Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Την πτώση της κυβέρνησης Λέτα έχει... βιντεοσκοπημένη ο Μπερλουσκόνι

Την πτώση της κυβέρνησης Λέτα έχει… βιντεοσκοπημένη ο Μπερλουσκόνι

Αντίστροφα μετρά ο πολιτικός χρόνος στην Ιταλία εν όψει της κρίσιμης συνεδρίασης της επιτροπής της Γερουσίας, η οποία καλείται να αποφασίσει τη Δευτέρα για την αποπομπή ή μη του Σίλβιο Μπερλουσκόνι από το Σώμα. Ο Καβαλιέρε φέρεται να έχει στηθεί ήδη μπροστά στην κάμερα και να έχει βιντεοσκοπήσει μήνυμα που μπορεί να επιφέρει τους τίτλους τέλους της κυβέρνησης συνασπισμού υπό τον Ενρίκο Λέτα, και το οποίο ενδέχεται να δημοσιοποιηθεί μετά την απόφαση της επιτροπής που θα κρίνει το πολιτικό του παρόν και μέλλον.

Αντίστροφα μετρά ο πολιτικός χρόνος στην Ιταλία εν όψει της κρίσιμης συνεδρίασης της επιτροπής της Γερουσίας, η οποία καλείται να αποφασίσει τη Δευτέρα για την αποπομπή ή μη του Σίλβιο Μπερλουσκόνι από το Σώμα μετά την οριστική καταδίκη του για διαφθορά στην υπόθεση της Mediaset.

Ο Καβαλιέρε φέρεται να έχει στηθεί ήδη μπροστά στην κάμερα και να έχει βιντεοσκοπήσει μήνυμα που μπορεί να επιφέρει τους τίτλους τέλους της κυβέρνησης συνασπισμού υπό τον Ενρίκο Λέτα, και το οποίο ενδέχεται να δημοσιοποιηθεί μετά την απόφαση της επιτροπής που θα κρίνει το πολιτικό του παρόν και μέλλον.

Την ύπαρξη του βιντεοσκοπημένου μηνύματος αποκάλυψε την Πέμπτη η βουλευτής-«στρατιωτίνα» του Καβαλιέρε, Ντανιέλα Σαντανκέ, γνωστή για τη λυσσαλέα αφοσίωσή της στον πρώην πρωθυπουργό της Ιταλίας.

«Είναι έτοιμο, ο Μπερλουσκόνι θα αποφασίσει πότε θα το προβάλει και πιστεύω ότι θα είναι άμεσα» δήλωσε η Σαντανκέ, οποία ανήκει στην ομάδα στελεχών της μπερλουσκονικής δεξιάς που πιέζουν για την επίσπευση της διάλυσης της κυβερνητικής συμμαχίας.

«Προσωπικά δεν νομίζω ότι μπορούμε να συνεχίσουμε να καθόμαστε δίπλα σε ανθρώπους που θέλουν να είναι οι σφαγείς του Μπερλουσκόνι» ανέφερε.

Ο μπερλουσκονικός Λαός της Ελευθερίας (Pdl) εμφανίζεται διχασμένος και εναλλάσσεται μεταξύ δεσμεύσεων πίστης στην κυβέρνηση Λέτα και επαναλαμβανόμενων απειλών για κατάρρευση της κυβέρνησης εφόσον η κεντροαριστερά στηρίξει -όπως έχει προαναγγείλει- την έκπτωση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι από το αξίωμα του γερουσιαστή.

«Υπάρχει κάτι παράλογο στη συμπεριφορά του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, που μπορεί να εξηγηθεί μόνο από μία κατάσταση μεγάλης προσωπικής αγωνίας» γράφει η Corriere della Sera στο πρωτοσέλιδο άρθρο της εν μέσω της ομιχλώδους κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στη Ρώμη, και η οποία παραπέμπει στο 2011 όταν έπεφταν οι τίτλοι τέλους της κυβέρνησης Μπερλουσκόνι.

Το ξέσπασμα της κρίσης αναμένεται να πυροδοτήσει η απόφαση που λάβει τη Δευτέρα η επιτροπή της Γερουσίας, η οποία και αναμένεται να οδηγήσει στην επίσημη έναρξη διαδικασιών για την αποπομπή του πρώην πρωθυπουργού από το Σώμα με ψηφοφορία στην Ολομέλεια.

Η επίσημη θέση του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος είναι ότι «η υπόθεση Μπερλουσκόνι δεν πρέπει να συγχέεται με κανένα τρόπο με την κυβερνητική δράση», και κατά συνέπεια «αν η κεντροδεξιά θέλει να προκαλέσει κυβερνητική κρίση καλείται να αναλάβει κάθε σχετική ευθύνη».

«Βλέπω να πλησιάζει μια φάση πολιτικής κρίσης. Όταν επιλέγει κανείς τη λύση της πολιτικής συνύπαρξης, πρέπει να υπάρχει και αμοιβαίος σεβασμός» απαντά ο Ρενάτο Σκιφάνι, εκπρόσωπος του κεντροδεξιού Λαού της Ελευθερίας στη Γερουσία.

Το Δημοκρατικό Κόμμα συνεχίζει, πάντως, να διαμηνύει -όπως και χθες, διά στόματος της βουλευτού Ρόζι Μπίντι- ότι «δεν μπορεί να υπάρξει καμία προνομιακή μεταχείριση του Μπερλουσκόνι, διότι αυτό θα σήμαινε οριστική εξαφάνιση της κεντροαριστερής παράταξης από το πολιτικό προσκήνιο».

Η κεντροδεξιά επιμένει ότι είναι αντισυνταγματικός ο επίμαχος «νόμος Σεβερίνο», βάσει του οποίου μπορεί να αποπεμφθεί ο Μπερλουσκόνι από τη Γερουσία, και δεν θα έπρεπε να ισχύσει στην περίπτωση του πρώην πρωθυπουργού διότι επικυρώθηκε μετά τα γεγονότα για τα οποία ο Μπερλουσκόνι καταδικάστηκε.

Ο πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, ο οποίος θα καλούνταν να διαλύσει το Κοινοβούλιο και να προκηρύξει πρόωρες εκλογές, έχει καταστήσει σαφές ότι δεν θέλει την επιστροφή της Ιταλίας στις κάλπες και ενδέχεται να επιχειρήσει να διορίσει νέα κυβέρνηση συνασπισμού εφόσον αποχωρήσει η κεντροδεξιά.

Στην Ιταλία υπάρχει φημολογία ότι «αντάρτες» από τη μπερλουσκονική δεξιά ή το αντισυστημικό Κίνημα 5 Αστέρων (M5S) μπορεί να παράσχουν εναλλακτική κοινοβουλευτική στήριξη στην κυβέρνηση Λέτα, ο οποίος ανέλαβε την πρωθυπουργία έπειτα από τη θύελλα που ακολούθησε τις κάλπες του Φεβρουαρίου.

Η διστακτικότητα για μία νέα προσφυγή στις κάλπες, πέραν της οικονομικής κατάστασης της Ιταλίας, επιτείνεται από τους φόβους ότι μία νέα αναμέτρηση με τον ισχύοντα εκλογικό νόμο -που επικρίνεται σφοδρά και γίνονται κινήσεις για την αναθεώρησή του- θα οδηγήσει εκ νέου την Ιταλία σε μετεκλογικό αδιέξοδο.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: ΘΡΥΛΑΡΑ στη Βαρκελώνη – Μυθική εμφάνιση και break για το 1-0!

Μυθικό παιχνίδι για τον Ολυμπιακό, που «έσπασε» την έδρα της Μπαρτσελόνα και έκανε το 1-0 στη σειρά των playoffs της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024