Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πώς ένας χαλασμένος φελλός μπορεί να βουλώσει τη μύτη

Πώς ένας χαλασμένος φελλός μπορεί να βουλώσει τη μύτη

Την επόμενη φορά που θα επιστρέψετε ως ακατάλληλο ένα κρασί στο σερβιτόρο, πείτε του ότι ανιχνεύσατε υψηλά επίπεδα ΤCA. Είναι μια διαβόητη ουσία του φελλού που χαλάει το κρασί, και η οποία αποκαλύπτεται τώρα ότι έχει την ιδιότητα να μπλοκάρει την όσφρηση και να παραμορφώνει τις οσμές.

Την επόμενη φορά που θα επιστρέψετε ως ακατάλληλο ένα κρασί στο σερβιτόρο, πείτε του ότι ανιχνεύσατε υψηλά επίπεδα ΤCA. Είναι μια διαβόητη ουσία του φελλού που χαλάει το κρασί, και η οποία αποκαλύπτεται τώρα ότι έχει την ιδιότητα να μπλοκάρει την όσφρηση και να παραμορφώνει τις οσμές.

Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι το μόριο TCA (2,4,6-τριχλωροανιζόλη) που υπάρχει στο φελλό είναι ο κύριος ένοχος για τη «χαλασμένη» μυρωδιά που φοβούνται όλοι οι οινοποιοί.

Η ουσία παράγεται από μύκητες ή βακτήρια που έχουν μολύνει το φελλό και έχει μια χαρακτηριστική μυρωδιά που θυμίζει βρεγμένο σκύλο, μουχλιασμένο σφουγγαρόπανο ή υγρό υπόγειο.

Μέχρι σήμερα οι επιστήμονες υπέθεταν ότι το TCA ενεργοποιεί τους οσφρητικούς υποδοχείς της μύτης και καλύπτει με τη δυνατή οσμή του τα αρώματα του κρασιού.

Το περίεργο όμως είναι ότι η μυρωδιά του TCA γίνεται αντιληπτή ακόμα και σε αστρονομικά μικρές συγκεντρώσεις, μόλις μερικά μέρη ανά τρισεκατομμύριο, οι οποίες θα ήταν δύσκολο να ενεργοποιήσουν αρκετούς υποδοχείς της μύτης.

Για να λύσει το μυστήριο, η Χιρόκο Τακεούτσι στο Πανεπιστήμιο της Οσάκα πειραματίστηκαν με οσφρητικούς υποδοχείς που απομονώθηκαν από τρίτωνες, αμφίβια που θυμίζουν σαλαμάνδρα. Οι υποδοχείς του τρίτωνα είναι πολύ μεγαλύτεροι από τους ανθρώπινους, δίνοντας στους ερευνητές τη δυνατότητα να μετρούν απευθείας την ενεργοποίησή τους.

Το πείραμα έδειξε ότι το TCA δεν προκαλεί ηλεκτρική διέγερση των υποδοχέων, όπως θα περίμενε κανείς από μια ουσία που μυρίζει τόσο έντονα. Το μόριο όμως μπλόκαρε τα κανάλια ασβεστίου των υποδοχέων, εμποδίζοντας έτσι τη λειτουργία τους.

Το συμπέρασμα, αναφέρουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση PNAS, είναι ότι το TCA δεν ενεργοποιεί άμεσα την αίσθηση της όσφρησης αλλά την παραμορφώνει, κάνοντας το κρασί να μυρίζει «μουχλιασμένο».

Δεδομένου ότι το TCA υπάρχει σε μικρές συγκεντρώσεις και σε άλλα προϊόντα, όπως τα μήλα, οι σταφίδες, τα φιστίκια και το ουίσκι, τα αποτελέσματα της μελέτης θα μπορούσαν να βοηθήσουν τη βιομηχανία τροφίμων να αποφύγει τις ανεπιθύμητες οσμές.

Επιμέλεια: Βαγγέλης Πρατικάκης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024