Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Εγκλήματα εκατέρωθεν διαπιστώνει στη Συρία ο ΟΗΕ, «εν αναμονή» για τα χημικά

Εγκλήματα εκατέρωθεν διαπιστώνει στη Συρία ο ΟΗΕ, «εν αναμονή» για τα χημικά

Εγκλήματα πολέμου τόσο στο συριακό καθεστώς όσο και στους αντικαθεστωτικούς επιρρίπτει η ομάδα αξιωματούχων του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην έκθεσή της για τη Συρία, λέγοντας πως «δεν μπορεί ακόμη να καταλήξει» στο εάν έχουν τελεστεί επιθέσεις με χημικά. Η έκθεση της ομάδας Πινιέρο καλύπτει το δίμηνο μέχρι τις 15 Ιουλίου, ενώ αυτές τις ημέρες αναμένεται να παραδοθεί στον ΓΓ του ΟΗΕ η έκθεση Σέλστρομ για τις καταγγελίες περί χρήσης χημικών όπλων.

Εγκλήματα πολέμου τόσο στο συριακό καθεστώς όσο και στους αντικαθεστωτικούς επιρρίπτει η ομάδα αξιωματούχων του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην έκθεσή της για τη Συρία, λέγοντας πως «δεν μπορεί ακόμη να καταλήξει» στο εάν έχουν τελεστεί επιθέσεις με χημικά.

Η έκθεση της ομάδας Πινιέρο καλύπτει το δίμηνο μέχρι τις 15 Ιουλίου και είναι η πιο πρόσφατη της ομάδας ανθρώπινων δικαιωμάτων για τη Συρία που καταλογίζει την ευθύνη για σφαγές και στις δύο πλευρές.

H ομάδα, σημειώνεται, είναι διαφορετική από την ομάδα εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ υπό τον Άκε Σελστρομ που έκανε αυτοψία σε σημεία στη Συρία για να εξετάσει εάν χρησιμοποιήθηκε το συριακό χημικό οπλοστάσιο.

Η αναφορά Σέλστρομ αναμένεται να παραδοθεί στον ΓΓ του ΟΗΕ αυτές τις ημέρες. Στην ομάδα του Πινιέρο, αντιθέτως, δεν έχει δοθεί πρόσβαση σε συριακό έδαφος και οι εκθέσεις της βασίζονται σε συνεντεύξεις με Σύρους πρόσφυγες.

Στην αναφορά της ομάδας Πινιέρο, οι αξιωματούχοι του ΟΗΕ αναφέρουν ότι το καθεστώς έχει «κάνει σφαγές σε βάρος αμάχων, έχει βομβαρδίσει νοσοκομεία και έχει διαπράξει άλλα εγκλήματα πολέμου σε ευρείες επιχειρήσεις για να ανακαταλάβει εδάφη».

Οι ομάδες των αντικαθεστωτικών, ανάμεσά τους και ισλαμιστές, έχουν επίσης «διαπράξει εγκλήματα πολέμου, περιλαμβανομένων εκτελέσεων, ομηριών και επιθέσεων με όλμους σε γειτονιές αμάχων».

Όσον αφορά το ζήτημα των χημικών, η ομάδα Πινιέιρο αναφέρει ότι υπάρχουν αναφορές για τέλεση επιθέσεων με χημικά όπλα αλλά σημειώνει ότι η έρευνα είναι «σε εξέλιξη», λέγοντας πως η ίδια δεν μπορεί να καταλήξει σε συμπέρασμα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024