Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αποφυλακίστηκε ο Χόσνι Μουμπάρακ

Αποφυλακίστηκε ο Χόσνι Μουμπάρακ

Δύο χρόνια μετά την ανατροπή του υπό το βάρος λαϊκής εξέγερσης και ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η επαναληπτική δίκη για συνέργεια στο θάνατο διαδηλωτών, ο πρώην πρόεδρος της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ αποφυλακίστηκε την Πέμπτη μετά την απαλλαγή του για ανεξάρτητη υπόθεση διαφθοράς -που έδινε το νομικό «πάτημα» για τη συνέχισή της κράτησης του. Ελικόπτερο παρέλαβε τον 85χρονο Μουμπάρακ από τις φυλακές Τόρα και τον μετέφερε σε στρατιωτικό νοσοκομείo, όπου θα νοσηλευτεί φρουρούμενος.

Δύο χρόνια μετά την ανατροπή του υπό το βάρος λαϊκής εξέγερσης και ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η επαναληπτική δίκη για συνέργεια στο θάνατο διαδηλωτών, ο πρώην πρόεδρος της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ αποφυλακίστηκε την Πέμπτη μετά την απαλλαγή του για ανεξάρτητη υπόθεση διαφθοράς -που έδινε το νομικό «πάτημα» για τη συνέχισή της κράτησης του.

Ελικόπτερο παρέλαβε τον 85χρονο πρώην πρόεδρο από τις φυλακές Τόρα στα περίχωρα του Καΐρου και τον μετέφερε σε στρατιωτικό νοσοκομείο της πρωτεύουσας, όπου θα νοσηλευτεί φρουρούμενος.

Υποστηρικτές του Μουμπάρακ είχαν συγκεντρωθεί έξω από τις φυλακές και φώναζαν συνθήματα υπέρ του.

Ο στρατός και η μεταβατική κυβέρνηση δεν εμπόδισαν με την αποφυλάκιση, αλλά έχουν διατάξει να τεθεί ο Μουμπάρακ σε κατ’ οίκον περιορσμό «βάσει του νόμου περί εκτάκτου ανάγκης».

Προηγήθηκε επίσημη εντολή της Εισαγγελίας προς τη διοίκηση των φυλακών για την αποφυλάκιση του 85χρονου πρώην προέδρου, ο οποίος κρατούνταν στη συγκεκριμένη φυλακή αφού πέρασε αρκετό διάστημα σε στρατιωτικό νοσοκομείο μετά την ανατροπή και τη σύλληψή του.

Η αποφυλάκιση ακολουθεί την απαλλαγή του Μουμπάρακ από κατηγορίες για υπόθεση διαφθοράς που αφορά στην αποδοχή δώρων από κρατική εφημερίδα· επρόκειτο για την τελευταία υπόθεση που έδινε τη νομική βάση για τη συνέχιση της κράτησης του πρώην προέδρου της Αιγύπτου.

Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την περίοδο η επαναληπτική δίκη του Μουμπάρακ με τις κατηγορίες της συνέργειας στη δολοφονία διαδηλωτών, κατά τις συγκεντρώσεις που σάρωσαν την Αίγυπτο στη διάρκεια της εξέγερσης που σήμανε τους τίτλους τέλους της 30ετούς κυριαρχίας του.

Πέρυσι καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη για το θάνατο 800 διαδηλωτών, εντούτοις δικαστήριο έκανε δεκτή την έφεσή του νωρίτερα φέτος και διέταξε την επανεκδίκαση της υπόθεσης. Η επόμενη ακροαματική διαδικασία πρόκειται να πραγματοποιηθεί στις 25 Αυγούστου.

Υπάρχουν φόβοι ότι η αποφυλάκιση του πρώην δικτάτορα θα ρίξει λάδι στη φωτιά και θα αποτελέσει ισχυρό όπλο για τους Αδελφούς Μουσουλμάνους στον αγώνα τους κατά του νέου καθεστώτος, το οποίο χαρακτηρίζουν «αντεπαναστατικό».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: ΘΡΥΛΑΡΑ στη Βαρκελώνη – Μυθική εμφάνιση και break για το 1-0!

Μυθικό παιχνίδι για τον Ολυμπιακό, που «έσπασε» την έδρα της Μπαρτσελόνα και έκανε το 1-0 στη σειρά των playoffs της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024