Οι παρενέργειες των φαρμάκων μεταξύ των συχνότερων αιτιών θανάτου
Οι ανεπιθύμητες ενέργειες των φαρμάκων κατατάσσονται στις 10 πιο συχνές αιτίες θανάτου στις ΗΠΑ, με επίδραση σε 1,5 εκατομμύριο ασθενείς το χρόνο, ενώ στη Γαλλία έχει εκτιμηθεί ότι το 3% των εισαγωγών σε νοσοκομεία οφείλονται σε αυτές.
Οι ανεπιθύμητες ενέργειες των φαρμάκων κατατάσσονται στις 10 πιο συχνές αιτίες θανάτου στις ΗΠΑ, με επίδραση σε 1,5 εκατομμύριο ασθενείς το χρόνο, ενώ στη Γαλλία έχει εκτιμηθεί ότι το 3% των εισαγωγών σε νοσοκομεία οφείλονται σε αυτές.
Πέρα από τα προβλήματα υγείας, το κόστος που προκαλείται στο σύστημα υγείας από τις ανεπιθύμητες δράσεις φαρμάκων, λόγω της παρατεταμένης νοσηλείας των ασθενών στα νοσοκομεία, αποτελεί ακόμη μία σημαντική διάσταση του προβλήματος.
Στην ανάπτυξη ενός καινοτόμου συστήματος για τον εντοπισμό πιθανών ανεπιθύμητων δράσεων των φαρμάκων στοχεύει έρευνα που θα εκπονηθεί τα επόμενα δύο χρόνια στο Ινστιτούτο INSERM του Παρισιού, υπό τη διεύθυνση της καθηγήτριας Μαρι-Κριστιν Ζολεντ.
Απώτερος στόχος της έρευνας είναι ο αξιόπιστος και ταχύτερος εντοπισμός ανεπιθύμητων δράσεων φαρμάκων μέσα από τη συμπληρωματική και συγκριτική αξιοποίηση δεδομένων που μπορεί να προκύψουν από διάφορες σχετικές πηγές βιοϊατρικής πληροφορίας.
Τα αποτελέσματα της έρευνας θα έχουν ως κύριους αποδέκτες φαρμακευτικές εταιρείες, φορείς φαρμακο-επαγρύπνησης, εταιρείες πληροφορικής που δραστηριοποιούνται στο χώρο της υγείας, ερευνητές του χώρου της βιοϊατρικής τεχνολογίας και πληροφορικής, ασφαλιστικούς φορείς και κανονιστικές αρχές, καθώς επίσης και ομάδες ασθενών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην ερευνητική ομάδα συμμετέχει, με υποτροφία Marie-Curie, ο Βασίλειος Κουτκιάς, μέλος της Ομάδας Βιοϊατρικής Τεχνολογίας και Πληροφορικής του Ινστιτούτου Εφαρμοσμένων Βιοεπιστημών (ΙΝΕΒ) στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (EΚΕΤΑ).
health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Μετέφερε από την Αίγυπτο χιλιάδες λαθραία πακέτα τσιγάρα – 32χρονος συνελήφθη στο Αεροδρόμιο
- Η Ιταλία αντίπαλος της Εθνικής πόλο των Ανδρών στον μικρό τελικό για το χάλκινο μετάλλιο
- Τέμπη: Παραδέχτηκε διαγραφές υλικού ο εκπρόσωπος της Interstar – «Ήταν… σκουπίδια»
- Νάπολι: Ο Δήμος έτοιμος να απονείμει την τιμητική υπηκοότητα σε Ντε Λαουρέντις
- Τον παγίδεψαν, τον καταδίκασαν, τον εκτέλεσαν – 70 χρόνια μετά, ο Τόμι Λι Γουόκερ αθωώθηκε – «Νέγρος-τέρας»
- Air France και KLM ακύρωσαν τις πτήσεις προς το Ισραήλ και ΗΑΕ για το Σαββατοκύριακο

