων ειδών, πλέον αντιμετωπίζουν μόλις 27 περιορισμούς, καθώς έχει καταργηθεί το 75% των διοικητικών εμποδίων.

Θανάσης Κουκάκης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Η πτώση της Ποδοσφαιρικής Ρώμης

Η Γιουνάιτεντ είναι ένας ποδοσφαιρικός οργανισμός σε αποσύνθεση.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 07 Μαϊου 2024