Κυριακή 05 Μαϊου 2024
weather-icon 21o

«Gastarbeiter 2.0» ντοκιμαντέρ και συζήτηση στο Ινστιτούτο Γκαίτε

Ένα ντοκιμαντέρ για τους νεαρούς έλληνες μετανάστες του Βερολίνου, τις προσδοκίες και τις απογοητεύσεις τους, από τον Κώστα Αργυρό, προβάλλεται και συζητείται στο Ινστιτούτο Γκαίτε. Δευτέρα 16/9 2013 20:00 στο Goethe-Institut Athen, Ομήρου 14-16 “Το Βερολίνο είναι φτωχό αλλά είναι σέξυ” είχε πει κάποτε ο δήμαρχός του, Κλάους Βόβεραϊτ. Η γερμανική πρωτεύουσα αποτελεί πράγματι έναν […]

Ένα ντοκιμαντέρ για τους νεαρούς έλληνες μετανάστες του Βερολίνου, τις προσδοκίες και τις απογοητεύσεις τους, από τον Κώστα Αργυρό, προβάλλεται και συζητείται στο Ινστιτούτο Γκαίτε.
Δευτέρα 16/9 2013

20:00

στο Goethe-Institut Athen,

Ομήρου 14-16


“Το Βερολίνο είναι φτωχό αλλά είναι σέξυ” είχε πει κάποτε ο δήμαρχός του, Κλάους Βόβεραϊτ. Η γερμανική πρωτεύουσα αποτελεί πράγματι έναν από τους πιο αγαπημένους προορισμούς και για αναζήτηση εργασίας, σύγχρονων μεταναστών από την Ελλάδα. Γιατί, ας μη γελιόμαστε, το Βερολίνο είναι η Νέα Υόρκη της Ευρώπης. Μια πόλη πολυ-πολιτισμική, σύγχρονη, ζωντανή.

Μόνο που, πολύ συχνά, στις βαλίτσες τους οι έλληνες μετανάστες κουβαλούν, εκτός από ελπίδες και πολλές ψευδαισθήσεις. Βασικότερο λάθος που συνήθως κάνουν, είναι ότι ξεκινούν το μεγάλο ταξίδι χωρίς το απαραίτητο εφόδιο της γερμανικής γλώσσας.

Πριν από ένα περίπου χρόνο ο δημοσιογράφος Κώστας Αργυρός ταξίδεψε στο Βερολίνο και συνάντησε νεαρούς έλληνες, που έφτασαν εκεί τα τελευταία χρόνια. Κάποιοι από αυτούς τα έχουν καταφέρει, κάποιοι άλλοι όμως είναι ακόμα σε αναζήτηση μιας “χρυσής ευκαιρίας”. Και κάποιοι, που αλλιώς τα περίμεναν και αλλιώς τα βρήκαν, έχουν ήδη πάρει το δρόμο της επιστροφής.

Οι “Gastarbeiter 2.0” έχουν φυσικά διαφορετικές προοσδοκίες αλλά πρέπει να αντιμετωπίσουν και πολύ διαφορετικές συνθήκες και απαιτήσεις, από εκείνους που έφτασαν εδώ οργανωμένα τις δεκαετίες του ’50 και του ’60 και αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης για τα τραγούδια του Στέλιου Καζαντζίδη…

Αλλά οι Ελληνες δεν είναι οι μόνοι, που δείχνουν να έλκονται από το μύθο του Βερολίνου. Η πόλη που πάντα φιλοξενούσε εκατομμύρια μετανάστες, κυρίως από την Τουρκία και την πρώην Γιουγκοσλαβία, τραβάει σήμερα σαν μαγνήτης και νέους από την Ισπανία, την Ιταλία ή την Πορτογαλία. Και αυτοί, παρά το υψηλό επίπεδο μόρφωσης και τις δεξιότητες που φέρνουν μαζί τους αντιμετωπίζουν προβλήματα αντίστοιχα με εκείνα των Ελλήνων.

Μετά την ταινία θα ακολουθήσει ανοιχτή συζήτηση, που θα συντονίσει ο Κώστας Αργυρός με τη συμμετοχή ακαδημαϊκών, που ασχολούνται τα τελευταία χρόνια με το θέμα της “διαρροής εγκεφάλων” και ζωντανές συνδέσεις μέσω skype με κάποιους από τους πρωταγωνιστές της ταινίας, οι οποίοι θα μας μεταφέρουν τις εμπειρίες τους ένα χρόνο μετά.

Ομιλητές
Λόης Λαμπριανίδης
, Καθηγητής Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Τμήμα Οικονομικών Επιστημών
Κατερίνα Φλάκα, Διαχειρίστρια Δικτύου EURES στην Ελλάδα (Ευρωπαϊκό Δίκτυο Απασχόλησης)

Το ντοκιμαντέρ “Gastarbeiter 2.0” προβλήθηκε πέρσι από την Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση ΕΡΤ στο πλαίσιο της εκπομπής «27 της Ευρώπης».

Είσοδος ελεύθερη

Goethe-Institut Athen, τηλ. 210 36 61 000

Sports in

Μπράιτον – Άστον Βίλα 1-0: Ήττα για τους «Villans» πριν τον Ολυμπιακό, έχασαν και τον Ρότζερς

Λίγες μέρες πριν τη ρεβάνς με τον Ολυμπιακό, η Άστον Βίλα έχασε με 1-0 από την Μπράιτον στο «AMEX» ενώ είδε τον Ρότζερς να αποχωρεί τραυματίας στο πρώτο ημίχρονο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 05 Μαϊου 2024