Τα φωσφοροδεσμευτικά χωρίς ασβέστιο μειώνουν τη θνησιμότητα στη χρόνια νεφρική νόσο
Σύμφωνα με πρόσφατη μετά-ανάλυση η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο The Lancet, τα φωσφοροδεσμευτικά που δεν περιέχουν ασβέστιο σχετίζονται με μειωμένο κίνδυνο θνησιμότητας από κάθε αίτιο σε σύγκριση με τα φωσφοροδεσμευτικά που περιέχουν ασβέστιο σε ασθενείς με χρόνια νεφρική νόσο.
Σύμφωνα με πρόσφατη μετά-ανάλυση η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο The Lancet, τα φωσφοροδεσμευτικά που δεν περιέχουν ασβέστιο (υδροχλωρική σεβελαμέρη, ανθρακική σεβελαμέρη ή ανθρακικό λανθάνιο) σχετίζονται με μειωμένο κίνδυνο θνησιμότητας από κάθε αίτιο σε σύγκριση με τα φωσφοροδεσμευτικά που περιέχουν ασβέστιο (ανθρακικό ασβέστιο και οξικό ασβέστιο) σε ασθενείς με χρόνια νεφρική νόσο.
Σε αυτόν τον πληθυσμό ασθενών, τα φωσφοροδεσμευτικά συνιστώνται για τη μείωση της συγκέντρωσης του φωσφόρου στον ορό και την αποτροπή υπερφωσφαταιμίας.
Οι ερευνητές εξέτασαν 11 τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες μελέτες που περιλάμβαναν πάνω από 4.600 ασθενείς με χρόνια νεφρική νόσο για να αξιολογήσουν το πρωτεύον καταληκτικό σημείο, τη θνησιμότητα από κάθε αίτιο. Αξιολογήθηκαν συνολικά δεκαοκτώ μελέτες σε ό,τι αφορά στα δευτερεύοντα καταληκτικά σημεία, τα οποία συμπεριλάμβαναν καρδιαγγειακά συμβάματα και αγγειακή ασβέστωση.
Απαιτείται περαιτέρω έρευνα προκειμένου να διευκρινιστούν οι επιπτώσεις των φωσφοροδεσμευτικών με ασβέστιο σε σχέση με τα δεσμευτικά χωρίς ασβέστιο στη θνησιμότητα. Η μετά-ανάλυση δεν ήταν χρηματοδοτούμενη. Οι συγγραφείς είχαν πρόσβαση σε όλα τα δεδομένα της μελέτης και ήταν υπεύθυνοι για την απόφαση να υποβάλουν την έρευνά τους προς δημοσίευση.
«Η μελέτη μας διαπίστωσε μειωμένο ποσοστό θανάτου κατά 22% σε ασθενείς οι οποίοι λάμβαναν θεραπεία που δεν περιείχε ασβέστιο, καθώς και χαμηλότερο ποσοστό ασβέστωσης αρτηριών σε ασθενείς οι οποίοι δεν λάμβαναν συμπληρώματα ασβεστίου», δήλωσε η Δρ Σοφι Τζαμαλ από το Women’s College Hospital του Πανεπιστημίου του Τορόντο, και επικεφαλής της μελέτης.
health.in.gr
- ΥΠΕΞ: Τρίτος γύρος τεχνικών συνομιλιών για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Λιβύης
- Ο Τεντόγλου έκανε τον αγώνα της καριέρας του – Τα 4 άλματα πάνω από τα 8.50μ. και η ισοφάριση του πανελλήνιου ρεκόρ (vids)
- Βερολίνο: Νεκρός ο δράστης της τρομοκρατικής επίθεσης – Τον πυροβόλησαν αστυνομικοί
- Ο Χεζόνια υπογράφει για έναν χρόνο στους Καβαλίερς (pic)
- Η αρχαία ελληνική πόλη στην Κριμαία που μπήκε στη λίστα κινδύνου της UNESCO
- ΕΛΑΣ: Τι θα περιλαμβάνει η πρόταση της για μια «ισχυρή αυτοδιοίκηση» – Οι τοπικές κοινωνίες αποφασίζουν

