Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Έφυγε στα 83 του ο Βραζιλιάνος γκολκίπερ Ζιλμάρ

Έφυγε στα 83 του ο Βραζιλιάνος γκολκίπερ Ζιλμάρ

«Έφυγε» την Κυριακή σε ηλικία 83 ετών ένας από τις μεγαλύτερες μορφές του ποδοσφαίρου, ο Βραζιλιάνος τερματοφύλακας Ζιλμάρ, ο οποίος κατέκτησε δύο Μουντιάλ με τη Σελεσάο το 1958 και το 1962. Πριν από μια εβδομάδα υπέστη έμφραγμα και τελικά δεν άντεξε, με την υγεία του να είναι επιβαρυμένη τα τελευταία χρόνια καθώς είχε υποστεί και εγκεφαλικό.

«Έφυγε» την Κυριακή σε ηλικία 83 ετών ένας από τις μεγαλύτερες μορφές του ποδοσφαίρου, ο Βραζιλιάνος τερματοφύλακας Ζιλμάρ, ο οποίος κατέκτησε δύο Μουντιάλ με τη Σελεσάο το 1958 και το 1962.

Πριν από μια εβδομάδα υπέστη έμφραγμα και τελικά δεν άντεξε, με την υγεία του να είναι επιβαρυμένη τα τελευταία χρόνια καθώς είχε υποστεί και εγκεφαλικό.

Στην σπουδαία καριέρα του, ο Ζιλμάρ γνώρισε μόλις 16 ήττες με τη φανέλα της Βραζιλίας, στις 104 συμμετοχές που είχε. Επίσης αγωνίστηκε με πολύ μεγάλη επιτυχία στην Κορίνθιανς και στη Σάντος.

Ο Ζιλμάρ ντος Σάντος Νέβες, όπως ήταν το πλήρες όνομά του, άρχισε την καριέρα του στη Ζαμπακάρα, ένα μικρό σύλλογο στη γενέτειρά του, τη Σάντος, ωστόσο έμεινε εκεί για λιγότερο από ένα χρόνο, καθώς τον… άρπαξε η Κορίνθιανς.

Αγωνίστηκε στην ομάδα από το Σάο Πάολο το διάστημα 1951-61, κατακτώντας τρία πρωταθλήματα Παουλίστα, ενώ έχει περάσει στην ιστορία ως ο άνθρωπος που καθόταν κάτω από τα δοκάρια όταν ο Πελέ σημείωσε το πρώτο γκολ της επαγγελματικής καριέρας του.

Έφυγε από την Κορίνθιανς το 1961 για να επιστρέψει στη Σάντος, η οποία αναδυόταν ως η μεγάλη δύναμη της Βραζιλίας σε συλλογικό επίπεδο. Παίζοντας μαζί με τον Πελέ και άλλα «αστέρια», όπως τους Κουτίνιο και Πέπε, ο Ζιλμάρ βοήθησε τη Σάντος στη σπουδαιότερη περίοδο της ιστορίας της.

Στη διάρκεια της επταετούς θητείας του κάτω από τα δοκάρια στο «Βίλα Μπελμίρο», η Σάντος κατέκτησε δύο φορές το Κόπα Λιμπερταδόρες, δύο φορές το Διηπειρωτικό Κύπελλο (σ.σ. νυν Παγκόσμιο Κύπελλο συλλόγων) και πέντε πρωταθλήματα Παουλίστα.

Φόρεσε 104 φορές τη φανέλα της εθνικής Βραζιλίας, με την οποία γνώρισε την ήττα σε μόλις 16 αγώνες και για μεγάλο διάστημα διετέλεσε και αρχηγός της. Μαζί με τον Λεβ Γιασίν θεωρούνταν στην εποχή τους οι κορυφαίοι τερματοφύλακες του κόσμου.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Φοβερό βίντεο: Η γκολάρα του Μπακούλα από την κερκίδα!

Η καταπληκτική γκολάρα του Μπακούλα σε ένα απολαυστικό βίντεο από την κερκίδα

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024