Εσωτερικό θέμα της Αιγύπτου χαρακτηρίζουν οι ΗΠΑ την υπόθεση του πρώην προέδρου της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ, που αποφυλακίστηκε την Πέμπτη μετά την απαλλαγή του για ανεξάρτητη υπόθεση διαφθοράς. Για τον διάδοχό του Μοχάμεντ Μόρσι, που ανατράπηκε από τον στρατό τον περασμένο Ιούλιο, οι ΗΠΑ θεωρούν ότι πρέπει να απελευθερωθεί.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει επικριθεί έντονα τον τελευταίο καιρό από τον διεθνή Τύπο σχετικά με τη στάση του τόσο για τον Χόσνι Μουμπάρακ, όσο και για τον Μοχάμεντ Μόρσι.

«Όσον αφορά τη δίκη του Μουμπάρακ, έχουμε δηλώσει από καιρό ότι είναι μια εγχώρια νομική υπόθεση» ανέφερε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζένιφερ Ψάκι. Για την περίπτωση του κ. Μόρσι, «η θέση μας παραμένει ίδια, πιστεύουμε ότι πρέπει να υπάρξει μια διαδικασία για την απελευθέρωσή του» πρόσθεσε.

«Έχουμε εκφράσει επανειλημμένα τις ανησυχίες μας για τις αυθαίρετες συλλήψεις. Για να υπάρξει μια ενωτική πολιτική διαδικασία στην Αίγυπτο, πιστεύουμε ότι πρέπει να συμμετέχουν όλα τα μέρη» συμπλήρωσε.

Η Ουάσιγκτον είχε παράσχει αταλάντευτη στήριξη στο διάρκειας 30 ετών αυταρχικό καθεστώς του Μουμπάρακ, ενώ στην περίπτωση Μόρσι είχε πιέσει, ώστε να προχωρήσουν οι οικονομικές και δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό