Οι τόνοι της πολιτικής αντιπαράθεσης ανεβαίνουν στην Ιταλία εν όψει της προγραμματισμένης για τη Δευτέρα συνεδρίασης της επιτροπής της Γερουσίας που καλείται να εκφραστεί σχετικά με την αποπομπή ή μη του Σίλβιο Μπερλουσκόνι από το Σώμα.

Ο πρόεδρος της Γερουσίας Πιέτρο Γκράσο γνωστοποίησε ότι δεν είναι δυνατόν βάσει του ισχύοντος κανονισμού να αντικατασταθεί μέρος των μελών της εν λόγω επιτροπής, όπως αξίωσε την Τρίτη η κεντροδεξιά κατηγορώντας τα για «έλλειψη αμεροληψίας».

Στελέχη του μπερλουσκονικού Λαού της Ελευθερίας (PdL) επανέλαβαν την Τετάρτη ότι οι υπουργοί της κυβέρνησης Λέτα που ανήκουν στην συντηρητική παράταξη είναι έτοιμοι να παραιτηθούν, σε περίπτωση που δεν βρεθεί «πολιτική λύση» η οποία να ικανοποιεί τον Καβαλιέρε.

Από την μία η ιταλική κεντροδεξιά προσπαθεί να πετύχει αναβολή της απόφασης της επιτροπής της Γερουσίας, από την άλλη όμως το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα (PD) συνεχίζει να διαμηνύει -όπως και σήμερα, διά στόματος της βουλευτού Ρόζι Μπίντι- ότι «δεν μπορεί να υπάρξει καμία προνομιακή μεταχείριση του Σίλβιο, διότι αυτό θα σήμαινε οριστική εξαφάνιση από το πολιτικό προσκήνιο για την κεντροαριστερή παράταξη».

Είναι σαφές ότι οι διαξιφισμοί πρόκειται να συνεχιστούν μέχρι την κρίσιμη συνεδρίαση της επιτροπής της Γερουσίας, την 9η Σεπτεμβρίου.

Το κεντρώο κίνημα Επιλογή Πολιτών του Μάριο Μόντι, αποπειράται να παίξει διαμεσολαβητικό ρόλο, με κύριο στόχο την παράταση του βίου της κυβέρνησης του Ενρίκο Λέτα.

Η υπουργός Δικαιοσύνης Άννα Μαρία Καντσελιέρι, η οποία πρόσκειται στο κίνημα του Μόντι, κάλεσε να επανεξεταστεί από το Κοινοβούλιο η ορθότητα και η συνταγματικότητα του «νόμου Σεβερίνο», στον οποίο βασίζεται η δυνατότητα αποπομπής του Μπερλουσκόνι από τη Γερουσία.

Το να ανοίξει αυτή η συζήτηση θα μπορούσε να δώσει την κεντροδεξιά την ευκαιρία τόσο να διαπραγματευθεί μια προσφυγή στο Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας, όσο και να επιτύχει την προσωρινή αναστολή της διαδικασίας αυτής στην Γερουσία.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ