Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ο ΤΑΡ θα μεταφέρει και αζέρικες επενδύσεις εκτιμά ο πρέσβης του Αζερμπαϊτζάν

Ο ΤΑΡ θα μεταφέρει και αζέρικες επενδύσεις εκτιμά ο πρέσβης του Αζερμπαϊτζάν

Ο αγωγός ΤΑΡ θα μεταφέρει στην Ελλάδα όχι μόνο αέριο, αλλά και αζέρικα κεφάλαια, εκτιμά ο πρέσβης του Αζερμπαϊτζάν στην Αθήνα, Ραχμάν Μουσταφάγιεφ. Η εμπλοκή της Ελλάδας στο έργο έχει κάνει τις επιχειρήσεις του Αζερμπαϊτζάν να τη δουν «με άλλο μάτι» και ο TAP εκτιμάται ότι θα λειτουργήσει σαν «μαγιά» για την προσέλκυση επενδύσεων και σε κλάδους που σχετίζονται εμμέσως με την ενέργεια, δήλωσε ο πρέσβης με αφορμή την ιδρυτική συνέλευση του Συνδέσμου Φιλίας και Συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

Ο αγωγός ΤΑΡ θα μεταφέρει στην Ελλάδα όχι μόνο αέριο, αλλά και αζέρικα κεφάλαια, σε διάφορους κλάδους πέραν του ενεργειακού, εκτιμά ο πρέσβης του Αζερμπαϊτζάν στην Αθήνα, Ραχμάν Μουσταφάγιεφ.

Η εμπλοκή της Ελλάδας στο έργο έχει κάνει τις επιχειρήσεις του Αζερμπαϊτζάν να τη δουν «με άλλο μάτι» και ο TAP εκτιμάται ότι θα λειτουργήσει σαν «μαγιά» για την προσέλκυση επενδύσεων και σε κλάδους που σχετίζονται εμμέσως με την ενέργεια, όπως οι κατασκευές, οι μεταφορές πρώτων υλών και σωλήνων, οι κοινωνικές υποδομές, τα ξενοδοχεία και ευρύτερα οι υπηρεσίες, είπε, μεταξύ άλλων, ο πρέσβης με αφορμή την ιδρυτική συνέλευση του Συνδέσμου Φιλίας και Συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, στη Θεσσαλονίκη.

Πάντως, σύμφωνα με τις δηλώσεις του, σε επίπεδο αποκρατικοποιήσεων το αζερικό ενδιαφέρον για τις υπό ιδιωτικοποίηση επιχειρήσεις στη Ελλάδα δεν φαίνεται πιθανό να προχωρήσει, προς το παρόν, πέρα από την εξαγορά τού ΔΕΣΦΑ από τη Socar.

«Ψυχολογικό πλεονέκτημα για την Ελλάδα»

«Ο TAP, πλέον, είναι σαν το πουλί, ανοίξαμε το κλουβί και ήδη πετάει. Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό έργο για την Ελλάδα, τόσο οικονομικά-εμπορικά, όσο και στρατηγικά. Και δεν είναι μόνο οι πολλοί επιμέρους διαγωνισμοί [έργων και προμηθειών], που θα προκηρυχθούν για την κατασκευή του, από τους οποίους θα επωφεληθούν πολλές τοπικές επιχειρήσεις, ούτε μόνο οι θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν» σημείωσε ο κ.Μουσταφάγιεφ και πρόσθεσε:

«Ο ΤAP δεν είναι μόνο αγωγός. Είναι και ψυχολογικά ένα σημαντικό βήμα, που θα δώσει ώθηση στην Ελλάδα. Είμαι βέβαιος ότι πολλές αζερικές επιχειρήσεις θα έρθουν εδώ, ίσως συγκροτώντας κοινοπραξίες με αντίστοιχες ελληνικές, ίσως μεταφέροντας τεχνογνωσία, γιατί στη χώρα μας έχουμε σημαντικό Know-how γύρω απ΄ τα ενεργειακά, ήδη από το 1994».

«Η ομορφότερη νύφη για εμάς ήταν ο ΔΕΣΦΑ»

Ερωτηθείς αν εκτιμά ότι θα υπάρξει περαιτέρω ενδιαφέρον από πλευράς Αζερμπαϊτζάν για τις υπό ιδιωτικοποίηση ελληνικές επιχειρήσεις, απάντησε:

«Ας είμαστε ρεαλιστές. Κάθε χώρα έχει τις προτεραιότητές της. Για εμάς η προτεραιότητα είναι η ενέργεια και γι’ αυτό διαλέξαμε μία συγκεκριμένη επιχείρηση από τη λίστα, τον ΔΕΣΦΑ, που για εμάς ήταν η ομορφότερη νύφη», είπε χαρακτηριστικά, αλλά πρόσθεσε ότι, με αφορμή την είσοδο της Socar στην Ελλάδα, το γενικότερο επενδυτικό ενδιαφέρον θα θερμανθεί, ακόμη και αν δεν αφορά τις αποκρατικοποιήσεις.

Όπως είπε, για το Αζερμπαϊτζάν, η Ελλάδα αποτελεί μια πύλη εισόδου στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης και της ΕΕ.

Από την άλλη, σε ό,τι αφορά τις ελληνικές επιχειρήσεις, η χώρα του μπορεί να γίνει εφαλτήριο για την ανάληψη έργων ακόμη και στην Απω Ανατολή.

Απογείωση διμερούς εμπορίου σε μια διετία

Πρόσθεσε ότι σε μόλις δύο χρόνια και παρά την οικονομική κρίση, το διμερές εμπόριο Ελλάδας-Αζερμπαϊτζάν απογειώθηκε σε περίπου 800 εκατ. ευρώ, από 200 εκατ. ευρώ.

Ο κ. Μουσταφάγιεφ αναφέρθηκε ακόμη στις καλές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, που έχουν ανταλλάξει τέσσερις Προεδρικές επισκέψεις (δύο από κάθε πλευρά), ενώ γνωστοποίησε ότι στο Πανεπιστήμιο του Μπακού υπάρχει έδρα σύγχρονης ελληνικής γλώσσας και ότι τα ποιήματα του Κωνσταντίνου Καβάφη έχουν μεταφραστεί στα αζερικά.

Πολλαπλασιάστηκαν οι βίζες για επισκέψεις Αζέρων

Την πεποίθηση ότι το δίπτυχο συμφωνιών TAP- ΔΕΣΦΑ/Socar θα δώσει άλλον αέρα στις διμερείς σχέσεις εξέφρασε και ο πρόεδρος του Ελληνοαζερικού Επιμελητηρίου, Γεώργιος Παπαδόπουλος.

«Μέχρι στιγμής, το Αζερμπαϊτζάν είχε στενές σχέσεις με δύο χώρες, τη Ρωσία και την Τουρκία. Τώρα προστίθεται και η Ελλάδα», είπε χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε ότι άρχισαν να διευρύνονται και οι τουριστικές ροές μεταξύ των δύο χωρών. «Το 2012 είχαν εκδοθεί μόνο 600 βίζες για επίσκεψη Αζέρων στην Ελλάδα και φέτος, μέχρι στιγμής, έχουν ήδη εκδοθεί 3000-4000», σημείωσε και συμπλήρωσε ότι θετικές προοπτικές διανοίγονται -μεταξύ άλλων- και για τις ελληνικές εξαγωγές γούνας και ηλεκτρικών μηχανημάτων.

«Το Ντουμπάι της Κασπίας»

«Το Αζερμπαϊτζάν είναι το Ντουμπάι της Κασπίας», είπε ο πρόεδρος του νεοσύστατου φορέα Συνδέσμου Φιλίας και Συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, Χαράλαμπος Τσαρούχας και συμπλήρωσε ότι το Αζερμπαϊτζάν μπορεί ν’ αποτελέσει την πλατφόρμα για την πρόσβαση των ελληνικών επιχειρήσεων στις αγορές της Κασπίας, του Καυκάσου και και της Κεντρικής Ασίας.

«Δεν μπορούμε στις σημερινές συνθήκες να χτυπήσουμε πόρτες, π.χ. στο Ιράν, χωρίς το Αζερμπαϊτζάν», σημείωσε και συμπλήρωσε ότι ο αγωγός TAP δεν θα είναι αγωγός μόνο αερίου, αλλά και επικοινωνίας μεταξύ των δύο χωρών και λαών.

Σημειώνεται ότι ο νεόπλαστος Σύνδεσμος -στόχος του οποίου είναι η ενίσχυση των διμερών οικονομικών, κοινωνικών και πολιτιστικών σχέσεων- έχει ήδη πάνω από 50 μέλη, ενώ σύντομα αναμένεται να προσχωρήσουν σε αυτόν ώς επίτιμα μέλη το ΑΠΘ και το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, το Εμποροβιομηχανικό και το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης και οι σύνδεσμοι Εξαγωγέων και Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος.

Ψήφος εμπιστοσύνης στην Ελλάδα ο TAP

«Κολοσσιαίο έργο», που θα ενώσει τις δύο χώρες χαρακτήρισε τον αγωγό ΤΑP o υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Θεόδωρος Καράογλου και πρόσθεσε ότι αυτός δεν αποτελεί απλά τη μεγαλύτερη επένδυση των τελευταίων τεσσάρων χρόνων, αλλά και μια ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία.

Ο κ. Καράογλου υπενθύμισε ότι ο TAP (σ.σ. που προβλέπεται να ολοκληρωθεί το 2018), θα δημιουργήσει 2.000 άμεσες και 10.000 έμμεσες θέσεις εργασίας, κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Εξελίξεις με Ιωαννίδη – Τι γίνεται με Σεβίλλη και Γουέστ Χαμ

Νέο δημοσίευμα για τον Φώτη Ιωαννίδη, το οποίο αναφέρεται στη Σεβίλλη, τη Γουέστ Χαμ και τον μεγάλο ανταγωνισμό για τον επιθετικό του Παναθηναϊκού

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024